torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Akumulator je ključna komponenta v vsakem bencinskem in dizelskem vozilu

Akumulator v našem avtomobilu je dejansko velika baterija. Ta v sebi shranjuje veliko količino električne energije. Ta energija pa je namenjena zagonu motorja in poganjanju vseh električnih komponent v vozilu. Veliko energije pa je potrebno za zagon motorja. Akumulator za avto mora obrniti štarter ali zaganjalnik motorja. Ta omogoča, da se bati v motorju pričnejo obračati in srkati mešanico goriva in zraka v cilindre. Zrak in gorivo pa sta ključni komponenti za delovanje motorja z notranjim izgorevanjem. Ves ta proces pa ne bi bil mogoč, če akumulator ne bi imel zmožnosti shraniti velike količine električne energije.

Alternator skrbi za napajanje električnih komponent med delovanjem motorja

Kljub svoji veliki kapaciteti, akumulator vsebuje omejeno količino energije, ki jo lahko porabi. Tako ne napaja električnih komponent med delovanjem samega motorja. V tem primeru prevzame breme alternator.

Video: Kako deluje alternator

Ta nudi zmeren tok električne energije klimi, GPS-ju, radiju, brisalcem za avtu in drugim komponentam v vozilu. Alternator pa polni akumulator med vožnjo. Dejstvo je, da sta oba omenjeni komponenti nujno potrebni za pravilno delujoče vozilo.

Brisalci za avto se napajajo iz akumulatorja in alternatorja

Velikokrat spregledana komponenta, s strani vseh voznikov, so ravno brisalci. Te se napajajo iz akumulatorja, ko motor v vozilu ne deluje. Med vožnjo pa jih napaja alternator – enako kot druge komponente v našem vozilu.

Brisalci za avto
Brisalci za avto

Je pa res, da lahko akumulator popolnoma izpraznimo, če pustimo delovati brisalce, ko je motor ugasnjen. Te porabijo veliko energije, saj jih napaja elektro-motor. Tako je možno, da štarter ne bo imel dovolj moči, da zažene motor.

Članki iz iste kategorije: