sreda, 22 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Genetika

Tema tokratne spletarne je GENETIKA. Vsi smo se v šoli učili o DNK, kromosomih, mutacijah itd. Nekateri so se odločili za nadaljnji študij v tej smeri, drugi, ki nagli razvoj genetike spremljamo le ljubiteljsko in se radovedno sprašujemo, kaj nam bo prinesla prihodnost, pa na spletu lahko najdemo dovolj informacij za osvežitev osnov, ki smo jih morda že pozabili, in za spremljanje najnovejših dognanj s tega zanimivega in ta čas zelo aktualnega ter s številnimi polemikami spremljanega področja.

1. Molekularna začetnica
Odlična izhodiščna točka, saj so tu lepo razloženi vsi osnovni in tudi nekateri malo manj osnovni pojmi genetike. Gradivo je zasnovano na dokumentih, nastalih v letih 1991–1992, torej na zgodnji stopnji projekta »Človeški genom«. Začne se z osnovami, naslednja poglavja pa nato opisujejo strategijo raziskav človeškega genoma, podajajo »načrte« kromosomov in orišejo postopek določevanja zaporedja genov, način shranjevanja pridobljenih podatkov ter njihovo interpretacijo. Večina predstavljenega materiala je na voljo tudi v obliki .PDF, kar je zelo udobno, saj si lahko poglavja, ki jih želimo temeljiteje preučiti, natisnemo in jih kasneje v miru preberemo.

2. Mendlova mreža
Tu najdemo obilo informacij o življenju in delu očeta genetike, Gregorja Johanna Mendla (1822–1884). Ogledamo si lahko rokopis njegovega znamenitega članka <I>Versuche über Pflanzen-Hybriden<I> (Poskusi s hibridizacijo rastlin), opremljenega s komentarji, na voljo pa je tudi angleški prevod (prav tako s komentarji). Spletišče je lepo urejeno in ima pregledno kazalo, do katerega lahko z enim klikom pridemo iz skoraj vseh podstrani.

3. Slovar genetskih izrazov
Spletišče ameriškega nacionalnega inštituta NHGRI, ki sodeluje pri projektu »Človeški genom«, seveda vsebuje predvsem novice s tega področja in precej povezav na sorodne strani, izbrali pa smo ga zaradi slovarja genetskih izrazov. Razlage so razumljive in poljudne, veliko gesel je ilustriranih, skoraj vsa pa so opremljena z zvočno razlago (v obliki RealAudio). Če izraza, ki ga iščemo, ni v slovarju, ga lahko predlagamo. Sodelavci se bodo potrudili in ga v kratkem dodali v bazo.

4. Geni in bolezni
Izbruh bolezni ni odvisen le od mikroorganizmov in kemijskih substanc, s katerimi pridemo v stik, ali sevanja, ki smo mu izpostavljeni, ampak v precejšnji meri tudi od genetskih dejavnikov. Ameriška nacionalna medicinska knjižnica nam na svojih spletnih straneh predstavi genetsko osnovo nekaterih bolezni ter razkrije nekaj najbolj zanimivih in najnovejših dosežkov na področju genetike. Pregled bolezni je razdeljen na posamezna poglavja, posvečena rakavim obolenjem, imunskemu sistemu, presnovi, mišicam in kostem ter živčnemu sistemu.

5. Dendrom
Ker večino časa govorimo o človeškem genomu, se nam včasih dozdeva, da so druga živa bitja kar nekoliko odrinjena. V resnici se je vse skupaj začelo prav z genetiko rastlin. Danes je rastlinska genetika verjetno tudi najbolj uporabljana v praksi, saj je vsakršno križanje in selekcija rastlin, ki nam dajejo najboljši pridelek, pravzaprav že genetika, da o rastlinah, pri katerih neposredno manipulirajo genetski material, sploh ne govorimo. Zato smo v tokratni pregled uvrstili tudi spletišče o genetiki dreves. Zanimivo bo za vsakogar, ki ga zanimata genski inženiring in biotehnologija.

6. DNA2Z
Avtorji so verjetno hoteli povedati, da je to spletišče »DNK od A do Ž«. Genetiko in DNK nam osvetli z drugačne, na prvi pogled malo manj resne, a vseeno poučne plati. Med drugim se pohvalijo, da lahko od njih pošljete svojim prijateljem sporočilo, zakodirano v obliki DNK — se pravi s trojčki nukleotidov, tako kot so v pravi DNK zakodirane aminokisline. Prejemnik mora sporočilo dekodirati seveda prek istega spletišča. Izguba časa? Zabaven način za popestritev sicer dolgočasne komunikacije? Morda, a ne samo to. Spletišče namreč pri dekodiranju sporočila ponuja možnost dodatnega eksperimentiranja. Pred dekodiranjem lahko sporočilo »mutirate« in nato nazorno opazujete učinke majhnih mutacij. Poskusite: sporočilu spremenite, dodajte ali odvzemite eno črko (nukleotid) in opazujte, kaj se bo zgodilo. Na videz nedolžno igranje je v resnici odlična in nazorna ilustracija mehanizma mutacij. In če se spet zavemo, koliko genov vsebuje naš genom, lahko le občudujemo naravo in se sprašujemo, kako vse skupaj sploh še deluje …
Poleg kodiranih sporočil tu spet najdemo razlage osnovnih genetskih pojmov, povezave na sorodne strani, med zanimivejšimi poglavji pa je prav gotovo opis principa delovanja genetskega računalnika.

7. GeneCards
Spletišče ponuja bazo podatkov človeških genov in njihovega vpliva na določene bolezni. Tu najdemo strnjeno informacijo o vlogi posameznih, že raziskanih človeških genov. Za tiste, ki jih zanima povsem konkretna in bolj strokovna informacija, je na voljo iskalnik po poenoteni bazi človeškega genoma, ki se ves čas samodejno posodablja iz različnih svetovnih baz genetskih podatkov (spletišče vsebuje tudi povezave do njih!). Poleg tega so tu še splošne informacije o bioinformatiki, analizi podatkov v biologiji  in povezave na druga znanstvena spletišča.

8. Kako spočeti klona
Od prve klonirane ovce Dolly je minilo že nekaj časa in razvoj gre naprej. Izmed številnih spletišč, posvečenih kloniranju, smo to izbrali zato, ker opisuje zgodovino in tehnike kloniranja, obenem pa nas seznanja tudi z najnovejšimi dosežki in novicami s tega področja. Zanimivo branje so reakcije ter mnenja medijev in bralcev. Razpravam o kloniranju se lahko pridružite tudi sami, svoje znanje s področja kloniranja pa lahko preizkusite na kratkem kvizu.

9. Mutirane vinske mušice
Mutirane želve nindže lahko za zdaj vidimo le na televiziji, mutirane vinske mušice pa so zelo resnične. Ker so zelo primerne za genetsko eksperimentiranje, so biologi z njihovo pomočjo razkrili že marsikatero genetsko skrivnost. Spletišče lepo ilustrira vlogo nekaterih genov vinske mušice in mutacije, ki nastanejo, če je s temi geni kaj narobe. Pri vsakem mutantu je razloženo nekaj več o konkretni genski spremembi, ki je povzročila mutacijo. Začne se z mutacijami, ki vplivajo na velikost in obliko kril ter barvo telesa in oči, na koncu pa sta prikazana še dva »resnejša« mutanta: mušica brez oči in mušica, ki so ji genski zapis spremenili tako, da sta ji namesto prednjih tipalk zrasli dve nožici. Poučno, zanimivo — in rahlo grozljivo.

10. Pustite se klonirati!
Dream Technologies International (DTI) je prvo in največje svetovno podjetje, kjer vas lahko klonirajo. Kloniranje je naposled finančno dostopno tudi običajnim ljudem in ne samo bogatašem, saj stane manj od avtomobila srednjega razreda. Omenjeno podjetje ima svoje laboratorije v Kostariki, Liberiji in Vanuatuju, torej v državah z liberalno genetsko zakonodajo. Poleg največjih svetovnih strokovnjakov (v imenu katerih vam zagotavljajo, da bodo vaše zahteve po podvajanju genov obravnavali na najvišji profesionalni ravni), je na njihovem seznamu sodelavcev vedno tudi dovolj prostovoljk, ki so pripravljene vašega klona donositi. Reproduktivno kloniranje pomeni še en človekov triumf nad krutostjo narave in do sedaj so v podjetju DTI omogočili že stotine življenj in uresničili tisoče sanj, o kakovosti njihovih storitev pa se lahko prepričate pri prebiranju izjav strank.
Da ne bo pomote! Spletišče sicer res obstaja, a je seveda mišljeno kot šala oziroma parodija. Vprašanje je le, če bo tako tudi čez nekaj deset ali celo 100 let. Vsekakor pa je spletišče vredno ogleda, saj je izmed vseh opisanih daleč najbolj zabavno.

(Še nekaj drugih spletnih naslovov o genetiki najdete v ŽIT 2001/2, str. 53.)

Članki iz iste kategorije: