sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Priprave na dopust

V tej rubriki smo že pisali o počitnicah in potovanjih (ŽIT 2000/5, str. 78, ŽIT 2002/7–8, str. 78), vendar smo se ukvarjali predvsem z destinacijami. Tokrat so na vrsti PRIPRAVE NA DOPUST; od njih je namreč pogosto odvisno, kako se bomo imeli na počitnicah. Pred odhodom moramo poskrbeti za primerno opremo, zemljevide in vizume ter si predvsem nabrati čim več informacij. Katera je najkrajša ali najcenejša pot med krajema A in B? Ali lahko vizum za Rusijo kupimo na meji? Upoštevati moramo tudi, da se nam lahko zgodi kaj neprijetnega – da se na primer znajdemo v priporu, smo udeleženi v avtomobilski nesreči ali pa zbolimo. Junijska spletarna zato pokriva tudi področje zavarovanj, cepljenj in predstavništev v tujini.

1. Borza izkušenj
Ste pomislili na to, da bi s seboj na pot vzeli telefonsko številko slovenskega predstavništva države, v katero potujete? Ali pa fotokopije vseh pomembnih dokumentov? Na tem spletišču vam izkušeni popotniki ponujajo neprecenljive informacije, ki vas bodo rešile iz morebitnih zagat. Preberete lahko temeljna navodila o tem, kako na potovanju (in pred njim) pazite na svoje zdravje in kje se lahko cepite, poučite se lahko o nalezljivih boleznih, zavarovanjih in vizumih, svetovali pa vam bodo tudi glede opreme, kot so spalne vreče, šotori in podobno.

2. AMZS
Če se na počitnice odpravljate z avtom, si poprej oglejte potovalne informacije, ki jih pripravlja AMZS. Med njimi so vedno sveži podatki o stanju na cestah v Evropi, novih odsekih, novih cenah cestnin, kam je po novem mogoče potovati z zeleno karto in kje so spremenili najvišjo dovoljeno hitrost, pa tudi, kaj narediti, če ste udeleženi v prometni nesreči ali vas ustavi policija. Svetujejo še, kako pripraviti avtodom po zimskem počitku. Pripravili vam bodo potovalni načrt, izpolnjen obrazec s podatki o začetku in cilju ter želenimi vmesnimi postanki pa jim lahko pošljete kar po internetu. Prek povezav na druga spletišča si lahko izračunate število kilometrov, ki vas čakajo, ter izveste, koliko restavracij, bencinskih servisov in zanimivosti je na vaši poti.

3. Avtomobilske karte
Na tem spletišču lahko poiščete in si natiskate cestni zemljevid skoraj vsakega območja na svetu, posebej pa lahko iščete po Veliki Britaniji, Evropi, Združenih državah in Avstraliji. Državo izberete s klikom na zemljevid ali iz menija, kamor lahko vnesete tudi ime kraja ali regije. Zemljevidi se prikažejo v razmerju od 1: 40.000.000 do 1: 50.000 (na primer zemljevid okolice Ljubljane vsebuje cesto na Toško čelo). Zemljevidi so praviloma točni, tudi kar se tiče imen krajev. (Nekoliko zmoti le dejstvo, da je na zemljevidu Slovenije v največjem razmerju Trst del naše države, vendar ga natančnejši zemljevidi prikažejo na pravem mestu.)

4. Zdravje
Stvari se precej zapletejo, če nam na oddihu odpove zdravje ali se poškodujemo, saj navadno nimamo pri roki vseh potrebnih pripomočkov za zdravljenje. Spletišče opozarja na najpogostejše tegobe, ki nas lahko doletijo na počitnicah, in svetuje, kako si pomagati in kaj imeti s seboj. Osredotoča se na spremembo okolja in prehrane ter s tem prebavne motnje, težave s kožo zaradi večje razgaljenosti in izpostavljenosti soncu, glavobolom in prehladom zaradi pitja hladnih pijač in klimatiziranih prostorov ter bolečinam, poškodbam in škodljivim vplivom okolja.

5. Ministrstvo za zunanje zadeve
Informacije za popotnike se nahajajo pod povezavo »Koristne informacije«. Tu boste izvedeli, kaj lahko za vas storijo slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva v tujini (pa tudi, česa od njih ne morete pričakovati), kaj morate storiti, preden odpotujete, dobili pa boste tudi podatke o zdravstvenem in nezgodnem zavarovanju, cestnem prometu, vizumih, nasvete v zvezi z domačimi živalmi, zakoni in običaji tujih dežel, osebno varnostjo, alkoholom in mamili; svetovali vam bodo, kaj storiti, če se znajdete v priporu ali če izgubite denar in dokumente. Opozarjajo še na nevarne razmere v posameznih državah in vas vabijo, da se jim s teh območij načrtno javljate.

6. Države v številkah
Na straneh agencije CIA najdete podatke o vseh deželah sveta. Ko izberete državo, se najprej pokažejo zastava, preprost zemljevid in kratka zgodovina, nato pa vsi podatki, ki jih je mogoče izraziti v številkah. Čeprav nasvetov za popotnike ni, lahko občutek za stanje v državi dobite iz podatkov o bruto družbenem proizvodu, odstotku ljudi, ki živijo pod pragom revščine, nezaposlenosti, pričakovani življenjski dobi, razširjenosti aidsa, etnični sestavi prebivalstva, religiji ter stopnji pismenosti in zakonih, ki tam veljajo. Vse tiste, ki radi tudi na potovanju ostajajo prek interneta v stiku s svetom in domačimi, bo verjetno zanimal tudi podatek, koliko se v državi uporablja internet (na primer v 130-milijonski Nigeriji internet uporablja100.000 ljudi).

7. Poceni poleti
Letalski prevozi so cenovno postali veliko dostopnejši (ŽIT 2002/9, str. 20). Dandanes lahko sedemo na letalo in se odpeljemo v daljne kraje brez poprejšnjega načrtovanja — in predvsem varčevanja. Med ponudniki najcenejših letov po Evropi je zagotovo irski Ryanair, ki ima ob nizkih cenah tudi pogoste posebne ponudbe. Resda so rezervacije in nakup vozovnic možni le po internetu, na poti vas ne bodo nahranili, odložili pa vas bodo na nekoliko bolj odročnem »londonskem« letališču. Zaradi vsega naštetega je vozovnica pogosto cenejša od 30 evrov (cene se dnevno spreminjajo). Nam najbližji letališči, kjer se lahko vkrcate na enega njihovih boeingov, sta Trst in Celovec.

8. Izmenjava domov
Navajeni smo že, da v času naših počitnic sosedje zalivajo rože in pazijo na prazno hišo, medtem ko mi nekje drugje plačujemo za prenočišče. Kaj, ko bi si namesto tega domove kar izmenjali? Na spletišču Home Exchange boste našli vse potrebne informacije: sezname bivališč v drugih deželah (seznam je zelo obširen) in počitnikarjev, ki si želijo priti v naše kraje, pa še mnoge dodatne informacije (počitnice za starejše, jahte in podobno). Na njihovih straneh boste našli podrobne opise in fotografije hiš, ki so na voljo za zamenjavo. Ogledate si lahko tudi, kako so s storitvijo zadovoljni uporabniki.

9. Koktajli
Če nameravamo vroče poletje preživeti doma, si lahko počitniško vzdušje pričaramo kar na balkonu, z nogami v lavorju in s koktajlom v roki. Na spletišču boste našli številne klasične koktajle, strani pa se splača ogledati že zaradi posrečenih imen nekaterih novih izumov. Recepti uporabljajo svoj besednjak, še posebej pri količinah, vendar so neznane besede pojasnjene. Prava zvezda spletišča je Gospodična Koktajl (Miss Cocktail), ki odgovarja na vprašanja; odgovori so seveda na voljo vsem.

10. Hujšanje
Mnogi bi se radi pred odhodom na morje znebili odvečnih, čez zimo nakopičenih kilogramov. Zlasti kadar se nam pri tem mudi, se včasih lotimo kakšne ne posebno zdrave shujševalne kure, čeprav je prav zdrava prehrana tista, ki nam prinese vitkejšo postavo (ŽIT 2002/4, str. 78). Pričujoče spletišče je precej vsestransko, saj vas bo seznanilo z mnogimi vidiki prehranjevanja in vam pomagalo tako spremeniti način življenja, da se vam z dietami sploh ne bo več treba mučiti. Če boste upoštevali njihove nasvete, vam naslednje leto zagotovo ne bo treba preštevati kalorij. Za nameček avtorji strani obljubljajo, da si bodo vzeli čas za vse, ki potrebujejo pomoč in spodbudo pri hujšanju.

Članki iz iste kategorije: