sreda, 29 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Spremembe v treh trimesečjih nosečnosti

Sam začetek nosečnosti merimo od prvega spočetja do 12. tedna nosečnosti. Celotno obdobje do rojstva pa se razdeli na 3 obdobja izmed katerih vsako traja tri mesece. Drugo tromesečje tako traja od 13. do 27. tedna. Tretje tromesečje pa se razteza od 28. tedna do rojstva. Razumevanje teh obdobij je ključno za pripravo bodoče mamice na spremembe v telesu po tednih nosečnosti.

Prvo tromesečje

Manjkajoča menstruacija je prvi znak uspešne oploditve. Tako ne pride do ovulacije ali menstruacije, saj se telo pripravlja na nošenje zarodka. Med tem lahko opazimo, da ima nosečnica lahko razne simptome, kot so: utrujenost, spremembe počutja, glavoboli, pridobitev teže, izogibanje in želja po določeni hrani, jutranja slabost z bruhanjem ali brez bruhanja ipd.

Drugo trimesečje

Če izračunamo tedne nosečnosti, se drugo trimesečje začne 13. teden. Ta je občutno lažji od prvega, saj je telo že pripravljeno na nošenje otroka. Jutranja slabost izgine ali pa se občutno zmanjša. So pa opazne druge spremembe v telesu, kot je povečan trebuh. Tako lahko opazimo spremembe na telesu, kot so strije na prsih, trebuhu, stegnih in zadnjici. 

Tretje trimesečje

To je zadnji del nosečnosti do katere je pripeljala uspešna oploditev jajčeca med ovulacijo. Zaradi velikosti razvijajočega se otroka, mama postane težje gibljiva. V nekaterih primerih tudi težje diha, saj teža otroka pritiska na notranje organe. Po rojstvu te težave izginejo in se telo vrne v normalno stanje.

Pri preživljanju tednov nosečnosti je izredno pomembno, da bodoča mama pazi na hrano, ki jo zaužije. Primerna telesna teža je tudi zelo pomembna. Dejstvo je, da se veliko žensk malo poredi med nosečnostjo, kar je normalno. Tako si telo zagotovi dodatna sredstva v primeru pomankanja hrane .Vse to bo vplivalo na razvoj otroka, kar pa je ključnega pomena za zdravje novorojenčka.

Na spletni strani www.vitanoval.si si lahko preberemo mnogo koristnih člankov o nosečnosti. Obenem pa lahko v ponudbi zasledimo prehranske dodatke, ki povečajo možnost zanositve.

Članki iz iste kategorije: