torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Različne vrste platišč za naš avtomobil

Jeklena platišča so najbolj vzdržljiva izmed vseh

Za voznike, ki iščejo dobro alternativo za tovarniška platišča, je priporočena izbira jeklenih platišč. So sicer najcenejša za nakup, vendar imajo druge prednosti. Jeklena konstrukcija je izredno vzdržljiva in odporna na raznovrstne udarce. Tako so idealna izbira za uporabo pozimi in za bolj težja ter močnejša vozila. To pomeni, da jih lahko namestimo na kombije, SUV-je ter terenska vozila. Seveda pa jih lahko tudi uporabimo na navadnem vozilu, enako kot aluminijasta platišča.

Z jeklenimi kolesi oz. platišči načeloma ne potrebujemo skrbeti za kozmetične napake. Temu je tako, saj so izredno odporna na vremenske vplive ter nepričakovane udarce. Prednost je še ta, da je jeklo lažje popraviti, kot druge materiale.

Lita platišč za osebna vozila

Aluminijasta platišča so izredno popularna pri osebnih vozilih. Primarno jih imajo nameščeni bolj športni avtomobili. Narejena so iz slojev aluminija, magnezija ali kombinacije obeh elementov. V avtomobilskem žargonu jim pravimo tudi lita platišča. Možno je tudi, da so narejena iz magnezija. Temu je tako, saj so mišljena bolj za športna vozila, ne pa za povprečnega voznika.

Še nedolgo nazaj je bilo večino platišč narejenih iz jekla. Razvoj in popularnost avtomobilskih športov, kot je rally ter drugih disciplin, pa je prineslo napredne tehnologije tudi osebnim vozilom. Tako se povpraševanje po bolj naprednih športnih rezervnih delih zmerno povečuje. To pa pomeni, da taka oprema postaja vedno bolj ugodna za nakup. Večina modernih avtomobilov uporablja lita platišča kot standardno opremo. Vedno pa lahko nadgradimo z njimi naše obstoječe vozilo, če to seveda želimo.

Članki iz iste kategorije: