petek, 30 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Ozimnica

Gospodinje in gospodinjci, pozor! Čas je za pripravo OZIMNICE. Čeprav je dandanašnji v trgovinah v vsakem letnem času mogoče dobiti svežo hrano, pozimi še vedno radi posežemo po sokovih, kompotih, marmeladah in sirupih ter vloženi zelenjavi. V tej Spletarni boste našli postopke za vlaganje, vkuhavanje, sušenje, kisanje in druge načine za pripravo konzervirane hrane, pa tudi splošnih nasvetov za hrambo živil ne manjka. S preprostimi prijemi si lahko prihranite marsikako razočaranje, da o gospodarnosti pravilnega shranjevanja hrane niti ne govorimo. Poleg klasične ozimnice so na voljo tudi nasveti za pripravo bolj eksotičnih priboljškov.

1. Varno konzerviranje hrane
Pričujoče spletišče je prava podatkovna zbirka o vlaganju, zamrzovanju in sušenju hrane. Ker je tako obširna, je urejena po abecedi, iskanje pa je mogoče tudi po ključnih besedah. Te se nahajajo na seznamu, ki ga odprete s klikom na številko 3, ki se nahaja pod abecedo. Med njimi so na primer kisla hrana, bakterije, banane, govedina, maslo itd. Vendar ključne besede niso tudi povezave, zato jih morate posebej vnesti v iskalnik. Na teh straneh boste na primer izvedeli, da je za uspešnejše konzerviranje hrane koristno vedeti, na kateri nadmorski višini se nahajate. Raznolika poglavja predstavljajo pripravo otroške hrane, shranjevanje medvedjega mesa, zamrzovanje manga, vlaganje za posebne diete itd. Seveda so avtorji posebno pozornost posvetili kozarcem za vlaganje (slabosti gospodinjskih kozarcev, vlaganje na pritisk, izbira pokrovčkov in podobno). Mnoge izmed vnosov spremlja slovarček izrazov. Ob vsem tem boste našli tudi kak recept za sirup ali marmelado.

2. Vsakdanja kuhinjska opravila
Bolj kot na pripravo ozimnice se spletišče osredotoča na splošnejše shranjevanje živil (tudi brez hladilnika), gospodarno ravnanje z živili, naravna sredstva za pomivanje posode, čiščenje gospodinjskih aparatov, odpravo neprijetnih vonjav v kuhinji, majhne skrivnosti za lažje opravljanje gospodinjskih del, skrivnosti pripravljanja jedi, naravne začimbe ter naravna barvila v hrani. Glede ozimnice svetuje, da pri shranjevanju hrušk, jabolk, mandarin in podobnega sadja vsak posamezen sadež date v čisto najlonsko nogavico in shranite v suhem in temnem delu shrambe. Sicer pa strani ponujajo mnoge drobne trike: surovo maslo bo zunaj hladilnika ostalo več tednov sveže, če ga (z ovitkom vred) potopite v raztopino kuhinjske soli; kruh se bo dlje obdržal, če ga skupaj z opranim in osušenim korenom zelene pustimo v plastični vreči; kava bo dolgo obdržala aromo in vonj, če v posodo, v kateri jo shranjujete, vsujete žličko sladkorja; in še mnogo drugega.

3. Kompoti in ozimnica
Da je mogoče konzervirati ali trajneje shraniti marsikatero živilo, dokazujejo recepti, ki se nahajajo na tem spletišču. Poleg klasičnih kislih kumaric in vseh mogočih kompotov (hruške, breskve, ribez, …), likerjev, sokov in marmelad si boste lahko pripravili jagode v žganju, pečene olive in še nekatere manj znane priboljške. Recepti so pregledni in večinoma zelo preprosti, vsebujejo pa tudi zanimive trike in koristne nasvete.

4. Hramba in konzerviranje živil
Ob živilih samih je dobro poznati tudi metode konzerviranja ter hladilne naprave. Kratkim opisom načinov konzerviranja (biološki način z mikroorganizmi in kisanjem, kemični s soljenjem ter uporabo sladkorja, kisa, alkohola in podobnega ter fizikalni način s pasterizacijo, sušenjem in zamrzovanjem) sledijo še prednosti in slabosti zamrzovalnih skrinj oziroma omar. Nazadnje si v preglednici lahko ogledate, koliko časa lahko posamezna živila hranimo v hladilniku.

5. Zamrzovanje zelišč in dišavnic
Pogosto slišimo, da zelišč in dišavnic ne zamrzujemo, pač pa le sušimo. Vendar lahko, če se zamrzovanja lotimo pravilno, ohranimo njihovo aromo, svežino in barvo. Katera zelišča je treba prej narezati in katera zamrzniti cela, katerim odstraniti stebla in podobno – vse to je opisano na teh spletih straneh. Ob nasvetih za zamrzovanje spletišče ponuja še opis okusa zelišča, uporabo (drobnjak je na primer najbolje dodati jedem ob koncu kuhanja, sicer se večina okusa izgubi) ter nasvete za vzgojo (na primer različnih vrst mete ni pametno sejati skupaj).

6. Zamrzovanje gob
Tudi gobe spadajo med živila, ki jih med zamrznjenimi dobrotami ne najdemo pogosto. Na tej kratki, a uporabni strani boste našli nasvete, kako se lotiti zamrzovanja gob: katere gobe lahko zamrznemo, koliko časa lahko ostanejo v zmrzovalniku ter kako jih moramo prej pripraviti. Ne spreglejte nasveta glede tega, kako se je mogoče zastrupiti tudi z užitnimi gobami!

7. Kuhanje marmelade
Stran bi se lahko imenovala tudi »Vse o marmeladi«. Za začetek pojasni, da ime morda izhaja iz izraza Marie est malade, kar v francoskem jeziku pomeni Marija je bolna (šlo naj bi za škotsko kraljico). Po obširni razlagi zgodovine in zanimivosti o marmeladi sledijo nasveti za kuhanje; izbrati si morate na primer suh dan, citruse pa za kratek čas dati v mikrovalovko in jih nato povaljati. Med množico receptov za marmelado boste našli vse od breskove in kivijeve pa do marmelade iz čebule in rdeče paprike. Recepti so predstavljeni na klasičen način, ki pomeni preglednost in enostavnost. Stran ponuja tudi slovarček izrazov.

8. Sadni sirupi
Sirupi, ki jih lahko skuhate po receptih s tega spletišča, so sicer namenjeni polivanju sladoleda in palačink, vendar so primerni tudi za mešanje z vodo. Tu boste našli recepte za pripravo sirupov iz borovnic, grozdja, malin, češenj in jagod ter breskev in hrušk. Vsaka vrsta sadja seveda zahteva drugačen postopek, ki je precej podrobno opisan, recepti pa skrivajo tudi kakšen trik. Ne manjkajo niti navodila za shranjevanje v kozarce.

9. Kuhanje žganja in priprava likerjev
Spletišče najprej našteje osnovne korake pri izdelavi žganja in likerja (fermentacija, destilacija, filtracija, mešanje za pravo vsebnost alkohola, mešanje okusov) in jih na kratko pojasni. Sledi slovarček izrazov, nato pa še podrobna navodila. Ta so razdeljena glede na različne vrste destilatorjev, podana pa so v
formatu .pdf (bralnik teh datotek dobite kar pri njih). Na voljo je tudi nekaj posebnih datotek, ki se osredotočajo le na reševanje morebitnih težav pri kuhi. Opisi opreme vam bodo služili le za občutek, saj je na voljo le v Kanadi, ZDA in Avstraliji. Navedene so tudi približne cene. Zelo uporabne — še zlastii za začetnike — so tudi strani s pogosto zastavljenimi vprašanji o fermentaciji in destilaciji.

10. Bezeg na tri načine
Za konec omenimo še spletišče, ki ponuja tri izjemno preproste recepte za pripravo marmelade, sirupa in likerja iz bezga.
Dober tek in na zdravje!

Članki iz iste kategorije: