petek, 7 oktobraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Razno – Slovenija

Internet vse bolj prodira v naše življenje, tako na delovnem mestu, pri študiju oziroma učenju in tudi doma. Že tako neobvladljiva količina podatkov v svetovnem spletu se iz dneva v dan veča. Kljub temu da so tudi iskalna orodja vse bolj zmogljiva in pametna, se vedno pogosteje zgodi, da želene stvari na internetu nikakor ne moremo najti oziroma pridemo do nje po daljši poti, kot bi lahko. Da bi vam olajšali iskanje in vam obenem pokazali, kaj vse obstaja na različnih spletnih straneh, smo se v uredništvu odločili, da vpeljemo novo rubriko z naslovom Spletarna, v kateri bomo vsak mesec objavili deset naslovov na izbrano temo. Za to področje obstaja precejšnje zanimanje, kar je pokazala tudi v decembrski številki revije ŽIT objavljena anketa, v kateri je večina bralcev pritrdilno odgovorila na vprašanje, ali si želijo takšno rubriko.
Pri oblikovanju njene vsebine lahko sodelujete tudi vi, zato vas prosimo, da nam sporočite teme, ki vas zanimajo, zanimive naslove, na katere ste naleteli oziroma jih uporabljate, pa bi jih želeli priporočiti še drugim, vaše trike pri iskanju in izkušnje, ki jih imate z različnimi iskalniki.
Za začetek smo izbrali deset osrednjih domačih spletnih naslovov, na katerih lahko najdete najrazličnejše podatke o Sloveniji. Vsakemu naslovu je dodan kratek opis in pregled vsebine, podrobnosti pa so prepuščene vašim zahtevam in možnostim ter času, ki ste ga pripravljeni porabiti za deskanje po spletu.

1.  Mat’kurja
(Zakaj prav »Mat’kurja«, vam bo jasno takoj, ko si boste ogledali prvo stran.) Ste morda oblikovali lastno domačo stran in jo postavili na splet, sedaj pa želite vesoljni Sloveniji ponosno oznaniti njen obstoj? Potem je za vas pravi naslov Mat’kurja. Seveda pa boste Mat’kurjo večinoma uporabljali za brskanje po novostih — spletnih mestih, ki so jih objavili drugi. Naslov svojega spletnega mesta lahko namreč tam objavi prav vsakdo. Na dan se pojavi 10–20 strani, ob ogledu pa se vam prikažejo strani, objavljene v tekočem mesecu. Do starejših strani se lahko dokopljete z brskanjem po posameznih mesecih ali s pomočjo vgrajenega iskalnika. Poleg strani, ki jih objavijo obiskovalci, pa Mat’kurja, ki je bila razvita na Inštitutu Jožef Štefan v Ljubljani, vsebuje tudi obilo drugih koristnih podatkov o Sloveniji: njen položaj v Evropi, informacije za obiskovalce, zgodovino države, njene naravne znamenitosti — skratka kot nalašč, če želite znancu iz tujine predstaviti Slovenijo in ga povabiti na obisk ali počitnice.

2. Center vlade za informatiko
To je osrednje zbirališče informacij in dokumentov, povezanih z vlado Republike Slovenije in njenimi ustanovami. Poleg strani državnega sveta, državnega zbora in posameznih ministrstev se tu nahajajo tudi strani Statističnega urada republike Slovenije, predsednika države in varuha človekovih pravic. Bolj kot prej našteti dokumenti, ki so bolj ali manj stalni, so zanimivi dokumenti, ki se redno spreminjajo oziroma pojavljajo. Tako lahko na primer na tem spletnem mestu spremljate tedenske preglede dela državnega sveta in državnega zbora, mesečno ekonomsko ogledalo s pomembnejšimi ekonomskimi kazalci naše ekonomije, pa statistične letopise, zakone itd. Izredno koristna je tudi informacija o naših diplomatskih predstavništvih v tujini in tujih predstavništvih v Sloveniji. Da bi v gori dokumentov našli želenega, skrbita lično abecedno kazalo in lokalni iskalnik.

3. Slovarji
To je le ena izmed »podstrani« na pravkar opisanem naslovu, ki pa zasluži posebno pozornost , saj vsebuje zbirko kazalcev na več kot 300 slovarjev za več kot 70 jezikov, med katerimi prednjači seveda angleški. Tako je med drugim na voljo slovenščina za angleško govoreče popotnike ter cela vrsta slovensko-angleških slovarčkov borznih izrazov, davčnih izrazov, računalniških izrazov (Vas morda zanima, kako se reče »tipkovnica« v svahiliju? »Kupigwa kwa vidole«.), telekomunikacijskih izrazov, matematičnih izrazov in celo vrtnarskih izrazov. Poleg svahilija, sanskrta in keltščine so na voljo tudi slovarji za jezike, s katerimi se običajni smrtniki pogosteje srečujemo, na primer za italijanščino, nemščino, španščino … Zbirka povezav »Slovarji« je vsekakor izredno koristna. Posebej hvalevredno pri njej pa je, da so vse povezave oziroma kazalci na slovarje opremljeni z datumom, kdaj je kak slovar še deloval.

4. Kvarkadabra
Ker je tole revija <I>Življenje in tehnika<I>, se premaknimo k bolj znanstveno-tehnično usmerjenim stranem. Večina bralcev te revije rada prebira novice o najnovejših fizikalnih odkritjih, a tistim, ki niso študirali fizike oziroma astronomije, marsikdaj ni popolnoma jasno, kakšne so posledice eksperimentalnih rezultatov, ki kažejo na to, da je masa nevtrinov različna od nič, kaj je Einsteina motilo pri kvantni mehaniki in zakaj je izvedba poskusa v zvezi s paradoksom EPR presenetila znanstveno javnost. Bi pa vsekakor radi izvedeli kaj več o tem, seveda na poljuden način. Prav takim je namenjena stran »Kvarkadabra«, katere namen najbolje ilustrira besedilo z njihove začetne strani:
<I>Kvarkadabra verjame v čar znanosti. Povedati vam hočemo, da fizika ni skrivna umetnost, dostopna le redkim posvečenim. Je spoznavanje narave, ki nam je vselej blizu in katero vsi živimo, zato, menimo, jo vsi lahko razumemo. Smo tolmači znanosti za tiste, ki njenega jezika morda ne govorijo tekoče, a želijo, hočejo razumeti njegov smisel. Na naših straneh na svetovnem spletu ne podučujemo, temveč pripovedujemo zgodbo o nastanku fizike, o ljudeh, ki so jo ustvarjali, o naravnih pojavih in o zakonitostih, po katerih se ti godijo.<I>

5. Hidrometeorološki zavod republike Slovenije
Verjetno je vsakogar od nas že kdaj »namočilo« ali pa prezeblo — in takrat nam je bilo žal, da nismo poslušali vremenske napovedi. Ko pa je bilo tako težko ravno takrat poslušati radio, pogledati TV dnevnik, časopisa pa tudi nismo imeli časa prebrati … No, do vremenske napovedi na spletu je moč kadar koli priti na spletnem mestu Hidrometeorološkega zavoda republike Slovenije. Tam si lahko poleg informacije o Zavodu ogledate najnovejšo vremensko napoved v sliki in besedi. Pa ne samo to. Na voljo so vam tudi bioprognoza, zadnji vremenski podatki za Slovenijo, Evropo, radarska slika padavin, satelitska slika oblačnosti, zaporedje (filmček) satelitskih slik zadnjih 24 ur, zaporedje satelitskih slik zadnjih 7 dni in še marsikaj. Za zimski čas pa so posebej dobrodošle informacije o debelini snežne odeje ter podatki z lavinskih postaj.

Izredno zanimive in koristne so še napovedi računskega modela ALADIN/SI, ki podaja prognostične karte Slovenije in njene bližnje okolice s podrobnim pregledom oblačnosti, padavin in vetrov, predvidenih za naslednjih 48 ur. Napovedi modela ALADIN/SI si lahko ogledate s korakom 6 ur in si tako sami ustvarite sliko o predvidenih vremenskih premikih v naslednjih dveh dneh.

6. Slovenski muzeji
Presenetljivo je, koliko slovenskih muzejev je že prisotnih na spletu — od Narodnega prek Prirodoslovnega in Slovenskega gledališkega muzeja pa do Muzeja organov za notranje zadeve. Na muzejskih straneh najdemo koristne informacije o delovnem času, trenutnih razstavah oziroma zbirkah in še veliko drugih zanimivih podatkov.

7. 24 ur
Za vse, ki bi radi novice spremljali po Iinternetu, je to pravi naslov. Novice so pregledno urejene po temah, tako da se lahko odločimo za tiste iz sveta ali iz domovine, pa za računalniške, kulturne, športne ali gospodarske itd.; na voljo so tudi  devizni tečaji in borzne novice.

8. Slovenia Info Server
Na spletu postajajo vse bolj priljubljeni t. i. portali. »Portal« je spletna stran, ki ponuja obilo povezav, običajno urejenih po tematikah, iskanje po vsebini naštetih spletnih strani, nekateri portali pa ponujajo obiskovalcem tudi brezplačen elektronski naslov in omogočajo izbiro in prikaz uporabnikovih priljubljenih povezav.

Prvi portal, ki si ga bomo ogledali, je Slovenia Info Server. Kazalci na spletne strani so urejeni po naslednjih tematikah: družba, ekonomija in gospodarstvo, izobraževanje, mesta in pokrajine, novice in mediji, računalništvo in internet, šport in rekreacija, turizem, umetnost in kultura, uprava in politika, viri informacij, zabava, zdravje ter znanost in tehnologija. Na voljo so novice iz sveta in Slovenije, z ljubljanske borze, iz gospodarstva, računalništva, športa in kulture, ogledamo pa si lahko tudi zanimivosti, stanje na cestah, vremensko napoved, tečajne liste, imenike na spletu (telefonski, elektronski) in kino spored. Povezave, ki jih želite pogosteje obiskovati, si lahko dodate v rubriko »Vaš osebni SIS« in ob vsakem obisku SIS-a vam bodo te povezave na voljo že na prvi strani. Vsak obisk portala pa vam popestri duhovita misel ali pregovor.

9. Še dva portala
Portal SloWWWenia vsebuje kazalce na spletne strani z naslednjih področij: umetnost in kultura, uprava in politika, družba, viri informacij, izobraževanje, zabava, mesta in pokrajine, novice in mediji, posel in gospodarstvo, računalništvo in internet, šport in rekreacija, zabava, zdravje, znanost. Na voljo so novice iz Slovenije in sveta, športa, kulture, gospodarstva in borze, vremenska napoved, stanje na cestah, devizni tečaji in TV sporedi.
Zelo podoben je tudi portal »Povezave «. Kazalci na spletne strani so urejeni po naslednjih tematikah: domače strani, družba in izobraževanje, mesta in pokrajine, novice in mediji, posel in gospodarstvo, promet, računalništvo in internet, šport in rekreacija, umetnost in kultura, uprava in politika, viri informacij, zabava, zdravje). Ta portal nam ponuja tudi vzpostavitev brezplačnega elektronskega naslova oblike <I>vaše_ime@povezave.com<I>.

10. Maxi
Kazalci na tem portalu so urejeni v naslednje skupine: finance, oglasi, prevozi, info, knjige, revije, kultura, kulinarika, prireditve, razvedrilo, igre, TV in kino, imeniki, vreme. Posebej priročna značilnost te strani je, da lahko neposredno z nje uporabljamo precej spletnih iskalnikov in imenikov. Tako lahko med drugim neposredno iščemo po telefonskem imeniku Slovenije, PIRS-u, po imeniku elektronskih naslovov, rumenem internetu in po nekaj slovenskih spletnih iskalnikih.

Aram Karalič

Članki iz iste kategorije: