četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Naredi sam

Ko se nam strga obleka, se naveličamo barve ploščic v kopalnici ali nam začne šumeti v zvočnikih, si želimo, da nam ne bi bilo treba klicati mojstra ali iskati serviserja. Mnogih izmed manjših popravil, renovacij in podobnih opravil bi se lotili sami, če bi le vedeli, kako. Internet nam je lahko tudi tu v pomoč. Številna spletišča na temo NAREDI SAM ponujajo obilico nasvetov, navodil in zvijač — od tega, kako lažje priviti vijak, to tega, kako umiriti kanarčka. Ob resnejših temah, kot je vzdrževanje avtomobila ali beljenje, tokratna spletarna ponuja tudi malce manj uporabne, a zato toliko bolj zabavne projekte, primerne za vso družino.

1. Sam svoj mojster
Doma — v hiši ali na vrtu — nikdar ne zmanjka opravil. Obsežno spletišče z nasveti za spretnejše mojstre vas pričaka s kazalom, ki po kategorijah razvršča določena področja (Kolesa in Ograje boste na primer našli pod Izven doma, Kamini in Rastline pod Gradnja/Predelava, Računalnike pa pod Popravi sam). Pod vsako povezavo se skriva še eno kazalo, ki vas nazadnje popelje do želenih navodil. Pogosto, predvsem pri zapletenejših zadevah, boste namesto seznama potrebščin in postopka našli zgolj nasvete za lažjo odločitev o tem, na koga se obrniti ali na kaj paziti, ko iščete pomoč.

2. Nasveti za vsak dan
Sveče bodo gorele dlje in manj kapljale, če jih hranite v zmrzovalniku. Kadar se vam na verižici naredi vozel, si lahko pomagate z rastlinskim oljem. Namesto skodelic za različne omake uporabite papriko. Na hlačah v kovčku ne bodo nastali robovi, če v pregibe položite prazne rolice papirnatih brisač. Taki in še mnogi drugi nasveti vas čakajo na tej preprosti spletni strani brez vsakršnih kazal in tabel. Resda je morda težko najti, kar tisti trenutek potrebujete, vendar pa se boste, če preberete kar vse, založili z dobro mero zvijač.

3. Ustvarjalna delavnica za otroke
Pestro in lepo urejeno spletišče za radovedne otroke že na domači strani ponuja s sličicami opremljeno kazalo različnih zabavnih projektov od kuhanja Lačnikove omlete iz hrenovk do sajenja ananasov ali dreves (če ste jeseni nabrali želod ali orehe). V sklopu kategorij Pobarvanke, Izdelki iz papirja, Nakit in okraski, Modelarstvo, Računalništvo in Naravoslovni poskusi boste med drugim našli navodila za merjenje višine drevesa, izdelavo ladjice na zračni pogon in še marsikaj. Postopki so razdeljeni na korake in bogato opremljeni s slikami.

4. Gradimo
Domača stran spletišča vas bo zasula z množico predvsem pravnih informacij o gradnji ter vam ponudila seznam izvajalcev za različna področja, a tudi kategorije Vodič & Nasveti ni težko najti. Dolg seznam vsebuje mnoge nasvete v zvezi z gradnjo zidane ali montažne hiše ter urejanjem okolice. Kako izbrati prave barve? Kako položiti talno keramiko? Kakšne so prednosti talnega ogrevanja? Spletišče ponuja tudi preproste projekte za obnovo kuhinje, ureditev domače pisarne in še mnogo drugega. Nasveti in »recepti« so podani pregledno in opremljeni s slikami.

5. Naredi sam
Če vas ne moti, da so mere podane v palcih in čevljih, temperature pa v fahrenheitih, potem vam bo to spletišče lahko v veliko pomoč pri raznih hišnih opravilih. Tu boste našli navodila in nasvete v zvezi s kopalnico, kuhinjo, garažo, ograjami, omarami, varnostjo in drugim. Pri vsakem področju se najprej odpre stran s kratkimi povzetki člankov, ki obravnavajo temo, kar omogoča dober pregled nad vsebino. Navodila sama so bogato opremljena s slikami in zelo podrobna. Strokovnjakom lahko postavite tudi svoja vprašanja.

6. Resnična resničnost
Po obisku teh strani morda ne boste končali z jadrnico v steklenici ali pa s sveže pobeljenimi stenami, boste pa najbrž prihranili veliko časa in živcev z nasveti in navodili, kako obvladati računalnik in nekatere programe. Spletišče se posveča predvsem mnogokrat težavnemu operacijskemu sistemu Windows ter najbolj pogosto uporabljanim programom, torej Wordu in Excelu, svoje mesto pa so na spletišču našli tudi CorelDRAW, Explorer in Power Point. Oglejte si, kako lahko posnamete zaslon, kako v Wordu oblikujete formule, kako izdelate stvarno kazalo, kako se znebite puščic pri ikonah bližnjic in podobno.

7. Kralj nasvetov
Naslov spletišča prav nič ne pretirava. Zdi se, da so tu zbrani nasveti za prav vsako opravilo ali težavo. Med kategorijami so domača opravila, nasveti glede domačih živali (tu boste med drugim lahko izvedeli, kako se znebite pasjega vonja v stanovanju, kako preprečite, da se kokoši kljuvajo med seboj, kako doma narediti razpršilo, ki bo z vašega konja odganjalo muhe, in še mnogo drugega), odstranjevanja madežev, različne uporabe soli, nege avtomobila in številnih drugih področij. Prispevate lahko tudi svoje nasvete ali postavite vprašanje.

8. Mojster svetuje
Merkurjevi mojstri so sestavili spletišče z nasveti z najrazličnejših področij. Tako v kazalu najdemo naslednja poglavja: Urejen dom, Kuhinja, Prenova kopalnice, Zdravje in osebna nega, Zabavna elektronika, Ogrevanje, V domači delavnici, Gradimo in obnavljamo, Barvamo in pleskamo ter Vrt. Poleg pripravljenih nasvetov mojstri odgovarjajo tudi na vprašanja, odgovore pa objavijo na spletišču in tako obogatijo svojo zbirko. Ob vsakem sklopu nasvetov so pripravili še namige; tako si lahko ob navodilih za nakup računalnika ali vzdrževanje domačega kina na primer ogledate, kako optimalno povezati satelitski dekoder, videorekorder, predvajalnik DVD in TV. Če ne najdete, kar iščete, pišite njihovim strokovnjakom; odgovor bo zagotovo zanimal še koga.

9. DIY
Spletišče je tako obsežno, da se boste morali do želenih navodil ali nasvetov najprej prebiti skozi nekaj kazal. Opravila so najprej razdeljena na področja Umetnost in obrt, Avtomobili, Dekoriranje in oblikovanje, Vrtnarjenje in urejanje okolja, Izboljšave doma, Življenjski slog in družina ter Rekreacija in hobiji. Ta so nadalje razdeljena na desetine podpodročij, ta pa nazadnje na posamezne vrste opravil. Spletišče vsebuje precej raznovrstne nasvete; izvedeli boste, kako pregledati zavore v avtomobilu, kako se spopasti z žužki na vrtu, kako narediti okvir za najljubšo fotografijo, kako izvesti trik s kartami — in še mnogo drugega. Navodila so podana pregledno, spremljajo pa jih mnoge slike.

10. Domače pivo
Strani Društva domačih pivovarjev (to je maja lani prenehalo delovati) so bogat vir zanimivih podatkov o pivu, njegovi sestavi ter zgodovini, pa tudi o tem, kako so pivo varili naši dedje. Tu boste našli opis potrebne opreme za varjenje piva ter seveda mnoge recepte; po korakih vas bodo popeljali tudi skozi pripravo vašega prvega piva. Brez obveznega »Na zdravje!« seveda ne gre.

Članki iz iste kategorije: