sreda, 22 marcaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Mejni pojavi

Lepota spleta je v tem, da na njem praktično ni cenzure, zato lahko vsak objavi vse, kar želi. Tako je tudi z MEJNIMI POJAVI, ki so tema tokratne spletarne. Izbranih 10 spletišč govori o skrivnostnih in kontroverznih pojavih, ki mnogim burijo domišljijo. Na spletu je veliko gradiva tako zagovornikov najneverjetnejših teorij kot nasprotnikov vsega neortodoksnega. Ogledali si bomo vsakega po malo, vse skupaj pa začinili še s kančkom humorja.

1. Skrivnostno in nepojasnjeno
To spletišče pokriva »klasične« teme: od Atlantide, Nostradamusa, jetija, Nessie in Stonehenga prek Roswella in NLP-jev do kanalov na Marsu. Poleg kratkega opisa posamezne teme avtor ponuja obsežen nabor povezav do dodatnih informacij na spletu, seznam literature, galerije slik in drugo gradivo. Za protiutež je na voljo tudi nekaj povezav do virov skeptičnih informacij na spletu. Videti je sicer, da avtor že dolgo ni dodal kakšne nove teme, ampak klasiki so pač klasiki in predstavljena informacija je še vedno aktualna.

2. Skrivnostno in povsod prisotno število 432
Avtor Joel Webb je tako navdušen nad številom 432, da mu je posvetil celotno spletišče, kjer raziskuje pojavljanje tega števila ter njegovih deliteljev in večkratnikov v naravi, zgodovini, znanosti, mitologiji in sploh povsod. Res smo lahko presenečeni, kam vse nas pripelje raziskovanje tega števila, saj tu naletimo na izredno raznovrstne teme: od zvezdnih sistemov in svetlobne hitrosti prek templjev v Borobudurju in Stonehengu do mitološke nordijske Valhalle. Kljub temu da veliko opisov nima ravno očitne zveze s številko 432 ali pa je ta povezava precej za lase privlečena, omenjeno spletišče ponuja izredno zanimivo branje.

3. Anomalist
Anomalist je spletišče revije, ki se ukvarja z nenavadnimi odkritji, znanstvenimi anomalijami, nepojasnjenimi skrivnostmi, nenavadnimi sposobnostmi, neortodoksnimi teorijami in zanimivimi vprašanji (npr. zakaj duhovi niso goli). Teme so seveda raznolike: krogi v žitu (že nekoliko iz mode), krvavenje nabožnih kipcev in drugih simbolov, bližnja srečanja, jeti, duhovi v Beli hiši, NLP-ji in drugi čudeži vseh vrst. Spletišče je zelo aktivno, saj anomalistične novice prinaša skoraj dnevno. Če želite prispevke prebrati v tiskani obliki, se seveda lahko naročite tudi na revijo, ki izhaja dvakrat na leto.

4. Zombiji
Zbirko je na splet postavil David Chalmers, filozof z Univerze v Santa Cruzu in velik ljubitelj zombijev. Spletišče je odličen vir informacij za vse, ki bi radi malo več izvedeli o teh skrivnostnih bitjih. (Ali ste, denimo, vedeli, da obstajajo vsaj tri vrste zombijev: haitski, hollywoodski in filozofski?) Vredno si je ogledati tudi Chalmersovo glavno stran, na kateri se nahaja precej virov informacij o vprašanjih zavesti, umetnega življenja, vsebine misli in podobnem.

5. X-Project Paranormal
X-Project Paranormal je tedenska internetna revija, ki paranormalne pojave (na primer NLP) obravnava z »agnostične« perspektive. Objavlja opise pojavov,  za katere opazovalci trdijo, da so nerazložljivi, in nam običajno poda tudi njihovo možno znanstveno razlago. Na spletišču se poleg tekočih številk nahaja tudi obsežen arhiv starih prispevkov in galerija slik. Ker redno objavljajo tekoče novice, lahko tu na primer pravočasno izvemo, da bodo v Edinborroughu priredili največji lov na duhove doslej. Če v prihodnje česa podobnega ne želite zamuditi, se lahko naročite na poštni seznam in pravočasno boste obveščeni.

6. Nori znanstveniki in nora znanost
Spletišče Mad Scientist pomeni pravo zakladnico neznansko zabavnih povezav in sestavkov, večinoma parodij na znanost in znanstvene dosežke. Naj naštejemo le nekaj najbolj zabavnih naslovov: Laboratorij za obskurne raziskave (organizacija je posvečena raziskavam, kaj se v resnici dogaja); Svetovni inštitut za ohranitev vsega (organizacija za boj proti propadanju v kateri koli obliki); Laboratoriji za raziskovanje preživetja (skupina gradi stroje, ki jih nato pusti, da se med seboj uničujejo); NeoScience institute (njihov cilj je poiskati resnico — ne glede na to, kako napačna je); Levitirajoče žabe (komunikacije z elektrošoki po internetu (če nimate laboratorijskega pomočnika, da bi ga mučili doma, mučite ljudi po internetu); Urad za atomski turizem (privoščite si počitnice na kraju, kjer lahko mutirate). Seveda brez religije ne gre, zato si lahko ogledate tudi predstavitev prve cerkve norega znanstvenika. Za konec so se avtorji najbrž vprašali: »Za kakšno rabo je sploh znanost, če se nihče ne poškoduje?« In so ročno našteli nekaj povezav na superorožja, kjer lahko med drugim izveste tudi, kako narediti atomsko bombo. Pa obilo zabave!

7. Znanost za iskanje zunajzemeljske inteligence
Na tem lepo oblikovanem spletišču ne boste našli neostrih slik NLP-jev, ampak nekaj več o znanstvenih poskusih človeštva za ovrednotenje možnosti obstoja drugih civilizacij ter iskanje načinov za navezavo stikov z njimi. Spletišče je razdeljeno na posamezna poglavja, ki pomenijo zaokrožene celote in obravnavajo posamezne vidike iskanja zunajzemeljskih civilizacij. Tako je poglavje »Reaching Out” posvečeno poskusom človeštva, da se predstavi morebitnim drugim inteligentnim rasam. Vsebuje sporočilo, ki so ga oddajali iz radijskega teleskopa v Arecibu, zapis na zlati ploščici vesoljske sonde Pioneer in podobno. Drugo poglavje se ukvarja s poskusi prisluškovanja drugim civilizacijam, ki poskušajo vzpostaviti stik — torej predvsem projektu SETI. Zanimivo je še poglavje, posvečeno razpravam o možnosti razvoja življenja na drugih planetih sončnega sistema in celo na zadnja leta vse bolj priljubljenih planetih zunaj sončnega sistema. Tudi če ne verjamete v obstoj zunajzemeljskih civilizacij, boste na spletišču našli dovolj zanimivega branja.

8. Viri dvomljivih podatkov na internetu
Za konec predstavljamo še par spletišč, ki že takoj na začetku dajo vedeti, da raznim čudežem in skrivnostnim pojavom ne zaupajo preveč. Ti po njihovem sploh niso tako zelo skrivnostni in nerazložljivi, ampak se jih da prav lepo pojasniti tudi s ta čas razpoložljivim znanjem. Poleg zbirke virov skeptičnih informacij na internetu je tu še zbirka povezav, ki nas napoti do revij, organizacij, novičarskih skupin in drugih spletnih strani, na katerih ljudje razpravljajo (in jim običajno nasprotujejo) o kreacionizmu, scientologiji in drugih kultih, astrologiji, parapsihologiji, ufologiji in podobnem.

9. Skeptični preiskovalec
Naslednji vir informacij za skeptike je »Skeptični preiskovalec« — revija za znanost in razum, ki jo izdaja Komite za znanstveno raziskovanje paranormalnega. O sebi pravijo, da so dobrodošli piš svežega vetra, ki v današnji poplavi okultizma in psevdoznanosti poskuša ločevati dejstva od izmišljotin. Sestavki se ukvarjajo v glavnem s tem, kaj ima o prijavljenih paranormalnih pojavih povedati znanost, v nasprotju s senzacionalističnimi predstavitvami, ki nam jih običajno posredujejo televizija, popularni tisk in druga občila. Revija na žalost ni internetna, zato na njenem spletišču ne boste našli celotne vsebine, za elektronsko pokušnjo pa je na voljo zbirka izbranih člankov.

10. James Randi
James Randi je znana ameriška osebnost, ki se že desetletja ukvarja z razkrinkavanjem sleparjev, ki trdijo, da imajo nadnaravno moč (telekineza, napovedovanje prihodnosti in podobno). Kot nekdanji rokohitrc pozna precej trikov in je zato pri svojem razkrinkavanju precej uspešen. Videti je zelo prepričan, da so vsi po vrsti sleparji, saj je celo razpisal nagrado milijon dolarjev tistemu, ki bi mu v strogo nadzorovanih okoliščinah uspelo prikazati svoje nadnaravne sposobnosti. Ali je nagrado razpisal zato, ker res ne verjame v nadnaravno, ali pa le zato, ker si želi spoznati koga s posebnimi močmi, ne vemo, a junak se baje še ni našel. Morda pa se bo le izkazal kak dobrotnik, ki bo milijonček zlahka osvojil in ga podaril v dobrodelne namene …

Članki iz iste kategorije: