sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Mulčerji razrežejo travo v naravno gnojilo

Za oskrbovanje katerikoli travnate površine, so mulčerji izredno koristni. Prednost je ta, da so lahko del raznovrstnih kosilnic. Tako imamo lahko samohodno kosilnico, potisno ali drugo, in obenem z mulčerjem zbiramo posekano travo. To travo sama naprava razreže na zelo majhne koščke. Tako naredimo delo lažje za mnoge mikroorganizme, ki živijo v zemlji. Naloga teh mikroorganizmov pa je, da travo razgradijo v hranila, ki gredo nazaj v zemljo. Tako postane zemlja veliko bolj plodna za nadaljnjo rast, kar se opazi na bolj zdravi in zeleni sveži travi. 

Vozeče samohodne kosilnice

Vedno večjo popularnost uživajo vozeče samohodne kosilnice. Temu je tako, saj so odlično orodje za brezskrbno košenje tudi zelo velikih travnikov. Poleg tega so veliko hitrejše, kot tradicionalne izvedbe kosilnic, saj imajo veliko bolj zmogljiv motor, ki poganja vozilo. Obenem pa lahko vozeče kosilnice nadgradimo z različnimi dodatnimi pripomočki, kot je plug za sneg, kljuka za vlečenje prikolic, mulčer ipd.

Mulčerji so izredno uporabni na vozečih samohodnih kosilnicah, saj lahko napolnimo košaro zelo hitro. Možnost imamo, da shranimo sam kompost iz pokošene trave za kasnejšo uporabo. Lahko pa takoj uporabimo sam kompost, da ga položimo na sveže pokošeno površino. Tako lahko hitro izboljšamo zdravje zemlje, ki bo lahko podpirala rast izredno sijoče trave ali drugih rastlin. 

Poleg samih hranil, ki ga z mulčerji vrnemo v zemljo, se obenem sprošča tudi ogljik. Ta je izredno pomemben za hranjenje mikroflore. Tako se gradi organska snov v zemlji, ki je eden izmed nujnih elementov za ohranjanje njenega zdravja. 

Članki iz iste kategorije: