sreda, 29 novembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Osnovni rezervni deli za avto

Ko potrebujemo nadomestni del za avto, se mnogi izmed nas vprašamo kako izgleda in kaj sploh je njegova naloga. Lahko je vodna črpalka, jermen za motor, alternator ali kaj drugega. Če približno vemo kako del, ki ga potrebujemo izgleda, se lažje znajdemo pri mehaniku. Enako velja, če se podamo iskati potrebovani del na internet, ga bomo hitreje našli. V tem članku si poglejmo najbolj osnovne rezervne dele za avto, ki bi jih lahko kot skrben voznik potrebovali.

Za varno vožnjo

Rezervni deli za auto so v mnogih oblikah. Eden izmed najbolj znanih je ABS kontrolna enota. Ta majhna naprava skrbi za ABS sistem v našem avtomobilu, ki nam omogoča, da se hitreje ustavimo v naglici. Poleg tega ima tudi funkcijo, da prepreči kolesom, da se popolnoma ustavijo, kar lahko povzroči, da avto prične drseti. ABS sistem nadzira pritisk v naših zavorah in, če je z napravo kaj narobe, se pojavi opozorilna lučka na armaturi.

Skoraj vsak voznik bo poznal kako deluje sklopka – torej vsi, ki uporabljajo ročni menjalnik. Je glavna povezava med motorjem in menjalnikom. Sklopka omogoča, da avto drsi med prestavami, vendar se sčasoma obrabi in jo je potrebno zamenjati. Zamenjava sklopke je večinoma potrebna pri avtomobilih starejših od 10 let.

Nadzor temperature v vozilu

Ko se približuje poletje, vsi hitro pomislimo na klimo. Klimo nadzira AC kompresor, ki ohranja zrak v avtu hladen in prijeten za daljše vožnje. Ko kompresor preneha delovati, naš avto ne more nadzirati zraka.

To pomeni, da smo v poletnih mesecih prepuščeni na milost navadnemu zračnemu hlajenju v avtu, ki pa ni učinkovito. Rezervni deli za auto, ki zajemo opremo za klimo so zelo zaželeni, saj se vsi vozniki želijo voziti udobno v vročih in mrzlih dnevih.

Električni sistemi

Majhen a izredno pomemben del vsakega avtomobila je alternator. Ta kompaktna naprava ni nič kaj presenetljiva na pogled, vendar je njena naloga ključna. Alternator se obrača s pomočjo jermena in je zadolžen za dovod elektrike v vse sisteme avtomobila. Obenem ima tudi nalogo polnjenja akumulatorja med vožnjo. Lahko se zgodi, da alternator preneha delovati, kar pomeni, da bo avtu kmalu zmanjkalo električne energije in bo prenehal delovati.

Vsi moderni avtomobili imajo računalnik, ki nadzira delovanje motorja. Tej enoti se reče ECU in je glavni računalnik v našem avtomobilu. Rezervni deli za auto v obliki ECU-ja so zelo iskani, saj so nove originalne enote lahko zelo drage

Dotok nujnih tekočin v avtu

Črpalka za goriva je velikokrat pritrjena na tank za goriva. Lahko se tudi nahaja med motorjem in tankom za gorivo, nekje na sredini avtomobila. Slabo delujoča črpalka za gorivo nam lahko avto popolnoma onesposobi, saj motor ne bo mogel delovati brez bencina. Če naš avto kaže simptome, kot so ugašanje med vožnjo ter nepričakovano zatikanje in padec hitrosti, je velika verjetnost, da imamo težave s črpalko.

Veliko večjih vozil, kot so tovornjaki in avtobusi imajo posebno napravo, ki hladi olje. Hlajenje olja je potrebno pri večjih vozilih, ki so pod visokim stresom, kot so športni avti ter velika industrijska vozila. Hladilnik za olje skrbi za olje v menjalniku in motorju, da ohranja primeren nivo temperature.

Servo volan je še ena izmed pomembnih komponent za udobno vožnjo v avtu. Če imamo težave s črpalko za servo krmiljenje vozila, se nam bo zdelo obračanje volana zelo težko. V tem primeru je možno, da ima črpalka premalo tekočine ali pa je prenehala delovati. To je ena izmed lažjih okvar, ki jih lahko prepoznamo, saj so znaki okvare očitni.

Da avto ostaja hladen

Rezervni deli za auto velikokrat zajemajo hladilnik za naše vozilo. Ta komponenta je zadolžena, da ohranja naš motor hladen in v zdravem stanju. Če hladilnik izgubi svojo hladilno tekočino, se nam lahko motor dokaj hitro pregreje ali celo poškoduje. To se lahko pripeti, če imamo luknje v samem hladilniku ali, če tekočine nismo že dolgo zamenjali. Take naprave je v dosti primerov brez-težavno zamenjati in rezervni deli so vedno na voljo.

Zaključek

Rezervni deli za auto (črpalke. luči H7 LED, filtri, …) so vedno lahko dobljivi, če točno vemo kaj potrebujemo. Če nič drugega, si bomo z osnovnim poznavanjem sestavnih delov avta lahko vsaj bolje predstavljali kaj je narobe, če bomo kdaj naleteli na težave. Ob vsaki težavi vedno povejmo mehaniku kaj je narobe in kakšne znake smo opazili na vozilu. Tako bo popravilo hitrejše in cenejše.

Članki iz iste kategorije: