sreda, 29 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Božič in Novo leto

BOŽIČ in NOVO LETO ob pričakovani zabavi, obdarovanju in veseljačenju nemalokrat prineseta tudi preglavice ob izbiri daril, iskanju zaprašenih okraskov na podstrešju, pripravljanju popolne večerje, da ne govorimo o glavobolih naslednjega jutra. Na internetu lahko najdete rešitev za vsako tovrstno zagato, pa naj gre za izdelavo preprostih okraskov, izbiro receptov, pomoč pri idejah za darila, pošiljanje voščilnic ali zvarke za preganjanje mačka (ŽIT 2001/12, str. 74). Ob tem se lahko tudi razgledate po svetu in ugotovite, kako božič praznujejo drugje, in izveste mnogo zanimivosti o tej tradiciji — da ne boste v zadregi, če na vašem vrtu zares pristane radovedni vesoljček …

1. »Kako deluje« — Božič
Na spletišču »Kako stvari delujejo« (angl. How Stuff Works) so pripravili tudi prispevek o božiču. Predstavljajte si, da vas obišče vesoljček, ki želi izvedeti čim več o božiču. Zanima ga, kaj sploh je to, zakaj je to tako pomemben praznik, zakaj se ljudje obdarujejo, zakaj krasimo drevesa, zakaj vedno znova sliši iste pesmi, kdo je pravzaprav Božiček in zakaj si vsi tako želijo belobradega možička. Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja najdete prav na tem spletišču.

2. Pojedina
Na praznični mizi ne sme ničesar manjkati. Bogat izbor aperitivov, predjedi, glavnih jedi ter sploh takšnih in drugačnih jedi (poskrbljeno je tudi za vegetarijance) ponuja pričujoča spletarna. Z vseh vetrov zbrane recepte spremljajo pregledni opisi in v nekaterih primerih tudi fotografije. Tu se pomudite, če ste se odločili za darila v obliki hrane ali če pripravljate zabavo.
Če se vam zdi, da je vsega kar preveč, ali pa vam kombiniranje različnih jedi ne gre od rok, si pomagajte z že sestavljenimi božičnimi meniji.

3. Izleti
Če so se vam izjalovili vsi novoletni načrti oziroma teh sploh niste imeli, se morda še vedno lahko odločite za kakšno potovanje, izlet ali smučarijo. Na spletišču Novoletnega centra boste našli vse potrebne informacije o nekajdnevnih avtobusnih izletih, malce daljših letalskih potovanjih, izletih za mlade, o najemu apartmajev in koč ter smučarskih tednih. Ob podrobnih opisih potovanj, terminih in cenah se lahko kar po internetu tudi prijavite.

4. Zdravljenje mačka
Del mladosti je tudi neumno vedenje. In če kdo reče, da se še nikdar ni napil, je bodisi pustež, lažnivec ali mormon. Tako nekako se začne »pridiga« o čezmernem popivanju, ki se nato nadaljuje s svarili in nasveti. Izvedeli boste, kaj se ob pijanosti zgodi v telesu (ŽIT 1998/10, str. 65), kako se vnaprej pripraviti na veseljačenje (pojdite siti, popijte čim več tekočine in že prej si zvarite »zdravilo za nujne primere«), kaj morate vedeti med pitjem, pa seveda tudi, kako nazadnje ublažiti mačka. Morda vas bo od pitja odvrnilo to, da so nekoč za zdravljenje mačka uporabljali zajčje iztrebke … Avtorji upajo, da boste njihove strani obiskali le enkrat.

5. Ročne spretnosti
Otroci radi barvajo, lepijo, strižejo, okrašujejo in packajo. S pomočjo tega z idejami in postopki bogato založenega spletišča jih lahko vključite v predbožične priprave. Številni postopki so preprosti – npr., kako narediti dolge, pisane verige za okrasitev drevesca (za to lahko uporabite kar pokovko, piškote ali z živimi barvami popršene orehe). Tu boste našli tudi vse o zavijanju daril, voščilnicah, okraševanju in drugih »klasičnih« prazničnih stvareh.

6. Zvijače in namigi
Če se zadev lotevate v zadnjem trenutku ali pa se ob praznikih preprosto ne znajdete, potem je to spletišče kot nalašča za vas. S triki in zvijačami, ki jih ponuja, boste rešili marsikateri problem. Brez sveč si, denimo, praznične mize skoraj ne moremo zamisliti. Če nimate svečnika, raznobarvne sveče postavite kar v različne kozarce za vino. In zamislite si učinek, če sveče postavite na ogledalo! Podobno lahko »pogoljufate« tudi pri dišavah, zvokih in okrasitvi oken. In nikar ne spreglejte sedmih nasvetov za obdarovanje, s katerimi ne morete zgrešiti!

7. Naredi sam
Eno izmed malih zadovoljstev prostih dni je tudi izdelovanje raznovrstnih malenkosti, ki bodo polepšale praznike. Ob opisih postopkov za izdelavo voščilnic, darilnih vrečk, okraskov in priboljškov se na tem spletišču nahajajo še nadaljnji seznami sorodnih spletišč z vsega sveta ter odgovori na pogosto zastavljena (praznična) vprašanja. Med številnimi nasveti za urejanje doma, zavijanje daril in podobnega boste našli tudi nekaj trikov (iz starih voščilnic izrežite podobice in jih nalepite na darila; kot papir za zavijanje lahko uporabite kar pisan strip ali pa ostanke starih tapet), s katerimi boste praznikom dodali osebni pridih — in obenem prihranili kak tolar.

8. Božične on-line igrice
Zlobni škratje kradejo Božičku darila, namenjena otrokom z vsega sveta. Kako jih boste ustavili? S takšnimi in podobnimi podvigi se lahko izkažete še ob številnih drugih igricah na spletišču. Številne so namenjene predšolskim otrokom, nekoliko večji pa bodo morda poznali odgovore na vprašanja iz kvizov: Iz katere države prihaja rastlina božična zvezda? Kdaj praznujejo novo leto v Gvatemali? Katerega leta so prvič uporabili električne žarnice pri okrasitvi?
Božičku lahko napišete tudi pismo.

9. Slovenske voščilnice
Spletne voščilnice (ŽIT 2000/12, str. 78) razbremenjujejo poštarje, pa tudi gozdove; hkrati omogočajo, da z lepimi željami pošljemo tudi kakšno animacijo ali avdioposnetek. Izbor je na internetu zares izredno obširen. Do slovenskih voščilnic lahko pridete prek tega »portalčka« — preprostega seznama spletnih naslovov, kjer je na voljo tovrstna ponudba.

10. Božič po svetu
Skozi snežinke, ki padajo čez zaslon, lahko na teh spletnih straneh preberete »vse o božiču«: načrtovanje celotnega podviga, okraševanje, ideje za darila (Ste pomislili na to, da bi kakemu zagretemu kuharju kupili kuharsko knjigo, poiskali določen recept in darilu dodali še vse potrebne sestavine?), zavijanje daril in podobno. Zanimivejši del vsebine so vsekakor opisi praznovanja božiča drugod po svetu (tudi v Sloveniji); tu najdete voščilo Srečen božič! še v mnogih drugih jezikih. Gledhilig jol!

Članki iz iste kategorije: