sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Učenje jezikov

Če se morda odpravljate v Afriko in bi radi domorodce navdušili s svojim znanjem amharščine, če je vaše davno pridobljeno znanje italijanščine malce zarjavelo, ali pa se vam zdi, da je UČENJE JEZIKOV primeren način za trening vaših možganov, si v tokratni Spletarni oglejte tovrstno ponudbo na internetu. Mnogi izmed ponujenih tečajev so brezplačni, drugod pa vam bodo dodelili učitelja, ki bo lekcije priredil samo za vas, — in vam seveda zaračunali. Na nekaterih spletiščih boste lahko v klepetalnicah utrjevali svoje znanje, si našli prijatelja za dopisovanje in se morda celo sami prelevili v učitelja. Ob jezikovnih tečajih je na voljo tudi kopica pripomočkov za učenje.

ucenje_1

1. Travlang
Ko se odpravljamo na potovanje, se je dobro oborožiti z osnovnimi frazami, ki nam bodo pomagale nakupovati, najti prenočišče, se zahvaliti in podobno. Na tem spletišču boste našli ustrezne fraze v več kot 80 jezikih. Najprej morate izbrati jezik, ki ga govorite in v katerem bo potekal tečaj (na voljo je tudi slovenščina), nato pa še jezik, ki se ga želite »naučiti«. Ko izberete jezik, se odpre seznam sklopov besed in fraz (osnovne besede, številke, nakupovanje, potovanje itd.). Med osnovnimi besedami so na primer <I>jaz, ti, Kako ti je ime?, Kje je stranišče?, Hvala!<I> itd.; posamezne izraze spremljajo avdiodatoteke.
Avtorji vsak dan naključno izberejo eno besedo in jo prevedejo v vse jezike s spletišča. Na to »besedo dneva« (po želji lahko omejite število jezikov, v katere se beseda prevede) se lahko tudi naročite.

2. Language Exchange
Pri vsakem učenju jezikov je praksa še kako pomembna. Še posebno koristno je, če se pogovarjate s človekom, ki mu je izbrani jezik materni, saj tako izveste marsikaj, česar v knjigah ni. Na spletišču za »izmenjavo jezikov« si lahko najdete partnerja za pogovor v svojem in njegovem jeziku. Če na primer želite vaditi svojo tibetanščino, morate le najti Tibetanca, ki se želi naučiti slovensko. Spletišče poleg klepetalnice ponuja tudi načrt lekcij oziroma pogovorov, ki omogočajo, da sodelujoča čim bolje izkoristita znanje drug drugega. To pomeni, da se morata na klepet temeljito pripraviti in si tudi pravično razdeliti čas, ki ga namenita vsakemu jeziku. Za zdaj je na voljo 95 jezikov, sodelujejo pa člani iz 120 držav.

3. LearnPlus
Za tiste, ki se želijo naučiti nemško ali špansko, snovalci ponujajo »najbolj napredne in interaktivne tečaje na internetu«. Njihova metoda obsega tri preproste korake: razumevanje, prakso in povratno informacijo. Obljubljajo veliko zabave pri učenju in nobenega dolgočasnega guljenja slovnice. Ker so tečaji interaktivni, dobite svojega lastnega učitelja, ki bo spremljal vaš napredek in se prilagajal vašemu tempu usvajanja snovi, kar pa seveda ni zastonj. Tečaj stane 92 evrov, cena pa vključuje tudi certifikat o opravljenem tečaju.

4. NetLearn
Tudi tu ob prijavi dobite učitelja, izbira jezikov pa je veliko širša. Učite se lahko v skupini ali si omislite zasebne lekcije, kjer bodo snov in tempo prilagodili samo vam. Ob tem boste lahko izbrali tudi ožje jezikovno področje, na primer medicino, poslovni jezik ali pravo. Za lekcije boste potrebovali program Microsoft NetMeeting, ki je na voljo na spletišču. Če vam njihov urnik ne ustreza, lahko plačujete tudi po posameznih urah. Cene so precej zasoljene.

5. eLanguage
Preprosti jezikovni tečaji za številne jezike sveta se osredotočajo predvsem na potrebe popotnikov. Zato so v ospredju najpogosteje uporabljane fraze, s katerimi se je lažje znajti v tuji deželi. S slovnico se vam torej ne bo treba mučiti.
Pri učenju se boste morali prebijati skozi številne strani, vendar lahko tokrat vmesni čas dobro izkoristite za utrjevanje pravkar naučenega. Potrebovali boste nekaj dodatne programske opreme, ki jo dobite na spletišču. Ob osnovnem tečaju spletišče ponuja še mnogo dodatnega gradiva, kot so vodiči po slovnicah, predstavitev kultur dežel, razširjen besednjak in podobno.

6. Eurocosm
Če mislite, da se lahko hkrati naučite pet jezikov, poskusite pri Eurocosmu. Za učenje angleščine, nemščine, španščine, italijanščine in francoščine ponujajo prek 500 lekcij, ki so oblikovane tako, da prikažejo najpogosteje uporabljane fraze v vseh petih jezikih hkrati. Fraze si lahko tudi predvajate.
Brezplačno je na voljo le lekcija o tem, kako se predstavimo, za vse druge, ki obsegajo mnoge plati življenja (nakupovanje, finance, računalniki, telo in duša, zgodovina, abstraktni pojmi in še in še) pa je treba plačati približno 3 evre na mesec. Ob lekcijah je na voljo še nekaj drugega prosto dostopnega materiala, kot so križanke in testi ter prevajalnik fraz, ki jih sami vpišete v iskalno okence.

7. UniLang
UniLang je nekakšna jezikovna skupnost, ki združuje ljubitelje jezikov in lingvistike ter ponuja brezplačne internetne tečaje in pomoč pri učenju. Pri njih boste našli forum, kjer boste lahko spraševali o slovnici ali zaprosili za kakšen prevod. V klepetalnici boste lahko vadili naučeno ali poiskali prijatelja za dopisovanje. Zanimivejša od kratkih jezikovnih tečajev je njihova virtualna šola, kjer vas jezika nauči učitelj, ponuja pa tudi možnost utrjevanja snovi. Med jeziki, ki se jih lahko naučite po tej poti, so tudi katalanščina, latinščina in galščina. Na voljo so povezave na jezikovne vire drugje na internetu.

8. Word2word
Spletišče <I>Word2word<I> je portal v svet jezikov, kar pomeni, da vsebuje predvsem povezave na spletno ponudbo ter vsebino »z vseh vetrov«. Izbirate lahko med mnogimi kategorijami, od on-line slovarjev, forumov in ponudnikov programske opreme pa do abeced sveta, besednih iger ter seveda brezplačnih on-line tečajev. Med zanimivejše spada kategorija »Kako se reče«. Seznam besed in fraz sicer ni zelo dolg, vendar pa boste tam poleg besed <I>pes<I> in <I>hvala<I> ter stavkov <I>Ali bi se poročil z mano?<I> našli tudi vedno uporabni besedi <I>goba<I> in <I>strašilo<I>. Na voljo je seznam avdiovirov za pomoč pri učenju, večinoma lokalnih radijskih postaj; Slovenijo zastopa Radio Ognjišče.

9. iLoveLanguages
To je še en katalog jezikovnih virov na internetu, torej on-line tečajev, slovarjev, literature v izbranem jeziku, prevajalskih storitev, programske opreme in šol za jezike. Če med enajstimi kategorijami (med njimi so tudi lingvistika, viri za učitelje in druge, zbirke povezav in druge) izberete »jezikovni tečaji« (language lessons), se lahko takoj lotite lekcij iz enega izmed 69 jezikov iz ponudbe, z jezikom pa se lahko bolj na splošno seznanite, če najprej izberete povezavo »po jezikih« (by language). Ker je tudi to spletišče zgolj zbirka povezav, se vsebine po kakovosti in načinu dela razlikujejo.

10. Ljubim te
Če ste bolj romantična duša, potem boste svoji ljubljeni zagotovo hoteli šepniti »ndikufuna« ali »ua ua«. Pri tem vam bo v pomoč pričujoče spletišče, ki vsebuje to tako uporabno frazo v praktično vseh jezikih sveta (ter tudi drugih svetov; med njimi so namreč tudi klingonščina, vulkanščina in še nekateri). Vsak jezik je nadalje razdeljen na dialekte, podani pa so tudi sorodni pomeni (rad te imam, obožujem te …). V kitajščini, hindujščini in znakovnem jeziku so simboli sestavljeni iz znakov ASCII, ne manjkajo pa niti zapisi v binarni kodi, braillevi pisavi in opisno celo v barvah. Stran je tekstovna in se zelo hitro naloži, zato pa je izgovarjava, kjer je to potrebno, podana zgolj fonetično. Na dnu strani tudi izveste, kje se govorijo volofščina in drugi manj znani jeziki.

Članki iz iste kategorije: