sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kako preživeti

Vsak dan na nas prežijo številne nevarnosti in nevšečnosti. Nekatere nas lahko presenetijo kjerkoli, drugim se lahko izognemo, na mnoge pa se lahko pripravimo vnaprej. Tokratna spletarna govori o tem, KAKO PREŽIVETI v posebnih okoliščinah, o preprečevanju različnih nezgod in nesreč oziroma o zaščiti pred njimi, nekaj besed pa namenja tudi zdravljenju, ko je škoda že storjena. Ponudila vam bo odgovore na vprašanja, kaj pripraviti za primer, da se zatresejo tla; kako prepričati medveda, da nismo preveč užitni; kam se skriti pred strelo; katere žuželke jesti, kadar moramo preživeti v naravi; in kako ravnati ob električnem ali vročinskem udaru. Včasih je najbolj koristno prav znanje, za katero upamo, da nam ga nikdar ne bo treba uporabiti.

1. Potres
Ste pomislili na to, da je pred morebitnim potresom dobro določiti mesto snidenja, kjer se boste po zmešnjavi lahko spet našli z družino? Ali veste, kako med potresom ravnati v natrpanih prostorih? Tovrstne informacije in še mnogo drugega lahko najdete na izobraževalnem spletišču Svarog. Kazalo vam bo najprej ponudilo teme »Ko se zemlja trese«, ki na splošno opisuje potrese (»anatomija« potresa, kje se potresi pojavljajo, izrazoslovje in podobno), »Proučevanje in merjenje jakosti potresov«, statistiko, opis Mercallijeve lestvice in druge sorodne teme, nato pa se osredotoči na svarilne znake ter napotke, kako se pripravimo na razdejanje, ter kaj storiti pred potresom, med njim in po njem. Po vsebini se lahko premikate po kazalu, lahko pa uporabite smerne gumbe, ki vas bodo popeljali skozi vse poglavje. Vsebino spremljajo zanimive in poučne fotografije.

2. Potresi ta hip
Če želite vedeti, kje na svetu se je v tem trenutku zgodil potres, obiščite spletišče, na katerem so prikazani potresi v zadnjem tednu. Z zemljevida je mogoče razbrati, ali se je potres zgodil v zadnji uri, zadnjem dnevu ali zadnjem tednu, ter njegovo magnitudo. S klikanjem lahko izseke zemljevida povečate ter nazadnje dobite podatke o določenem potresu. Med zanimivejšimi povezavami, ki jih ob tem ponuja spletišče, so tudi »Pogosto zastavljena vprašanja o potresih« (angl. FAQ), kjer lahko izveste več o tektoniki, prelomih, merjenju potresov, napovedovanju, statistiki in o tem, kaj imajo skupnega seizmografija in jedrske eksplozije. Med miti o potresih so napovedi, da bo Kalifornija končala v morju, in da živali lahko napovejo potres. Seveda ne manjka tudi nasvetov za ravnanje ob potresu.

3. Plazovi
Največ informacij o varovanju pred plazovi oziroma reševanju iz njih je na voljo v obliki zloženke (datoteka je v formatu .pdf, ki ga lahko natisnete in si naredite zloženko). V njej se lahko seznanite s petstopenjsko lestvico nevarnosti proženja plazov — ob čemer je zelo pomemben tudi podatek, da se največ nesreč zgodi pri nevarnosti 2. in 3. stopnje –, s priporočili za gibanje po zasneženi pokrajini, osnovami varstva pred snežnimi plazovi ter viri informacij o stanju stežne odeje. Za konec zloženka ponuja v premislek naslednje: »Nobena pot ni tako nujna, da je ni moč preložiti, pa tudi gora nas bo prihodnjič se čakala.«

4. Poplave
Preprosta stran, ki je pravzaprav srednješolska naloga, vam bo na zanimiv način predstavila poplave: od kod prihajajo (z neba, izza jezov itd.) ter kako se zgodijo; najhujše poplave v zgodovini ter nekaj drugih zanimivih zgodovinskih dogodkov v zvezi s poplavami; za konec pa še nekaj hipotez o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se stalili polarni kapi. Zabavno in poučno.

5. Strela
Ministrstvo za obrambo je pripravilo napotke za zaščito pred strelo. Spletišče najprej postreže z razlagami, kaj strela je in kako nastane, zakaj slišimo grmenje (in kako si ob tem izračunamo oddaljenost strele), kam največkrat udari in podobno, nato pa sledi opis opozorilnih znamenj, znamenj za preplah ter opis skrajno nevarnih okoliščin. Nazadnje spletišče postreže z nasveti o zaščiti pred strelo in varnih zatočiščih.

6. Še več o streli
<I>Strela ne udari v koprivo<I>, citira slovenski pregovor poučni prispevek o streli, ki se začne z zanimivim opisom, kako določimo oddaljenost strele. Nato je podrobno opisan proces nastanka napetosti med zemljo in oblaki, ki lahko doseže tudi več milijonov voltov, sledi pa razlaga separacije naboja. Ko izvemo, zakaj vidimo blisk in zakaj slišimo grmenje, spoznamo še druge vrste strel (poleg viličaste še verižno, vile in škrate, modre brizge ter skrivnostno krogelno strelo, ki vdira v hiše). Sestavek vsebuje tudi napotke za obrambo pred strelo.

7. Ugrizi — klopi in steklina
Na svetu je 800 vrst klopov. Na spletišču, ki ga je pripravil Zavod za zdravstveno varstvo, lahko izveste, kje najraje živijo, kam na telo se največkrat pritrdijo, v katerih predelih Slovenije je nevarnost za posamezno bolezen, ki jo prenašajo (klopni meningitis in borelioza), največja, in podobno. Sledijo nasveti za zavarovanje pred ugrizom klopa in nevarnostjo okužbe, pa tudi napotki za ravnanje, ko je škoda že storjena. Spletišče ponuja tudi nasvete glede ugrizov živali, ki bi lahko imele steklino: kako oskrbeti rano, kakšen je antirabični postopek oziroma obravnava, če je znan lastnik živali, koga moramo obvestiti, kakšni so preventivni ukrepi itd.

8. Srečanje z medvedom
Napotkov za varno srečanje s kosmatincem sicer niso pripravili pri kakšnem zavodu ali ministrstvu, se je pa na pričujočem forumu razvila živahna razprava, v kateri se najde marsikak nasvet. Ker je vsebina neformalne narave, boste na koncu našli tudi tega: »Ni treba biti hitrejši od medveda, važno pa je prehiteti kolega, ki je s tabo« –, a med resnimi napotki kot prvo pravilo poudarja, da se od medveda ne beži. Sledijo nasveti o preprečevanju soočanja z medvedom, o ravnanju ob srečanju, opozorila glede medvedovega vedenja (če se na primer postavi na zadnje tace in voha, to še ni znak za napad), o ravnanju v primeru, da medved napade, napotki za prenočevanje v deželi medvedov ter namigi o učinkovitosti alternativnih načinov za preprečevanje bližnjih srečanj (na primer orožja).

9. Preživetje v naravi
»V naravi boste lačni, vendar boste preživeli,« zagotavljajo avtorji spletišča. Izčrpna in s slikami bogato opremljena vsebina pokriva vse vidike preživetja v naravi. Kako poiščemo vodo — brez hrane preživimo do tri tedne, brez vode le tri dni –, kje so nahajališča, kako si pomagamo z morsko in drugimi neužitnimi vodami, kako izkopljemo vodnjak, kako jo sfiltriramo z naravnimi sredstvi; kako se orientiramo po zvezdah, Soncu, po znamenjih okoli nas; kako ravnamo v različnih vremenskih razmerah; kako najdemo hrano — kateri drevesni deli so užitni, kako brez lova priti do mesa in podobno.

10. Prva pomoč
Kadar nam nesreče ne uspe preprečiti, lahko veliko škode popravimo s hitrim in pravilnim ukrepanjem. Spletišče ponuja nasvete za ukrepanje ob ugrizih živali, ob problemih z dihanjem, zlomljenih udih, opeklinah, davljenju, urezninah, zvinih, utopitvah, prevelikih odmerkih mamil, električnem udaru, omedlevici, omrzlinah, vročinskem udaru, hiperventilaciji, nezavesti ter drugih nevarnostih in neprijetnostih. Po kratkih opisih znakov in simptomov ter vzrokov vas snovalci spletišča popeljejo skozi labirint vprašanj, ki si jih morate zastaviti, ter ustreznega ukrepanja. Prek povezav so na voljo še informacije o oživljanju, umetnem dihanju in drugih postopkih.

Članki iz iste kategorije: