četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Tuje revije o znanosti, tehnologiji, tehniki

Vse pomembnejše TUJE REVIJE O ZNANOSTI, TEHNOLOGIJI IN TEHNIKI imajo svoje elektronske različice tudi na spletu. Nekatere so zgolj posnetki »klasičnih« izdaj v papirni obliki, druge pa so ob neštetih možnostih, ki jih ponuja internet, tam močno razširile svojo vsebino in ponudbo. Izključno spletna vsebina je običajno brezplačna, za članke, ki se pojavijo tudi v tiskani različici, pa je pogosto treba plačati. Ker posamezne revije na zelo različne načine skušajo pridobiti naročnike za tiskane različice, tudi neprijavljen uporabnik lahko povsod najde kaj zase. Revije, ki so namenjene širjenju znanosti, so prilagojene širokemu krogu bralcev, zato lahko po njih seže vsakdo.

1. New Scientist
Vsebina tiskane različice je v tekočem tednu na spletu na voljo le deloma, potem pa se v celoti pojavi v arhivu. V neomejenem obsegu je dostopna le naročnikom na papirno različico. Neregistriran uporabnik lahko v celoti prebere številne članke izključno spletne vsebine, pospremljene s sorodnimi temami ter s seznamom naslovov drugih spletišč.

2. Discover
Na Discoverjevih straneh so brezplačno na voljo le nekateri članki, pri drugih pa je objavljen le kak odstavek, ki mu sledi vabilo k registraciji. Če se odločite za brezplačno prijavo, boste lahko sicer nedosegljive članke kupili po en dolar. Hkrati se vam odprejo možnosti iskanja, pošiljanja in ocenjevanja vseh člankov na spletišču, pošljete pa lahko tudi elektronsko razglednico. Ob polni naročnini dobite tiskano izdajo na dom, popoln dostop do vse vsebine (vključno z arhivom, ki sega deset let nazaj) in množice podatkov ter seveda vse, kar je na voljo pri nižjih nivojih dostopa.

3. Science
Vsebina je razdeljena na več sklopov. ScienceNow prinaša novice, Science Express članke, še preden se pojavijo v tisku, tu pa so še posebne serije člankov (na primer o stanju planeta), NetWatch, kjer se nahajajo povezave na »najboljše na spletu«, zbirke člankov na izbrane teme, ter sklop Next Wave, ki se osredotoča na vsebine za učence in študente. Spletišče je obenem portal v svet organizacije American Association for the Advancement of Science.
Polno besedilo je na voljo le za izbrane članke, ob neregistriranem brskanju pa si lahko ogledate vse povzetke ter spletne dodatke člankov (zvočne oziroma videodatoteke in podobno). Ob brezplačni prijavi se ponudba razširi še na neomejeno vsebino člankov izpred 12 ali več mesecev, širše iskanje, novice ter obveščanje po elektronski pošti. Preden se odločite za plačano registracijo, ki vam seveda omogoča vstop na vse dele spletišča (ter članke v formatu pdf), si lahko ogledate brezplačni »izvod«. Kupiti je mogoče tudi posamezne članke (ki vam jih na željo pošljejo po pošti ali faksu in stanejo po 10 dolarjev) oziroma plačati za 24-urni dostop do novic za isto ceno.

4. Nature
Revija se osredotoča predvsem na področja, ki so povezana z medicino (klinična medicina, rak, genetika, mikrobiologija, biotehnologija, zobozdravstvo, imunologija itd.), dotika pa se tudi področja fizike, evolucije, geografije itd. Izključno spletna vsebina je brezplačna, kar velja tudi za vsa kazala, elektronsko obveščanje o novostih in povzetke. Registriranim uporabnikom so na voljo še razne enciklopedije, priročniki in drugi viri podatkov. Pri člankih, ki jih je treba plačati, je dostopen samo prvi odstavek.

5. National Geographic
Spletišče je razdeljeno na tri dele, pri čemer prvi zajema izključno spletno vsebino. Tu so dnevne novice, on-line trgovina, najrazličnejši zemljevidi in seveda ponos te revije – fotografija. (Poleg fotografij samih se tu nahajajo še življenjepisi fotografov, odgovori na pogosto zastavljena vprašanja, razstave, delavnice in odprave, ocenjevanje vaših fotografij in podobno.) V drugem delu so predstavljene vse publikacije društva National Geographic (poleg osnovne še revije Traveler, Adventure, Kids in Explorer). Celotno vsebino je mogoče dobiti samo v tiskani različici, na spletu pa si lahko ogledate del članka, fotografije, morebitne zvočne ali videodatoteke ter dodatna zanimiva dejstva na temo članka. V tretjem delu se nahaja spored televizijskega kanala, kjer si lahko z RealPlayerjem ogledate uvod v nekatere oddaje.
Arhiv, forum, obveščanje po pošti in fotografija meseca so rezervirani samo za naročnike.

6. Popular Mechanics
Vsakih 20 minut se na spletnih straneh te revije obnavljajo novice s področja avtomobilskega sveta, skrbi za dom, tehnologije, znanosti in dejavnosti na prostem, ki ponujajo vse od nasvetov glede lopat za sneg in ravnanja s hišnimi ljubljenčki na plovilih, pa do člankov o robotih kot gospodinjskih pomočnikih in ponovni priljubljenosti džina. Posebno rubriko v reviji ima Jay Leno; med drugim si lahko preberete vse o njegovem rdečem gasilskem avtomobilu. Spletišče je zgolj elektronska različica tiskane revije — brez posebne spletne vsebine, seveda pa omogoča iskanje po arhivih in uporabo hiperpovezav.

7. Scientific American
Spletišče ponuja novice in bolj poglobljene članke, pregled vsebine tiskane različice, trgovino, odgovore strokovnjakov na vprašanja bralcev (te je mogoče zastaviti brez prijave), ter tri posebne sklope: nanotehnologija, astronomija in tehnologija, povezana s poslovnim svetom. Brez prijave je možen dostop do novic, nekaterih spletnih vsebin ter kazala tiskane različice (ob naslovu si lahko preberete še kratek odlomek člankov, ki jih je treba plačati, drugi pa so brezplačni). Naročnina (34,95 dolarja letna, 10,95 dolarja mesečna oziroma 7,95 dolarja za posamezen izvod) prinaša vpogled v vse arhive zadnjih desetih let in dostop do vseh člankov, še preden pride revija v prodajo.
Posebne izdaje (pogosto gre za zbirke člankov na določeno temo) niso vključene v ceno naročnine in jih je treba kupiti posebej.

8. Popular Science
Brezplačna spletna vsebina je razdeljena na več tem: znanost, internet, medicina in biotehnologija, računalniki in uporabna elektronika, letalstvo in vesolje, domača tehnologija in avtomobili. Tu boste našli nasvete za nakup televizorja, izvedeli vse o najrazličnejših daljinskih upravljalnikih ali vrtnarskem orodju, hkrati pa se poglobili v članke o klonih ali posledicah pošiljanja radioaktivnih odpadkov na Sonce.
Avtorji vas k nakupu revije poskušajo zvabiti z enim brezplačnim člankom, ki je objavljen v celoti, sicer pa je tiskana različica predstavljena samo s kazalom.

9. Astronomy
Novice in spletni članki so na spletišču te astronomske revije brezplačni, ob prijavi pa lahko uporabljate še priredljive zvezdne karte, forume, astronomski kviz in tedenske novice. Ob (pogosto animirani) naslovnici tiskane različice je kratek opis objavljenih člankov, ki jih spremljajo povezave na sorodne teme na spletu. Spletna vsebina je razdeljena na znanstveni in amaterski del. V vseh člankih so strokovne besede prek hiperpovezav povezane s slovarčkom.

10. Sky & Telescope
Kljub temu da vsebina tiskane različice ni na voljo brezplačno (na arhiv se je treba naročiti, kar naročnike revije stane 9,95 dolarja na leto, vse druge 19,95 dolarja na leto, posamezni članki pa so po 2,95 dolarja), je spletna vsebina izjemno bogata. Ob splošnih astronomskih novicah ter obveščanju o dogajanju na nebu tu najdete napotke za opazovanje (jedrnato in po korakih so urejene lekcije o osnovah astronomije, vizualnem opazovanju, binokularjih in teleskopih ter astrofotografiji), pa tudi najrazličnejše vire, kot so efemeride in zvezdne karte. Članke in novice po potrebi spremljajo zvezdne karte, ki jih lahko prilagodite svoji lokaciji in času. Med viri je tudi napovednik dogajanja za vaš kraj, vodnik po astronomskih straneh drugje po spletu, programska oprema, poročila o preizkušanju astronomske opreme ter seznam njenih izdelovalcev. Brez dobro založene trgovine z darili in darilnimi boni, igrami, globusi, zvezdnimi kartami in še marsičim seveda tudi ne gre.

Članki iz iste kategorije: