sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Hlajenje motorja v našem avtomobilu

Vsi hladilniki vode se nahajajo v prednjem predelu našega vozila, če seveda uporabljamo motor na notranje izgorevanje. Ko zaženemo hladen motor, se hladilna tekočina ne začne takoj pretakati. Razlog za to je, da sistemi za nadzor temperature v našem vozilu počakajo, da motor doseže delovno temperaturo. Ko doseže določeno vrednost, je izgorevanje goriva veliko bolj učinkovito, mehanski deli se manj obrabljajo ter tudi motor lahko razvije večjo moč.

V predelu motorja našega avtomobila se nahaja majhna naprava, ki jo imenujemo termostat. Ta odloči, kdaj bodo pričeli hladilni sistemi avtomobila delovati. Pod te štejemo ekspanzijsko posodo, hladilnik za vodo, povezujoče cevi, ventilator za hladilnik in vodno črpalko.

Različne vrste termostatov za avto

Napredek v avtomobilski tehnologiji je prinesel veliko novosti. Veliko novejših vozil ima dandanes vgrajene LED luči. Te porabijo približno 90% manj električne energije, če jih primerjamo s halogenskimi. Obenem pa lahko ustvarijo veliko več svetlobe. Načeloma se vsake nekaj let izboljšajo mnoge komponente v novih avtomobilih. Enako pa velja za termostate. Starejši avti imajo vgrajene analogne termostate v katerih se nahaja vosek. Ko motor doseže določeno temperaturo, se vosek stopi, kar omogoča pretok tekočine. Omenjeni hladilni sistemi za avto so še vedno prisotni v nekaterih vozilih, saj delujejo zanesljivo.

Hadilnik avtomobila – veste kako je narejen?

Novejša vozila imajo vgrajene novejše termostate, ki delujejo s pomočjo računalnika. S tem je omogočen boljši nadzor temperature motorja v vseh pogojih. Načeloma je vseeno kateri termostat je vgrajen v naše vozilo, glavno je, da pravilno deluje.

Drugi hladilniki v našem vozilu

Naš jekleni konjiček ima številne hladilne sisteme avtomobila, ki se v njem nahajajo. Najbolj poznan je hladilnik za motor. Ob njem pa se tudi nahajata:

  • Hladilnik klime
  • Hladilnik olja

Članki iz iste kategorije: