sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kuhanje

KUHANJE je nekaterim v užitek, drugim pa pomeni pravo nočno moro. Če ste med slednjimi, boste morda potrebovali nasvete za reševanje zažganih pečenk in presoljene zelenjave; kuharskim čarodejem pa tokratna spletarna ponuja nove izzive, na primer pripravo topinamburja. Ob številnih zbirkah receptov, ki so jih prispevali uporabniki interneta sami ali pa so jih sestavili strokovnjaki, so tu še zanimivi članki o vitaminih, začimbah, čaju, pravilni prehrani, debelosti … ter kopica zvijač, s katerimi bodo vsakdanje jedi postale nevsakdanje, bolj zdrave ali preprosto okusnejše. Naj vam bo v predpasniku udobno!

1. Slovenski vodnik po svetovnih kuhinjah
To spletišče je odlična zbirka receptov kuhinj vsega sveta — od mehiške na zahodu do japonske na vzhodu. Izbirate lahko tudi po vrsti hrane (juhe, solate, pice itd.), če pa imate v mislih določeno jed oziroma sestavino, si lahko pomagate z iskalnikom. Ob receptih so na voljo tudi koristni ali zgolj zanimivi podatki o začimbah, zgodovini kuhinje, načinih kuhanja, celo kratek oris trgovanja z začimbami. Svoje mesto ima seveda tudi slovenska kuhinja.
Recepti sami so pregledno urejeni, spremljajo pa jih številne dodatne informacije: ocena jedi, zahtevnost priprave, pojasnila o manj znanih sestavinah, podatek, ali je ob receptu na voljo slika ali ne. Morda bodo dobrodošli tudi komentarji uporabnikov ter možnost tiskanja recepta (s sliko ali brez nje). Preizkusite in poročajte!

2. Dnevnikov izbor
Časnik Dnevnik je izbor doslej objavljenih jedilnikov in receptov »na ogled postavil« tudi na spletu. Stran je oblikovana preprosto, vendar pregledno, pri iskanju pa si lahko pomagate s kazalom. Ob uporabi teh receptov vam bodo prišle prav izkušnje, saj ne vsebujejo ločenega seznama sestavin, predvidenega časa priprave ali kakršnih koli dodatnih informacij, na primer opisa in izvora jedi, nasvetov in trikov pri pripravi in podobnega.

3. Pisateljski apetit
Kaj imata skupnega smeh in jedača? Poleg tega, da smeh vzbuja tek, sta se združila tudi v zabavnem sestavku Mihe Mazzinija. Spletišče ni zbirka receptov, pač pa povezav nanje — torej nekakšna spletarna v malem. Popelje nas od Kuharskih bukev prek nasvetov za ljubitelje vegetarijanske in surove hrane pa do afrodiziakov. Tu so še tabele za pretvarjanje mer, ki jih srečamo predvsem v tujih receptih, ter nadomestki za razne manjkajoče sestavine. Vredno obiska.

4. Zvijače in ukane
Kaj storiti s presoljeno zelenjavo ali razpokano rulado? In kaj z ostanki? Zakaj je korenje bolje kuhati v pomarančnem soku kot v vodi? Kako omilimo okus čebule v solati? Kaj vse se lahko zgodi biskvitu? Odgovori so s še kopico drugih nasvetov nanizani na tej preprosto urejeni strani, ki pa ima na vrhu tudi kazalo, s pomočjo katerega lahko skočite neposredno na želeni sklop. (Tu lahko končno tudi izveste, kaj je to topinambur.)

5. Ups, kaj pa zdaj?
Še ena stran, ki vam bo pomagala iz kuharskih zagat. Ste pozabili, ali je jajce kuhano ali ne? Kako se izogniti solzam pri rezanju čebule? Kako oživiti uvelo solato? Nikdar ne solite vode, v kateri boste kuhali koruzo! Paradižniki, shranjeni s peclji navzdol, bodo ostali dlje časa sveži.
Vsebina ni posebej razporejena na posamezne sklope ali kakšne druge zaokrožene celote, ker pa ni zelo obsežna, se boste v njej vseeno lahko znašli.

6. Zdrava prehrana
Recepti za zdravo prehrano so le del tega odlično urejenega in strokovnega spletišča. Ob običajnih kategorijah (mesne, vegetarijanske jedi …) so tu na voljo še recepti s področja varovalne in otroške prehrane, recepti za alergike itd. Iz številnih člankov se lahko poučite o vlogi vode v zdravju in bolezni, dodatkih, soli in krvnem tlaku, čaju in še marsičem. Morda bo koristna razpredelnica porabe kalorij, nasveti v zvezi s prehranjevanjem v gorah ali sestavek o vitaminih. Skratka — vse, kar ste si vedno želeli vedeti o zdravi prehrani, pa niste imeli kam pogledati.

7. Moj krožnik
To spletišče v primerjavi z drugimi ne ponuja receptov, pač pa splošne informacije in nasvete o osnovah prehrane. Odgovarja namreč na vprašanje: Hrana — kaj to sploh je? Predvsem se posveča prehrani otrok in mladostnikov, pri čemer daje napotke o temeljih zdrave prehrane ter pomenu uravnotežene, varne, varovalne in pestre hrane. Ob prehranski piramidi boste našli tudi pojasnila o tem, kaj počno maščobe, ogljikovi hidrati, minerali …, ter se poučili o prehranjevalnih navadah in režimih ter osnovah priprave hrane, pa tudi o debelosti in načinih zdravljenja. Posebno poglavje je namenjeno športnikom, več pozornosti pa so snovalci spletišča posvetili tudi anabolikom.

8. Zbirka domačih receptov
Na prvi strani se lahko takoj lotite iskanja receptov, pri čemer vam bo pomagalo kazalo kategorij, ki ga krasijo sličice. Ko si z dokaj obširnega seznama vrst jedi izberete želeno, se pojavi seznam receptov, ti pa so nato preprosto razdeljeni na dva dela: potrebne sestavine in postopek priprave. Recepte so prispevali uporabniki interneta, k čemur ste vabljeni tudi vi. V forumu se zbirajo izkušnje in nasveti, pa tudi vprašanja drugih kuharjev. Receptov še ni veliko (število receptov je na voljo v kazalu za vsako kategorijo), vsekakor pa stran veliko obeta.

9. Kuhajmo skupaj
Te strani smo v spletarni o turizmu (ŽIT 2002/7–8, str. 80) sicer že srečali, vendar se tokrat namesto vprašanju »Kaj in kje jesti?« posvečamo izboru in pripravi jedi. Za iskanje po razmeroma obsežnem seznamu receptov je na voljo iskalnik, vendar svetujem, da si prej preberete navodila za njegovo uporabo. Takoj na prvi strani si lahko ogledate najnovejše recepte, spletišče pa ponuja tudi možnost klasičnega iskanja po zvrsteh in nazadnje tudi kar po abecedi. Zanimiv dodatek vsebini sta Mala enciklopedija začimb in Mala enciklopedija gob. Trenutno je v zbirki čez 1500 receptov, med katerimi najdete tudi havajske in vietnamske jedi. Razdeljeni so glede na sestavine in postopek priprave, uporabniki pa lahko recepte tudi ocenijo z oceno od ena do pet, vendar je za to potrebno članstvo v klubu KulSlo; vpis je brezplačen. Recepte je mogoče tudi natisniti.

10. Healthy Recipes
Ker je spletišče v veliki meri namenjeno prodaji knjig in kuharskih pripomočkov, vas bo domača stran zasula z vsakovrstnimi informacijami. Najlažje se do receptov prebijete s pomočjo kazala tik pod naslovno pasico, kjer boste našli povezave na recepte za jedi z malo maščobe, recepte s piščancem, kitajske jedi, nasvete za zdravo prehrano, juhe itd. Uporaben je tudi levi stolpec, kjer se nahaja kazalo nekaterih zanimivih strani, ki govorijo o zdravi izgubi teže, prehrani za zdravo srce itd. Kdor želi, se lahko pridruži pogovorom v kuharskih forumih. Strani so v angleščini.

Članki iz iste kategorije: