sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

5 nasvetov za brezskrbno jadranje

Se prvič odpravljate na jadranje in ne veste najbolje, kako se na to dogodivščino pripraviti in kaj pričakovati? Za vas smo zbrali nekaj koristnih praktičnih napotkov, s pomočjo katerih se boste izognili morebitnim neprijetnim presenečenjem. Naj se pustolovščina prične!

  • Vreme

Pri načrtovanju jadralne odprave je zelo pomembno, da preverite vremensko napoved in ji prilagodite datum odhoda. Poslabšanje vremena lahko namreč povzroči zelo visoke valove, ki onemogočajo varno jadranje. S skrbnim načrtovanjem se boste izognili tovrstnim nevarnostim.

jadrnica

  • Oblačila

Količina oblačil, ki jih boste vzeli s sabo, naj bo seveda prilagojena trajanju potovanja. Kaj pa vrsta? Potrebovali boste predvsem nepremočljivo obleko in gumijaste škornje, topla zimska oblačila (tudi poletne noči na jadrnici so lahko izredno hladne), oblačila za zaščito pred soncem (ne pozabite na ustrezno pokrivalo!), manjkati pa ne smejo niti kopalke.

  • Hrana

Na jadranje je priporočljivo vzeti predvsem suho in konzervirano hrano – testenine, riž, vnaprej pripravljene omake, različne namaze, kruh, instant juhe … Obroki tako morda res ne bodo kulinarični presežek, vendar bodo druga nepozabna doživetja gotovo odtehtala to nevšečnost. Predvsem pa ne pozabite na zadostno količino tekočine!

  • Osebna higiena

Količina vode je na jadrnici običajno omejena, zato se je dobro že vnaprej pripraviti na dejstvo, da za osebno higieno ne boste mogli skrbeti tako natančno, kot lahko to počnete doma, v udobju lastne kopalnice. A naj vam to ne zagreni jadranja! Prepustite se tej edinstveni izkušnji, začutite stik z naravo, z brezmejnim morskim prostranstvom in poiščite prvinskost v sebi. Naj bo to resnično čas, ko pobegnete vsakodnevni rutini, stresu, obveznostim. Odložite uro in vsaj za nekaj dni pozabite na svoje običajne navade in zapovedane norme.

  • Reševalna oprema

Pomembno je, da ste pred začetkom jadranja seznanjeni s tem, kje se nahaja reševalna oprema (rešilni jopič, čoln, gasilni aparat, prva pomoč …) ter kako in kdaj jo ustrezno uporabiti. S tem vas nikakor ne želimo strašiti. Dobra pripravljenost na morebitne nevšečnosti vam pravzaprav lahko omogoči bolj mirno in brezskrbno potovanje. Uživajte! Doživetje vas bo gotovo prevzelo in verjetno boste kmalu postali pravi »morski volk« …

Članki iz iste kategorije: