sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Prednosti uporabe sončnih panelov v povezavi s sončnimi sledilci

solar panels
solar panels (Photo credit: spanginator)

Sončna energija je danes izjemno pomemben vir, saj je to ena izmed najbolj čistih načinov pridobivanja elektrike. Poleg vsega je sončna energija nekaj, kar ne bo zmanjkalo še naslednjih milijon let. Zaradi tega je vsakič več domov in tovarn, kjer so postavljene sončne celice. Vse več je torej sončnih elektrarn, ki so narejene iz majhnih sončnih celic, ki so med sabo povezane v večje celote.

En sam sončni panel je skorajda nekoristen, zato se večinoma paneli povezujejo v celote, kjer je izkoristek toliko večji. Najprej mo

ramo seveda vedeti, koliko energije potrebujemo oziroma koliko jo porabimo. Tako lahko najlažje ugotovimo, koliko sončnih panelov je potrebnih, da zadostimo našim potrebam. Seveda to pomeni, da je potrebna zadostna sončna energija. Kadar bi bile celice postavljene v senčno stran, ne bi imele koristi oziroma ne bi proizvajale energijo. To pomeni, da je potrebno sončne celice vedno postaviti tam, kjer je veliko sonca. Tako se trudimo, da ujamemo kar največ sončnih žarkov v sončne panele. Za kar največji izkoristek pa nam pomagajo sončni sledilci.

Sama sestava sončnega sledilca ni tako zahtevna, poleg vsega pa je izjemno uporabna. Sončni panel se bo vrtel in skušal loviti sončne žarke ter tako narediti kar največji izkoristek. Sončni sledilnik se bo torej obračal po soncu in proti najsvetlejšemu delu neba. Sončni žarki bodo tako na sprejemnik padali pod pravimo kotom in sončni panel bo imel v povezani s sončnimi sledilci kar 20 odstotkov več izkoristka.

Za sestavo sončnega sledilca potrebujemo le nosilno premično konstrukcijo, na katero vgradimo eno ali več reduktorjev. Premikanje je lahko nato nastavljeno v smeri vzhod-zahod, saj naprava zazna, kdaj sončne celice gledajo naravnost v sonce. Torej, sončni paneli so v povezavi s sončnimi celicami najboljša kombinacija, ki jo lahko naredimo. Tako bomo imeli kar največji izkoristek in proizvedli veliko energije. Investicija se nam bo povrnila v relativno kratkem času in tako boste pripomogli v bolj čistemu okolju. Sončna energija je obnovljiv vir, ki ga moramo znati izkoristiti ter tako ekološko živeti.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: