sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Za okvare vozila pogosto kriva nepravilno delujoča avtoelektrika

Težave z avtomobilom nam lahko povzročijo nemalo sivih las in slabe volje. Kot nalašč se te pogosto pojavijo prav takrat, ko se nam najbolj mudi. Iskanje vzroka za te težave je nato velikokrat precej zamudno. Ko ga odkrijemo, pa je lahko popravilo zelo drago, pa naj gre le akumulator za avto ali kaj drugega. Če vozilo odpove, je vsekakor smiselno, da je ena prvih stvari, ki se pregleda, avtoelektrika

Prav avtolektrika je velikokrat razlog za raznorazne zaplete, ki vplivajo na celotno vozilo, saj gre sodobni avtomobili vsebujejo vedno več elektronike. Poleg tega pa je avtoelektrika za delovanje avtomobila zelo pomembna. Lahko bi rekli celo, da avtoelektrika predstavlja vitalni del vsakega sodobnega avtomobila.

Najpomembnejši elektronski avtodeli 

Kateri so najpomembnejši avto deli? Največkrat ob tem pomislimo na motor ali druge podobne dele, a navsezadnje je zelo pomemben tudi akumulator za avto, pa tudi drugi manjši deli, o katerih običajno ne razmišljamo kot o vitalnih delih avtomobila, a brez njih avto ne deluje ustrezno. Med zelo pomembnimi deli pa je tudi avtoelektrika. 

Kot že rečeno, je avtoelektrika pomembna za delovanje avtomobila in je velikokrat tudi tisti del, zaradi katerega se pojavijo težave. Kaj pa pravzaprav obsega avtoelektrika? Že iz same besede nam je približno jasno, da gre za vse tiste avtomobilske dele, pri katerih je za njihovo delovanje potrebna elektrika. To so na primer:

  • zaganjalne naprave,
  • vžigalni vodniki, 
  • krmilne naprave, 
  • alternatorji,
  • releji,
  • visokotlačne črpalke 

Med dodatne elemente, ki jih prav tako uvrščamo v kategorijo avtoelektrika, pa sodijo še različni senzorji in stikala ter različni drugi manjši avto deli. Torej gre za širok nabor različnih delov, kar je tudi razlog za to, da tolikokrat pride do težav z njimi. Drug razlog za to pa je, da je avtoelektrika zelo občutljiv in kompleksen sistem, zato je tudi zelo pomembno, da deluje pravilno in da pri njegovem delovanju ne prihaja do prav nobenih napak.

Avtoelektrika je kompleksen iz zelo občutljiv sistem 

Razlog, zakaj so prav elektronski elementi tako pogosto krivi za okvaro avtomobila, je, da je avtoelektrika vsekakor izjemno občutljiv sistem. Že manjša napaka lahko zato hitro privede do popolnega kolapsa. Poleg poškodb oziroma nepravilnega delovanja posameznih delov je treba upoštevati tudi, da mora avtoelektrika delovati kot usklajena celota. 

V kolikor pa se komunikacija med posameznimi členi zaradi napake slučajno prekine, četudi zgolj za krajši čas, obstaja velika verjetnost za to, da avtomobil ne bo deloval, kot bi moral. Morda sicer ne bo takoj popolnoma odpovedal, vendar pa vožnja zagotovo ne bo tako udobna, predvsem pa varna, kot bi morala biti, če bi avtoelektrika delovala pravilno. Avtoelektrika tako vsekakor predstavlja enega od vitalnih delov avtomobila.

Za pravilno diagnozo vzroka težav potrebni ustrezni pripomočki 

Ugotavljanje, ali je zares kriva avtoelektrika, zahteva precej znanja in izkušenj, zato boste sami zelo težko prišli do pravega vzroka za težave. Poleg tega pa moramo imeti za natančno diagnostiko na razpolago kompleksne pripomočke, s katerimi se praviloma preverja avtoelektrika. To nalogo je torej najbolje prepustiti strokovnjakom oziroma mojstrom v avtomehanični delavnici, včasih pa morajo avto pregledati prav specialisti za to področje, ki točno znajo ugotoviti, zakaj avtoelektrika ne deluje ustrezno.

Ko ne deluje alternator ali akumulator za avto …

Avtoelektrika nikakor ne bi bila popolna, če je ne bi sestavljal funkcionalen alternator. Ta avtodel namreč predstavlja nekakšen polnilec za akumulator za avto, saj ga oskrbuje z električno energijo. Alternator in akumulator za avto povezuje poseben usmernik, ki se uporablja kot vmesni člen. Njegova naloga je, da poskrbi za pretvorbo izmeničnega električnega toka, nato pa akumulator za avto oskrbi z enosmernim. 

Če odpove alternator, torej pogosto odpove tudi akumulator za avto, nadaljnja vožnja pa ni več mogoča, dokler se napaka ne odpravi. Avtoelektrika tako lahko vpliva na akumulator za avto in druge pomembne dele avtomobila, zato je prav, da vedno deluje kar se da brezhibno! V primeru, da se pokvari akumulator za avto, ga zamenjamo, v primeru, da ustrezno ne deluje avtoelektrika, pa najprej poskusimo s popravilom, če to ne gre, pa kupimo nadomestni del. Tega lahko dobite tudi v spletni z avtodeli trgovini Silux!

Članki iz iste kategorije: