sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Pomen hladilne tekočine v vozilu

Vsako vozilo vključuje kar nekaj tekočin, ki zagotavljajo pravilno delovanje. To so gorivo, motorno olje, olje v menjalniku in sklopki, tekočina za zavorni sistem, pranje stekel ter hladilna tekočina ali antifriz

Hladilna tekočina omogoča hlajenje motorja, posledično njegovo učinkovitost delovanja. Ravno zato je izjemno pomembno, da ima tovrstna tekočina popolnoma ustrezne lastnosti.

Pomembne lastnosti hladilne tekočine 

Ker je hladilni sistem v vozilu zaprt, je še toliko pomembneje, da je dobro zatesnjen. Tekočina tako ne more uhajati ven. Do nezaželenega izhajanja pa najpogosteje prihaja zaradi korozije oziroma rjavenja. To lahko dobro prepreči antifriz.

Antifriz ali hladilna tekočina
Antifriz v temno modri barvi

Druga pomembnejša lastnost antifriza je, da tudi pri nižjih temperaturah ne zmrzne. S tem omogoči dobro delovanje motorja. Na žalost nekateri o uporabi hladilne tekočine pričnejo razmišljati tedaj, ko je že zelo pozno ali celo prepozno. To je tedaj, ko se motor že začne pregrevati in ko se začne kaditi iz pokrova motornega prostora. 

Bistvena lastnost današnjih hladilnih tekočin je njihovo dolgotrajno korozijsko delovanje. 

Hladilno tekočino potrebuje vsako vozilo 

Antifriz ali hladilno tekočino potrebuje prav vsaka vrsta vozila, ne glede na to, ali gre za traktor, avto, tovornjak, delovni stroj ali motocikel.

Kako preveriti nivo hladilne tekočine

Hladilna tekočina je sredstvo za prenos toplote. V prvi vrsti je pomembna zato, ker učinkovito preprečuje pregrevanje, kuhanje motorja. V zimskem času dobro poskrbi za zaščito pred zamrzovanjem. Sicer za preprečevanje pregrevanja pogosto dobro poskrbi že voda, vendar pa ta povzroča korozijo, pozimi pa hitro zmrzne. 

Barve hladilnih tekočin 

Na trgu lahko antifriz najdete v različnih, najpogosteje živih barvah. Sama barva tekočine ni povezana z aditivi, ampak z dodanim barvilom. 

Antifriz ali hladilna tekočina
Antifriz v svetlo modri barvi

Nekoč je veljalo, da so klasične hladilne tekočine modro zelene ali modre barve. Moderne tekočine so bile živih barv. Na ta način se je kupec lahko izbral hladilno tekočino že zgolj po barvi. Če je, na primer, v vozilu imel tekočino modre barve, je dolil tekočino v isti barvi. Nekateri proizvajalci so to načelo kmalu opustili. Dandanes razlikovanje samo po barvi ni več mogoče. 

Razmerje med koncentratom in vodo

Pri mešanju koncentrata hladilne tekočine ni pomembno samo zmrzišče, ampak tudi količina aditivov v tekočini. Na spodnji meji priporočljivega je mešanica tretjine koncentrata in dveh tretjin vode. 

Najugodnejši in kakovostni avto deli za vozila 

Ne glede na to, ali ste lastnik ali uporabnik avta, traktorja, kombija, motorja, na vsake toliko časa brskate za določenim delom, ki na vašem vozilu slabo deluje ali pa se vam je popolnoma pokvaril. Dele za vozila je najbolje nakupovati na istem prodajnem mestu. A preden se te rutine navadite, je treba primerno prodajno mesto z avto deli tudi poiskati. 

Silux avtodeli veljajo za najboljšo in hkrati tudi najugodnejšo ponudbo na trgu. Njihove dele za avto in druga vozila si lahko naročate kar po spletu, in sicer v prodajalni silux.hr. 

Silux svetila različnih vrst 

Svetila imajo na vozilu zelo pomembno vlogo, saj vam omogočajo varno vožnjo, zlasti v temi in težjih vremenskih in drugih pogojih, na primer pri slabi vidljivosti v predorih. V večini držav po Evropi je obvezna uporaba avtomobilskih luči tudi podnevi. 

Svetila za vozila morajo biti zato vrhunske kakovosti in vas ne smejo pustiti na cedilu. Med Silux avtodeli boste našli visoko kakovostna svetila najrazličnejših vrst, na primer kakovostne žaromete, zavorne luči, smernike, meglenke, pozicijske luči, dnevne luči, odsevnike. 

Stekla Silux 

Kakovostna avtomobilska stekla so zasnovana tako, da so odporna proti najrazličnejšim zunanjim dejavnikom, na primer proti dežju, vetru, temperaturi. Za sodobno zasnovana stekla je značilno, da se pri trku razbijejo na manjše kose, ki niso tako nevarni kot večji. Vetrobransko steklo pogosto poškoduje tudi kakšen majhen kos oziroma kamenček, ki med vožnjo prileti vanj. Tudi v tem primeru je potrebna menjava stekla. 

Med Silux deli za vozila boste poleg vetrobranskih stekel našli še črpalke za pranje stekla, posode za tekočino za pranje stekla, šobe in drugi koristen pribor, ki je uporaben za zamenjavo stekla na vozilu. 

Deli za podvozje in pogon 

Silux avtodeli vključujejo tudi dele, ki so namenjeni podvozju in pogonu. Sem sodijo na primer zavorni sistemi, zavorni diski oziroma koluti, amortizerji ali blažilniki, menjalniki, vztrajniki. 

Zavorni sistem je pomemben sestavni del avtomobilskega podvozja. Če ga ne bi bilo, se z avtom ne bi mogli ustaviti. Sistem sestavljajo gibljivi deli, ki se zelo hitro obrabijo, zato ga je treba še toliko pogosteje pregledovati in redno vzdrževati. 

Za enakomerno obtežitev vozila ter udobje v vožnji skrbijo amortizerji oziroma blažilniki. 

Članki iz iste kategorije: