torek, 4 oktobraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kuhinjski poskusi

KUHINJSKI POSKUSI. Tokratna spletarna vas bo zaposlila tudi potem, ko boste že ugasnili modem. Ogledali si bomo namreč nekaj spletišč z opisi poskusov, ki jih lahko naredite kar doma. Čeprav so poskusi preprosti, vseeno dobro ilustrirajo določena fizikalna načela. Med drugim boste izvedeli, kako izdelati res dobra letalca iz papirja, kako razstaviti vodo na kisik in vodik ter kako narediti preprosto raketo, ki jo bo poganjala kar šumeča tabletka iz domače lekarne. Najbolj zagreti boste po opisanih navodilih lahko izdelali celo preprost radijski sprejemnik ali pa meglično komoro za opazovanje kozmičnih žarkov. In ne pozabite: pri nekaterih poskusih je priporočljivo uporabiti zaščitna očala in rokavice.

1. Bizarne reči, ki jih lahko počnete v kuhinji
V kuhinji se da poleg kuhanja početi še marsikaj. Ko vam torej naslednjič zmanjka dobrih idej, se odpravite na spletišče z gornjim naslovom. Da ne bo nesporazumov in razočaranj, kar takoj povemo, da so tu (kljub pomenljivemu naslovu) opisani predvsem naravoslovno-znanstveni poskusi, za druge kuhinjske dejavnosti pa boste morali pobrskati po drugačnih spletnih straneh.
Spletišče je dobro organizirana zbirka podrobno opisanih klasičnih »kuhinjskih« eksperimentov in trikov. Opremo za preprostejše poskuse najdemo kar doma, za zahtevnejše pa se bo treba odpraviti v trgovino.
Poskusi se med seboj precej razlikujejo po zahtevnosti — od najbolj preprostih (najrazličnejše optične prevare) prek srednje zahtevnih (gradnja detektorskega radijskega sprejemnika) do bolj zahtevnih poskusov (gradnja mehurčne komore za zaznavanje vpadnih kozmičnih žarkov).

2. Energetskoznanstveni projekti
Beseda »projektki« v naslovu je sicer mišljena pomanjševalno, nikakor pa ne omalovaževalno. Tu opisani projekti namreč zelo dobro ilustrirajo posamezne vidike in fizikalne lastnosti energije različnih oblik. Tako lahko pripravite nazoren prikaz elektrolize kar v kozarcu vode, s pomočjo žličke soli, baterije in dveh svinčnikov. Če baterije nimate pri roki, se lahko mimogrede naučite še, kako jo izdelate iz navadne limone. Kvantitativni občutek za energijo si lahko razvijete med poskusom, v katerem izmerite, koliko energije vsebuje zrno kikirikija. Če bi radi kaj bolj spektakularnega, se lahko naučite izdelati miniaturne strele, ko vas bo dolgotrajno izvajanje poskusov utrudilo, pa se okrepčajte z malico iz doma izdelanega kuhalnika hotdogov na sončno energijo.

3. Zabavna znanost
Še eno spletišče z načrti in opisi, kako lahko kar doma izvedemo bolj ali manj preproste naravoslovne poskuse ali izdelamo znanstvene pripomočke iz poceni in lahko dostopnih materialov. Med drugim je tu načrt za izdelavo teleskopa, mikroskopa, baterij, stereoskopa (aparata za ogledovanje tridimenzionalnih slik) itd. S pomočjo izdelanega mikroskopa si lahko ogledamo lastno kri in avtor nas nauči razlikovati med različnimi vrstami krvnih celic ter opiše njihovo dejavnost in vlogo. Med električnimi poskusi izmerimo prevodnost vode in znova izvemo, kako naredimo baterijo iz limone; če limon nimate pri roki, je za silo dober tudi paradižnik. Avtor obljublja, da boste po uspešni izvedbi tega poskusa postali eden iz peščice izbrancev, ki dejansko vedo, kako deluje baterija.

4. Alexova papirnata letala
Bi se radi igrali z letalci iz papirja? Pripravite si nekaj listov in se odpravite k Alexu. Njegovo spletišče je polno preglednih načrtov najrazličnejših papirnatih letal. Načrti so razdeljeni na štiri področja: jadralna letala, hitra letala (ki potrebujejo precej močan začetni sunek), nenavadna letala in na koncu izbor Alexovih najljubših letal. Načrti letal so jasni in razumljivi ter dopolnjeni s številnimi ilustracijami, avtor pa ni pozabil niti na navodila oziroma kratko razpravo o tehniki metanja letal.

5. Playwiths
To je avstralsko spletišče z zanimivimi in preprostimi poskusi, ki jih lahko večinoma spet izvedemo s potrebščinami, ki jih najdemo doma (v kuhinji, na podstrešju, v hladilniku …). Za vse, ki bi se radi po dolgem času igrali z milnimi mehurčki, avtor ponuja nekaj zanimivih in preprostih poskusov, ki dobro ilustrirajo pojav površinske napetosti in nam nasploh pomagajo pridobiti občutek za milnico. Vsak poskus je tudi poučno razložen s fizikalnega stališča. Poleg milnih mehurčkov se tu nahajajo še poskusi v zvezi z elektriko (tokrat brez limon) in magnetizmom, pretokom tekočin in plinov, nekaj logičnih zank in ugank, poskusi v zvezi z zvokom, problemi s številkami, na koncu pa še nekaj nerešenih znanstvenih problemov in zbirka povezav na spletna mesta s podobno vsebino.

6. Nori znanstvenik Reeko
Nori so običajno tisti znanstveniki, ki se imajo za normalne, za nore pa jih razglasi okolica. Vse kaže, da se tudi na tem področju stvari spreminjajo. Kakorkoli že, Reeko je sestavil spletišče z znanstvenimi in tehničnimi eksperimenti za starše, učitelje in otroke vseh starosti. Razvrščeni so od lažjih (kako v kuhinjskem umivalniku demonstriramo načelo vzgona) prek srednje zahtevnih (kako naredimo, da voda teče navzgor), do zelo zahtevnih (izdelava delujočega vulkana). Poleg opisov poskusov nam Reeko postreže še z odgovori na nekatera vprašanja, ki se nam morda na prvi pogled zdijo trivialna ali pa vsaj smešna: denimo, ali imajo tudi mačke popek, zakaj lahko vidimo skozi steklo, zakaj kure ne zdrobijo jajc, ko sedejo nanje, ter še nekaj tovrstnih žgočih in življenjsko pomembnih problemov. O nekaterih podanih odgovorih bi se morda dalo še malo razpravljati, so pa vsi zanimivi in zabavni.

7. Društvo amaterskih znanstvenikov
Društvo amaterskih znanstvenikov zagovarja stališče, da lahko vsakdo z malo prostega časa in zvedavim umom opravlja znanstvene raziskave, pri čemer ne potrebuje vedno dragega in futuristično opremljenega laboratorija. Spletišče društva nas vodi do mnogih zanimivih eksperimentov, ki so tisti trenutek v teku in v katere se lahko po želji vključite tudi sami. Prav zdaj se odvija poskus, pri katerem udeleženci proučujejo vpliv vetra na pojemanje moči zvočnega signala.
Na spletišču lahko tudi nakupujemo: na primer opremo za izvedbo katerega koli poskusa, opisanega v rubriki »The Amateur Scientist« svetovno znane revije Scientific American, ali pa zgoščenko s starimi izvodi manj znane revije Amateur Scientist, ki izhaja že od leta 1928. Če bi se za začetek želeli le malo pogovarjati o amaterski znanosti ter o vsej stvari izvedeti malo več, se lahko prek spletišča pridružite ustrezni pogovorni skupini.

8. Znanstveni laboratorij
To je še eno lepo urejeno spletišče, polno zanimivih dejstev in poskusov, ki jih lahko opravite kar doma. Ste vedeli, da lahko kamni dejansko vpijajo vodo, tako kot goba? Avtorji trdijo, da lahko; za nameček vam opišejo še poskus, s katerim se o tem prepričate sami. Tu izveste tudi, kako dolg je dan (odgovor je zelo zanimiv), kako okrogla je Zemlja in še marsikaj.

9. Vesoljski kotiček
Za vse, ki jih zanimata vesolje in vesoljska tehnika, je NASA pripravila zbirko poskusov, ki nazorno ilustrirajo nekatere temeljne zakonitosti in dognanja astronavtike in raziskovanja vesolja. Spletišče je namenjeno pretežno mlajšim, avtorji pa svetujejo, naj bodo pri nekaterih poskusih raje prisotni tudi starši, na primer pri izdelavi rakete, ki jo poganja navadna šumeča vitaminska tabletka (glej tudi www.tehniska-zalozba.si/online/Raketa/index.htm).

10. Kamni
Spletišče je namenjeno amaterskim geologom. Za »pravo« raziskovanje kamnin se je sicer treba odpraviti na teren, z nekaterimi osnovnimi geološkimi principi pa se lahko dodobra spoznamo tudi doma. Glavno prizorišče je spet kuhinja, kjer lahko na primer naredimo slasten sedimentni sendvič, katerega številne plasti ponazarjajo zemeljsko geološko zgodovino.
Obilo priložnosti za ozaveščanje in pridobivanje vpogleda v različne vrste kamnov in kamnin ponujajo tudi drugi hišni prostori. Prispevek o kopalnični geologiji nam med drugim razkrije presenetljive zanimivosti, s katerimi se srečamo med namakanjem v kopalni kadi ali pa med redno sedečo meditacijo v tem najmanjšem prostoru našega bivališča.

Članki iz iste kategorije: