sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Lažje pridobivanje medu z ekstraktorjem

Dejstvo je, da je čebelje satje dokaj občutljivo. Tako moramo biti zelo previdni, ko poizkušamo iz njega iztisniti med. To pa je najlažje storiti z ekstraktorjem medu. To je preprosta naprava, ki vsebuje valjast boben. V tem bobnu pa se nahaja kovinska košara z okvirjem. Ko to košaro vrtimo, pa iz satja pridobimo med. Velika prednost uporabe ekstraktorja je v tem, da ne poškoduje satja. Tako ga lahko vrnemo čebelam za nadaljnjo uporabo, kar pa nam močno olajša pridobivanje medu v prihodnosti.

Ekstraktor medu

Ročni ekstraktorji

Ročni ekstraktor medu zahteva, da ga upravljamo na roke. Tako moramo s fizično silo vrteti ročico, ki obrača košaro v bobnu. V samo košaro pa lahko namestimo do 4 mreže.

Slabost takega načina pridobivanja medu je, da moramo uporabljati roke, vendar ima pa tudi številne prednosti. Te pa so:

  • Med lahko pridobivamo v vsakem okolju, saj ne potrebujemo električne energije
  • Satje ne moremo poškodovati, saj moč vrtenja lahko prilagajmo z rokami
  • Bolj ugodna cena od električnega ekstraktorja
  • Večja mobilnost, saj je celotna naprava lažja, ker ne vsebuje električnega motorja
Kvalitetna čebelarska tehtnica

Preberite si še članek o čebelarski tehtnici, ki je sposobna nekaterih res izjemnih funkcij. Čebelarska tehtnica z natančnimi senzorji meri težo, ki ko pade pod določen nivo, nas obvesti preko elektronske pošte, SMS sporočila, …

Članki iz iste kategorije: