torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Pomen redne košnje trave

Močnejša in bolj zdrava trava

Dejstvo je, da redna košnja trave zagotavlja bolj močan in zdrav travnik. Ko samo travo odrežemo na primerno velikost, si bodo zdrave bilke trave opomogle, vse obolele pa bodo odmrle in se spremenile v hranilo. To pa bo dodatno ojačalo korenine, kar bo naredilo naš travnik bolj odporen na bolezni in sušna obdobja. Obenem pa, če redno uporabljamo kosilnico, bomo onemogočili nadlogam, kot so podgane, miši in žuželke, da si ustvarijo življenjski prostor okoli našega doma.

Košenja proizvede uporabni mulč

Ko s kosilnico drvimo preko trave, se porezani deli spremenijo v uporabno gnojilo z imenom mulč. Tega pa lahko tudi zbiramo, če imamo na stroju za odrez trave pritrjen mulčer. S tem zagotovimo, da bo sveže porezana trava takoj imela na voljo hranilo, da si opomore in na novo zraste. Omenjeno hranilo pa lahko tudi uporabimo na drugih delih vrta, kjer želimo rastlinam ponuditi varno in naravno gnojilo. Z mulčerjem je košnja trave popolnoma enaka, kot če bi uporabljali navadno kosilnico. Edina razlika je ta, da mulčer shrani porezano travo v košaro, ali pa jo na mestu razprši po travniku.

Naš travnik si bo lažje opomogel

Neglede na to, kako dobro skrbimo za naš travnik, bodo vedno pred nami izzivi. Tako lahko načne njegovo zdravje težavno vreme, ki prinese preveč vlage ali sušo. Obenem pa plevel in glodavci povzročijo dober del škode. Če redno kosimo travo, bomo s tem ojačali sposobnost našega travnika, da si opomore po travmatičnih dogodkih. Tako pa bomo tudi prihranili veliko sredstev, saj ne bo potrebe po dragih gnojilih in drugih sredstvih, ki povrnejo naši travi zdravje.

Članki iz iste kategorije: