petek, 7 oktobraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Strojništvo

Pod pojmom STROJNIŠTVO si predstavljamo vijake, zobnike, črpalke, stroje, konstrukcije, orodja, zlitine in še marsikaj. Ta panoga je v veliki meri prisotna na vseh tehničnih področjih od gradbeništva do elektrotehnike, srečujemo pa jo na vsakem koraku, čeprav se tega velikokrat ne zavedamo. Tokratna spletarna prinaša za vsakogar nekaj, pa če potrebujete kako jekleno konstrukcijo ali vas samo zanima, kaj se dogaja pod pokrovom avtomobila in zakaj letalo leti. K razumljivejšim razlagam znatno prispevajo gibljive sličice različnih strojev in naprav. Enako so podane tudi osnove mehanike, s katerimi lahko učenje spremenite v igro.

1. Strojno inženirstvo (www.engineering.com )
Ekipa izkušenih strojnikov je zasnovala spletišče, ki naj bi postalo osrednji trg za inženirske storitve in izdelke ter eno glavnih središč inženirske skupnosti. Ob ponudbi novic, novosti v akademskem in poslovnem svetu, pa tudi ugank in podobnih zabavnih vsebin je spletišče razdeljeno na štiri kategorije. V prvi najdete knjižnico, različne on-line kalkulatorje, brezplačne aplikacije ter iskalnik. V drugi se nahajajo informacije o strokovnih srečanjih in društvih, spletnih konferencah, pa tudi tehnični članki ter akademske povezave. Tretja je »tržnica«, kjer se zbirajo programska in strojna oprema, tečaji ter druge storitve in pripomočki, medtem ko četrta ponuja seznam inženirjev, izdelovalcev, publikacij, univerz in kolidžev s tega področja.

2. Strojniške informacije (www.mmsonline.com )
Spletišče strojnikom z novicami, podatki o izobraževanju, ocenami orodij, strokovnimi nasveti in forumom prinaša vir informacij, zlasti v zvezi z obdelavo in uporabo kovin. Tu so še kalkulatorji in drugi pripomočki ter zanimivi članki in napovedi o razvoju strojništva — tako discipline kot industrije. Brskate lahko po področju strojništva (orodja za rezanje, brušenje, merjenje, letalska tehnika itd.) ali po dobaviteljih, izdelkih, člankih ter možnostih za izobraževanje. Zlasti bogat je izbor dobaviteljev, pri katerih odbite vse od talilnih peči do različnih čistil; spletišče posreduje podatke o njihovi ponudbi ter ustrezne naslove.  

3. Obdelava površin (www.s-skps.kp.edus.si/tehno/default.htm )
Spletišče predstavlja tehnologijo in postopke pri obdelavi materialov. Podrobno opisuje potrebne gibe, orodja ter stroje, ki jih zahteva posamezen material oziroma metoda obdelave. Ogledate si lahko, kako potekajo odrezavanje, struženje, rezkanje, vrtanje, grezenje, povrtavanje, brušenje, honanje ter drugi postopki. Kljub temu da se na meniju pojavlja kar nekaj nerazumljivih kratic (EDM — elektroerozija , AWJ — abrazivni vodni curek, USM — ultrazvok), so postopki opisani tako, da jih razume vsakdo, tudi strojniško neposvečene osebe.

4. Strojništvo.com
Vsebino tega domačega »križišča strojnikov« najlepše podaja glavni meni. Tu so naslovi <I>Aktualno, Novice, Forum, Mali oglasi, Borza kadrov, Dogodki, Povezave, Baza znanja, Iskanje<I> ter <I>Za podjetja<I>. Tisti, ki niste strojniki in ne iščete dela na tem področju oziroma ne potrebujete industrijskih količin pločevine (v rubriki <I>Za podjetja<I> se nahajajo predstavitve podjetij in njihova ponudba), si oglejte, kako iz renaulta 5 izvleči kar največ in kateri varilni aparat kupiti, ali pa poskusite prodati kak kos opreme. Vsekakor pa obiščite bazo znanja, kjer vam v obliki datotek pdf ponujajo faktorje pretvorbe fizikalnih enot (on-line je na voljo pretvornik fizikalnih enot), tabelo trdot, barvne lestvice, periodni sistem elementov, sistem enot, izvlečke prispevkov s strojniške konference in podobno.
Spletišče vam ob (brezplačni) registraciji nudi dostavo novic, možnost sodelovanja v razpravah, pregled novosti od vašega zadnjega obiska ter obveščanje o novostih na forumu.

5. Mehanika v gibanju
Strojništvo v veliki meri sloni na mehaniki, zato je poznavanje elementov mehanike, kot so škripčevje, gibanje z enakomernim pospeškom, vzvodi, Newtonovi zakoni, prožni in neprožni trki, Keplerjevi zakoni in podobno, izjemno pomembno. Ker gre tu za gibanje, so pri njihovem spoznavanju v veliko pomoč  t. i. appleti (programi v programskem jeziku Java za prikaz na spletnih straneh), ki prikazujejo zakone mehanike v akciji. Ob tem lahko vse podatke, kot so denimo število škripcev, masa telesa, velikost sil in podobno, uporabnik nastavi sam, telesa pa vleče, premika in potiska s pomočjo miške. Ob prikazu dogajanja so podane tudi izračunane veličine, kratka razlaga in ustrezne formule.

6. Muzej letalstva
Letalska tehnika je našla svoje mesto pod okriljem strojništva, čeprav strojniki — sploh pa letalci — radi trdijo, da je poglavje zase. Letalski muzej, ki je v svoji fizični različici doma v Illinoisu v ZDA, je podrobno in obširno predstavljen tudi na internetu. Sprehodite se lahko med razstavljenimi predmeti, ki jih spremljajo podrobne informacije in podatki, preberete življenjepise slavnih letalcev, se preizkusite na testu iz letalstva in nato poiščete odgovore, za najmlajše pa natisnete eno izmed pobarvank, ki seveda prikazujejo letala. Predvsem je zanimiva in poučna razlaga, ki na poenostavljen, a izčrpen način podaja principe letenja. Zahtevnejši pobrskajte po seriji člankov o aerodinamiki, ki se te tematike lotevajo bolj poglobljeno.

7. Strojniški materiali
Spletišče ponuja vse, kar ste si vedno želeli vedeti o materialih. Začenja seveda s periodno tabelo elementov in za vsakega poleg osnovnih podatkov navede še mehanske lastnosti (gostota, modul elastičnosti, koeficient termalnega raztezanja, električne in toplotne lastnosti). Nato se posveti različnim vrstam jekla ter kovinskim zlitinam, kjer podaja podroben opis, način proizvodnje in uporabo ter podvrste oziroma stopnjo vsebnosti primesi. Stran ponuja enako podrobno razdelane vsebine z drugih področij, kot so oblikovanje, procesi, formule, pretvorba enot in matematika.

8. Animacije motorjev
Pri razlagi delovanja motorjev, ki imajo običajno kar nekaj gibljivih delov, animacija nadomesti tisoč besed. Avtor spletišča je izdelal animacije za 19 različnih motorjev (z veseljem tudi razloži, kako). Med motorji z notranjim zgorevanjem so štiritaktni, dvotaktni in Atkinsonov motor, med pogoni na paro je najbolj znana lokomotiva, prikazan pa je tudi reaktivni pogon, ki ga je avtor dodal zaradi velikega zanimanja, a je po njegovem mnenju precej dolgočasen. Živahne prikaze spremlja opis delovanja ter prednosti in slabosti posameznega motorja. Slike so večinoma animirane datoteke vrste gif, zato za ogled ne potrebujete najnovejšega brskalnika in kupa dodatne programske opreme.

9. Kako deluje avtomobilski motor
Preprosta, a temeljita razlaga delovanja avtomobilskega motorja je namenjena vsem, zato posebno predznanje ni potrebno. No, morda morate vedeti, kako iz topa izstreliti krompir, da bo poletel več kot dvesto metrov daleč, kajti na tej osnovi je razloženo notranje zgorevanje. Sličice, ki spremljajo razlago, so večinoma animirane. Spletišče vas po korakih vodi po skrivnostih cilindrov, ventilov, batov, hladilnih sistemov, izpuha, taktov in vsega drugega. Veliko zanimivosti se skriva v odgovorih na pogosto zastavljena vprašanja, kjer izveste, kaj daje motorjem Harley Davidson značilen zvok, po čem se razlikujejo posamezna goriva, kot so kerozin, bencin in dizel, zakaj je pozimi tako težko zagnati avtomobilski motor in podobno.

10. Strojništvo za otroke
Vabljivo pisane strani bodo vašemu radovednežu najprej pojasnile, kaj strojništvo sploh je, nato pa bo prek številnih povezav izvedel še, kaj je stroj, si ogledal primere preprostih strojev oziroma strojniških komponent (ležaji, zobniki, vzvodi, vzmeti in podobno) ter se poučil o različnih vrstah energije, denimo o kinetični, toplotni, električni, potencialni (tu se mimogrede seznani še z gravitacijo) in drugimi. Nadaljnje povezave vodijo na elemente, kot so kompresorji in črpalke, parni stroj, motorji z notranjim zgorevanjem, ter na različna področja, ki bodo otroka seznanila z mehaniko tekočin, prenosom toplote, pnevmatiko in hidravliko. Posebna pozornost je namenjena izumiteljem in patentu. Za zahtevnejše so podane enačbe, a je principe mogoče razumeti tudi zgolj iz razlage.

Članki iz iste kategorije: