sobota, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Novice

Danes NOVICE potrebujemo skoraj tako nujno kot vodo in zrak. Sveže informacije so v poslovnem svetu ključnega pomena, da o informacijskem vakuumu kot diktatorskem vzvodu oblasti sploh ne govorimo. In ker je svet vse manjši, tudi novice z drugega konca zemeljske oble postajajo vse bolj pomembne. Do novic ni več težko priti; ponujajo jih radio in televizija, množica časopisov in seveda internet. Če vam je slednje najljubše — ali pa preprosto niste utegnili kupiti časnika oziroma prisluhniti radiu, si v tokratni Spletarni oglejte nekaj naslovov, kjer boste lahko izvedeli, kaj je novega v svetu in vesolju, na področjih tehnologije in znanosti ter glasbe in filma.

1. Novice iz sveta
Na tem obsežnem spletišču se zdi, da piše prav vse. Najprej se prikažejo najnovejše novice z vsega sveta, vsako pa spremljajo povezave, ki manj poučenemu bralcu dajo možnost, da dobi vplogled v ozadje dogajanja (ob novici, da je papež nekoga oklical za svetnika, se na primer nahajajo povezave Religija, Italija, Vatikan, Evropa ter Fotografije). Stolpec Special Report vsebuje povezave na spletišča, ki podrobneje obravnavajo lokalne teme posameznih držav in so kot nekakšni časopisi v časopisu. Na voljo je tudi iskalnik, kjer lahko izberete jezik (teh je okoli dvajset, vendar slovenščine ni med njimi), ki vam vrne članke z vneseno ključno besedo. Če imate Real Player, lahko poslušate kratke avdionovice, povezava Broadcasting pa vas pripelje na stran, kjer so na voljo mnogi avdio- in videoviri, na primer Radio Europe ter Arabia FM.

2. RTV Slovenija
Spletišče že na prvi strani ponudi Novico dneva ter naslove preostalih dnevnih dogodkov, razporejene v skupine Slovenija, Svet, Šport, Gospodarstvo, Kultura, Črna kronika in Zanimivosti. Če ste zamudili TV Dnevnik ali Odmeve, si jih s teh strani lahko predvajate kadar koli. Enako velja tudi za radijske oddaje z novicami (Dogodki in odmevi, Radijski dnevnik, Zrcalo dneva itd.), za kar pa boste potrebovali program Real Player.

3. Tehnologija
Svet tehologije se spreminja tako hitro, da se podatki na teh straneh obnavljajo vseh 24 ur dneva — običajno vsakih pet minut (v zgornjem levem vogalu se nahaja podatek, kdaj se bodo znova osvežile). Pri iskanju novic z določenega področja lahko izbirate med 18 zvrstmi, med njimi MP3, podatkovne zbirke, digitalna televizija, omrežja itd. Lahko pa jih preskočite in si ogledate izbor najpomembnejših novic iz vseh skupin. Uporabna je tudi povezava na spletišče NewsFactor Network, ki je nekakšna razširitev ponudbe tovrstnih novic.

4. Informacijska tehnologija
Tu boste našli novosti iz sveta informacijske tehnologije: nova programska in strojna oprema, komunikacije, mobilnejši in vedno manjši računalniki, elektronsko poslovanje in podobno. Poleg podatkov o programih in napravicah samih se spletišče ukvarja tudi s poslovanjem velikih IT-družb, njihovimi načrti ter tožbami, v katere so se zapletle. Strani so urejene tako, da najprej ponudijo naslov novičke in kratek opis, kar omogoča hiter pregled najnovejšega dogajanja. Novice se sicer osredotočajo na dogodke v Ameriki, ki pa so pomembni tudi za nas, saj so ZDA glavno gonilo informacijskega razvoja. Na voljo je tudi CNET radio v živo.

5. Science Daily
Na tem spletnem dnevniku se zbirajo najnovejše novice iz sveta znanstvenih raziskav in dosežkov. Urejen je v dva glavna stolpca. Prvi naniza naslove člankov (Nov teleskop, velik kot Zemlja, Virtualni želodec razkriva pot zdravil itd.), na dnu pa se nahajajo tri uporabne povezave s povzetki člankov tistega dne, povzetki en dan starih člankov in z naslovi člankov celega tedna. V drugem stolpcu lahko pobrskate za novicami določene teme, na primer Zdravje in medicina, Um in možgani (učenje in spomin, sluh in vid …), Rastline in živali, Vesolje in čas, Snov in energija, Zemlja in podnebje, Računalniki in matematika ter Fosili in ruševine.

6. Science Weekly
Spletišče je on-line različica tednika Science News, ki objavlja novice z vseh področij znanosti. Na prvi strani se nahajajo naslovi najpomembnejših člankov, na voljo pa je tudi kazalo dogodkov tekočega tedna. V arhivu, ki je opremljen z iskalnikom, se nahajajo članki iz obdobja približno zadnjih desetih let (nekateri so v celoti na voljo le proti plačilu), pobrskate pa lahko tudi po arhivu fotografij. Spletišče nudi novice tudi v avdioformatu. On-line knjigarna je obsežna zbirka knjig o znanosti; mnoge izmed njih so primerne tudi za otroke.

7. Glasba
Tu boste našli vse o današnji glasbeni sceni (Pevec Bono iz skupine U2 je za svoja humanitarna dejanja dobil naziv »MusiCares oseba leta«; Na koncertu Billyja Idola zmanjkalo elektrike itd.), novih albumih in duetih, nagradah ter pravnih težavah estradnih zvezd. Izvedeli boste, kdo se je pojavil na priljubljenih nočnih šovih in zakaj je morala kaka skupina spremeniti ime. Spletišče se posveča glasbenikom in glasbi, ne pa tudi njihovemu zasebnemu življenju.

8. Film
Za tako glamurozno temo je spletišče na pogled izjemno preprosto, a se na njem ni prav lahko znajti. Na levi je sicer nekakšno kazalo, vendar vas vsebina, ki se pokaže na desni, lahko preseneti. Na voljo so novice o novih filmskih produkcijah, delovnih načrtih znanih igralcev, pa tudi njihove pravne in zdravstvene težave. Ogledate si lahko preglednice z zaslužki najbolj obiskanih filmov, med zanimivostmi pa lahko na primer izveste, da prodajalci ptic roparic nasprotujejo predvajanju filma Harry Potter in Kamen modrosti tik pred božičem, saj si bo gotovo precej otrok zaželelo takšno sovo, kot jo ima priljubljeni junak …

9. Vesoljski dnevnik
Tu se nahajajo informacije o najnovejših odkritjih in dosežkih v zvezi z vesoljem, o dogajanju na Mednarodni vesoljski postaji ter o načrtovanih prihodnjih dogodkih (izstrelitve raket in podobno). Posebna pozornost velja Marsu (povezava Marsdaily), pri katerem je še posebej zanimiva rubrika Becoming Marsian, ki govori o evoluciji novega človeka. Spletišče pokriva tudi področja nanotehnologije, zdravja astronavtov ter vesoljskega turizma. In ker se vojna vse bolj seli v vesolje, se ne more izogniti niti novicam o najnovejših jedrskih poskusih, novih bojnih glavah in podobnem.

10. Vesoljsko vreme
Spletišče ponuja povsem sveže informacije o dogajanju v »bližini« Zemlje. Te se večkrat na dan obnavljajo. V razdelku Trenutno stanje vremena v vesolju boste našli podatke o hitrosti in gostoti sončnega vetra, rentgenskih sončnih bliščih, številu sončnih peg, stanju medplanetarnega magnetnega polja itd., ob vsakem podatku pa se nahajata še dve povezavi: prva ponuja podrobnejše informacije, druga pa razlago (najprej o pridobivanju podatkov in nato še o pojavu samem). Izveste tudi, koliko potencialno nevarnih asteroidov (tj. asteroidov s premerom čez 100 m, ki se približajo Zemlji na manj kot 5 % razdalje do Sonca, torej na 7,5 milijonov kilometrov) nas je »obiskalo«, kakšne so razmere za nastanek severnega sija in kdaj lahko pričakujemo veliko število meteorjev. Na voljo so zbirke slik posameznih dogodkov, kjer si lahko ogledate posnetke meteorjev, kometov, planetov ter čudovitih severnih sijev. Strani dopolnjujejo tudi številne zanimive povezave.

Članki iz iste kategorije: