sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Glavne lastnosti namiznega računalnika

Izberemo primerno osnovno ploščo

Vsak namizni računalnik ima osnovno ploščo, ki je središče celotnega sistema. Nanjo so priključene vse notranje komponente, kot je SSD disk, pomnilnik, ventilatorji in druga oprema. Veliko uporabnikov ne ve, da ima matična plošča veliko pomembnih nalog, kot so:

  • Hlajenje napajalnega dela procesorja
  • Omogočanje podatkovne povezave med pomnilnikom in procesorjem
  • Napajanje USB vhodov in sprednje avdio panele

Gamerske plošče prepoznamo po večjem številu USB vhodov na zadnji strani. Dostikrat so pobarvani rdeče ali modro, kar nakazuje, da so različice USB 3.1 ali 3.2. Če opazimo, da se tam tudi nahaja VGA, DVI, HDMI ali DisplayPort izhod, plošča podpira procesorje, ki imajo vgrajeno grafično napravo. To pomeni, da ne potrebujemo diskretne grafične kartice, da uporabljamo računalnik.

Velikost in hitrost delovanja pomnilnika

Pomnilnik ali RAM je izredno pomembna komponenta vsakega namiznega računalnika. Dandanes potrebujemo vsaj 8GB velik pomnilnik ali RAM, saj bomo z manjšo kapaciteto pomnilnika imeli izredno slabo izkušnjo uporabe računalnika. Dandanes večina sistemov uporablja DDR4 pomnilnik, ki je postal standard za vse AMD in Intel čipovja.

Druga pomembna stvar je frekvenca, ki nakazuje hitrost delovanja pomnilnika. Višja, kot je, hitreje bo deloval celotni sistem, vključno s kopiranjem podatkov na klasični ali SSD disk. Tako bomo opazili vrednosti, kot so 2400MHz, 2666MHz, 300MHz ipd. Če potrebujemo namizni računalnik, ki je dober v igrah, potem izberimo takega, ki ima čim višjo frekvenco delovanja RAM-a.

Ohišje in pretok zraka

Ohišje je največkrat spregledana komponenta. Poskrbljeno mora biti, da imamo primeren pretok zraka čez celotno notranjost računalnika. To je še toliko bolj pomembno pri gamerskih sistemih, ki se veliko bolj segrevajo med delovanjem.

Članki iz iste kategorije: