sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Rešitev za tehtanje čebeljih kolonij

Čebelarji so skozi zgodovino tisočih let poskušali ugotoviti najboljši način, da bi izmerili težo svojih čebeljih kolonij. Tega so se različni posamezniki lotili na manj in bolj uspešne načine. V vsakem primeru pa nikoli niso imeli zadovoljivega orodja, ki bi jim omogočilo natančne meritve.

Dandanes pa nam čebelarska tehtnica nudi rešitev na to tisočletja staro težavo. Z nji lahko amaterski in profesionalni čebelarji do popolnosti izmerijo in sledijo teži svojih kolonij. Tako pa lahko čebele bolje pripravijo na zimo, spremembe sezon in spremembe v koloniji.

Spremljanje zalog čez zimo

Ena izmed najbolj praktičnih uporab čebelarske tehtnice je ta, da nam pokaže zaloge hrane v koloniji za zimo. To je izredno pomembno, saj je preživetje čebel v času zime popolnoma odvisno od zalog hrane, ki so si jih nabrale.

Moderna čebelarska tehtnica
Prikaz delovanja čebelarske tehtnice

Če imamo točno predstavo o teži naših kolonij, lahko z veliko natančnostjo ugotovimo, če čebelam primanjkuje hrane. Obenem pa nam skozi uporabo omogoča vpogled v razvoj čebel, njihovo potencialno število, uspešnost opraševanja ipd. Če primanjkuje hrane, lahko to hitro popravimo in v samo kolonijo namestimo nektar, ki ga bodo čebele uporabljale za hrano. V nasprotnem primeru lahko pride do velikega izumrtja čebel v našem panju, kar lahko popolnoma uniči njihovo populacijo in sposobnost delovanja.

Obvestila o spremembah panja v realnem času

Moderna tehnologija nam omogoča, da je naša čebelarska tehtnica sposobna nekaterih res izjemnih funkcij. Z natančnimi senzorji meri težo, ki ko pade pod določen nivo, nas obvesti preko elektronske pošte, SMS sporočila ali obvestila preko aplikacije na pametnem telefonu.

Video: Mobilna aplikacija čebelarske tehtnice BeeScales.io

Rop čebel je eden izmed najbolj nezaželenih dogodkov za vsakega čebelarja. To se zgodi, ko sovražna kolonija čebel se loti druge. Razlogi za to so lahko potrebe po hrani, širjenje območja opraševanja agresivne kolonijo ipd. V vsakem primeru je to zelo nevaren dogodek, saj lahko ohromi našo kolonijo ali pa jo popolnoma uniči.

Tehtnica za čebele nas bo hitro obvestila, če pride do nenadne izgube teže v dnevnem času. Tako bomo lahko naš čebelji panj zaprli ali pa se drugače odzvali, da omejimo škodo.

Prepoznajmo najbolj uspešne kolonije

Ko bomo imeli točno podatke o teži naših kolonij, bomo lahko tako sčasoma prepoznali najbolj uspešne skupine čebel. Tako bomo lahko primerjali podatke manj uspešnih ter bolj uspešnih skupin čebel. To pa nam bo omogočalo, da ugotovimo razloge, zaradi katerih so nekatere kolonijo počasnejše pri pridelavi medu.

Moderne čebelarske tehtnice lahko tudi shranijo svoje podatke meritev v oblak. Možno pa je tudi lokalno shranjevanje na mobilne telefone in druge računalniške naprave. Tako bomo lažje sledili statistiki proizvodnje medu, zdravju čebel in drugim lastnostim naših kolonij. Spletna stran www.beescales.io ima na razpolago odlične tehtnice za čebele, ki so opremljene z najnovejšimi funkcijami.

Članki iz iste kategorije: