torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Odlagališča znanja

ODLAGALIŠČA ZNANJA bodo v teh pomladnih mesecih še najbolj prav prišla šolarjem in študentom, saj se tokratna spletarna osredotoča predvsem na šolske predmete. Seveda pa si z objavljenimi spletnimi naslovi lahko postreže vsakdo, ki si želi osvežiti znanje ali je preprosto radoveden. Seminarske naloge, članki in projekti različnih zahtevnosti so namenjeni tako prvim korakom na posameznem področju kot poglobljenemu študiju, zamisli o zabavnem poučevanju pa so namenjene predvsem staršem in učiteljem. Nekatera izmed spletišč prednosti interneta izkoriščajo tako, da povezujejo čim širši krog ljudi in zbirajo gradivo z vseh vetrov, druga pa snov popestrijo z animacijami, filmi in zvokom.

1. Kvarkadabra
Pričujoče spletišče z znanstvenimi vsebinami smo v tej rubriki že srečali, nismo pa ga še celoviteje predstavili. Ta časopis za tolmačenje znanosti že na prvi strani postreže z lepim vpogledom v vsebino. Tu so nove teme foruma, ki se mu lahko — če želite razpravljati o časovnem stroju, svetu brez delcev, absolutni hitrosti in podobnem –, s svojimi mnenji in znanjem pridružite tudi sami. V branje s kratkimi povzetki ponuja zanimivosti iz sveta znanosti (»Bodo stroji razmišljali kot ljudje?«, »Najpomembnejši dosežki znanosti v letu 2003«), kazala ob strani pa vas popeljejo na portal v svet znanosti, forum, slovar, vprašanja za strokovnjake in predavanja. Vsebina je ob tem razdeljena po posameznih področjih, od astronomije in zgodovine, tehnike in matematike do predstavitev zanimivih knjig. Članki so poljudni in zanimivi, prikazati pa jih je mogoče tudi v obliki, prijazni za tisk.

2. Svarog
Tudi s Svarogom smo se že srečali, saj prinaša podobne vsebine. Ob novicah iz znanosti in tehnike ter kratkem opisu dogodkov »Na današnji dan« so na voljo še številni projekti z najrazličnejših področij (na primer sestavki »Razvoj grške dramatike«, »Prva svetovna vojna«, »Elektronski elementi«, »Slovanska mitologija« itd.), ki so razdeljeni na pregledna poglavja ter opremljeni s slikami in animacijami. Obširna izobraževalna baza pokriva več deset področij, od agronomije in ekonomije do jezikov, elektrotehnike, medicine, pedagoških znanosti in umetnosti. Ko izberete področje, se prikažejo zadnje novice ter seznam člankov, ki jih spremljata podatka o letu objave in stopnji, za katero so primerni (srednja šola, univerza, poljudni članki).

3. Razvedrilna matematika
Mnogi, ki se mučite z matematiko, teh dveh besed ne bi nikdar povezali. Pa vendar je matematika lahko zabavna. Spletišče s podnaslovom »Zanimivosti v zvezi z razvedrilno matematiko po Sloveniji in po svetu« služi predvsem kot podpora tovrstnim tekmovanjem z vsemi potrebnimi podatki (pravilnik, naloge za pripravo, seznami tekmovalcev, rezultati in seveda naloge s tekmovanj), ponuja pa tudi zanimive povezave, program za sestavljanje logičnih razpredelnic, preizkus prostorske predstavljivosti in podobno. Morda se vam bo matematika bolj priljubila, če se boste zabavali ob labirintih na različnih likih ali razvrščali ribe po celinah …

4. Astronomija
Astronomsko društvo Gostosevci je na svojih spletnih straneh pripravilo malo šolo astronomije. Ob obvestilih o dogajanju na nebu in najugodnejših nebesnih telesih za opazovanje tu najdete vse o teleskopih, vesolju, ozvezdjih in njihovih deep-sky objektih, mrkih in Soncu. Tisti, ki se s področjem šele seznanjate, lahko v čudoviti svet vstopite s pomočjo poglavja »Astronomija za začetnike«, kjer boste našli odlične nasvete glede opreme, nabiranju znanja, izbire literature, pa tudi seznam zanimivih nebesnih teles, ki so vidna že z daljnogledom. Na koncu si privoščite še astronomski štos meseca.

5. Kemija
Spletišče bi lahko preprosto imenovali »Vse o kemiji«. Pregledno urejena domača stran vabi k sklopom »Kemija« (razdeljena na splošno in anorgansko ter organsko kemijo), »Gradiva« (članki, seminarji in referati, raziskovalne naloge in poskusi), ponuja pa še slovarček (neposredno dostopen na vseh straneh), obvestila, koristne povezave, forum ter iskalnik. Poučite se o masah atomov, plinih, raztopinah, simbolih in enačbah, kemijskem ravnotežju in še mnogočem. V sklopu poskusov si lahko naredite bengalični ogenj in nevihto v epruveti. Poskusi so natančno opisani, spremljajo jih razlaga in videoposnetki ter nasveti glede ravnanja z odpadki. Varnostna opozorila boste stežka prezrli, saj so izpisana z velikimi rdečimi črkami.

6. Jezikoslovje in književnost
Z vseh vetrov zbrani viri s področja jezikoslovja in književnosti vam bodo v pomoč pri slovenski slovnici (sklanjanje, črkovanje, prevajanje), nudi pa tudi zbirko elektronskih slovenskih leposlovnih besedil v slogu Gutenberga, kviz o Romeu in Juliji ter eseje o Francetu Prešernu ter še nekaterih drugih pesnikih. Pri angleščini si lahko pomagate z računalniškim učenjem jezika, slovarjem z izgovorom angleških besed in z drugimi elektronskimi pomagali. Oglejte si še »tekmovalno« stran iz angleščine za osnovne in srednje šole in povabilo nekaterih jezikovnih šol, da se pridružite njihovemu internetnemu poučevanju jezikov. Naj opozorimo, da vsa našteta orodja niso brezplačna.

7. Virtualna šola 1
Virtualna srednja šola pokriva področja matematike, biologije, kemije in slovenskega jezika. Precej obširni, čeprav za zdaj še maloštevilni projekti (pripravile so jih ekipe profesorjev) vas bodo seznanili s primerjavo umetnostnega in neumetnostnega besedila, opazovanjem različnih vrst celic pod mikroskopom in drugimi temami. Na sicer vzorno oblikovanem spletišču je nekoliko manj posrečena izbira kombinacije podlage in pisav, zaradi česar je besedilo težje čitljivo.

8. Virtualna šola 2
Virtualna šola je internetna sestankovalnica evropskih učiteljev za razprave, posvetovanja in izmenjavo gradiva ter izkušenj. Je zbirka člankov, projektov (mnoge so naredili učenci) in virov z vseh področjih, ki jih srečamo v šoli, mnoge teme pa presegajo učne okvire (vendar ne tudi šolskih). V sklopu kulture je denimo na voljo osnutek oddelka za kulturo, ki ga je izdelalo švedsko ministrstvo za izobraževanje, raziskava irskih legend pa po korakih prikazuje nastajanje obširnejšega projekta — od določitve ciljev projekta in priprav do zbiranja literature in zanimive predstavitve na spletu.

9. Šola za najmlajše
Množica živobarvnih in prijetnih sličic bo pritegnila nemirne otroške glavice. »Resne« teme, kot so računalniki, geografija, znanost in matematika (ki se tolažilno imenuje kar matemagija), so, kjer je to mogoče, bogato opremljene s sličicami in zabavnimi dejavnostmi. Po preteklosti se na primer lahko potepate s časovnim strojem, z igricami, ugankami, risanjem, šalami in podobnim pa spoznavate še druga področja. Veselo in poučno.

10. Z zabavo do znanja
V nasprotju z ravnokar opisanim to spletišče sámo otrok ne bo pritegnilo, bo pa staršem in učiteljem ponudilo nemalo zamisli za popestritev učnih ur. S projekti in zabavnimi dejavnostmi je mogoče otrokom »mimogrede« ponuditi znanje s področja umetnosti, religije, zgodovine, znanosti in narave. Predlogi, na katero temo navezati kako dejavnost, so podani ob podrobnem opisu projektov. Ko na primer izdelujete čokoladne lase, otroke seznanite s človeškim telesom, higieno in podobnim. Pri poučevanju o letnih časih vam snovalci predlagajo niz vprašanj, ki bodo otroke pripeljala do globljega razumevanja tega pojava. Čeprav bo treba zaradi ameriške naravnanosti spletišča in angleškega jezika malce presejati vsebino, se bo še vseeno zagotovo našlo marsikaj uporabnega.

Članki iz iste kategorije: