torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Uredite avtoelektriko v svojem vozilu

Vsak nov avtomobil je dovršen stroj, ki ima zelo zapleteno povezavo žic za oskrbovanje njegovih komponent. Včasih so bile nadgradnje sistema avtoelektrike dokaj preproste. Danes pa je že namestitev dodatnih zvočnikov lahko dokaj obsežen poseg. Poleg tega pa moderni avtomobili vsebujejo različne senzorje, kamere in računalnike, ki morajo delovati brezhibno, da lahko sploh zaženemo motor. 

Akumulator Exide
Akumulator Exide

Akumulator je velik del celotnega sistema delujoče elektronike v vseh vozilih na notranje izgorevanje. Njegova glavna naloga ni napajanje luči, radia, klime in drugih komponent. Namenjen je nudenju dovolj visoke voltaže za hladni zagon motorja. Res je, da ga potrebujemo za napajanje prej omenjenih naprav, ko avtomobil stoji. Med delovanjem pa ga polni alternator v novejših vozilih, starejša pa uporabljajo dinamo.

Žarnice za avto potrebujejo natančno določeno količino električne energije

Žarnice v vsakem avtomobilu imajo določeno moč, ki se meri v watih. To je enota za porabo električne energije in moč oddajanje svetlobe. V največ primerih so same žarnice za avto 55 watne. LED in Xenon izvedbe pa lahko proizvajajo enako količino svetlobe, če jih primerjamo s halogenskimi, vendar z veliko nižjo porabo energije.

Če vzamemo za primer H7 LED žarnice, so te enako učinkovite, kot njihove halogenske izvedbe. Razlika je v tem, da LED žarnice za avto porabijo do 90% manj energije za ustvarjanje enake količine svetlobe. Starejše avtomobile je potrebno homologirati, če želimo uporabljati LED žarnice, saj imajo parabole žarometov narejene po standardih halogenskih izvedb.

Večina novih vozil uporablja H7 LED žarnice v žarometih

Napredek LED avto žarnic je povzročil, da so jih posvojili mnogi proizvajalci družinskih, športnih, luksuznih in tudi električnih avtomobilov.

Članki iz iste kategorije: