sreda, 22 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Laserski tiskalniki in periferija različnih proizvajalcev

Ko se podamo na veliko spletno trgovino, kot je www.anni.si, lahko zasledimo veliko različne računalniške opreme. Tako lahko opazimo laserske tiskalnike, miške, ekrane ipd. različnih proizvajalcev. Za grafične kartice velja enako pravilo. Veliko različnih proizvajalcev ponuja svoje unikatne storitve poleg samih grafik, ki jih izdelujejo. Te pa so lahko:

  • Različna dolžina podaljšane garancije
  • Unikatna programska oprema
  • Možnost avtomatskega overclocking-a, ki pohitri delovanje 3D iger in programov
  • Dostop do popularnih spletnih igralnih platform in priložene igre ter programi

AMD in NVidia – izdelovalca čipov

Računalniki uporabljajo unikatna čipovja ali chipset-e, ki imajo svoje unikatne zmogljivosti. Te izdelujejo različni proizvajalci, ki pa med seboj tekmujejo. To lahko opazimo tudi med laserskimi tiskalniki, saj vsaka naprava uporablja različno čipovje od različnih proizvajalcev. V grafičnem svetu pa lahko opazimo, da poteka velika konkurenca med dvema glavnimi izdelovalcema čipovja. Ta sta AMD in NVidia, ki izdelujeta grafične kartice in grafične čipe različnih zvrsti in cenovnih rangov.

Načeloma med njima ni razlik za povprečnega uporabnika. Stvari pa se precej zakomplicirajo v visoko-zmogljivem računalniškem svetu. Nekateri uporabniki prisegajo na AMD, drugi pa na NVidio. V vsakem primeru obe podjetji ponujata rešitve za različne scenarije.

Vsak uporabnik lahko igra igre, oblikuje napredno računalniško grafiko, ali pa preprosto brska po spletu z AMD ali NVidia grafično kartico. Največji pokazatelj zmogljivost je načeloma cena. Temu je tako, saj je vsaka naprava, še preden pride na tržišče, testirana s strani raznih znanih spletnih portalov. To je tudi eden izmed odločilnih določiteljev končne cene, neglede na proizvajalčeve želje. 

Članki iz iste kategorije: