četrtek, 11 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Napovedi

Tudi tisti, ki ne verjamejo v vedeževanje, si včasih želijo pokukati v prihodnost. Napovedovanje prihodnosti sicer ni povsem prepuščeno bogati domišljiji jasnovidk in astrologov; veliko se namreč lahko naučimo iz zgodovine ali sklepamo iz današnjih dogodkov in njihovega razvoja (ŽIT 2000/6, str. 70). Kaj nam v luči tehnološkega napredka na eni strani in vedno večjih razprtij med kulturami na drugi ponuja prihodnost? Kako daleč je kloniranje in teleportiranje ljudi? Bodo dosežki znanosti končali v pravih rokah? V tej Spletarni so zbrane NAPOVEDI z mnogih področij življenja za bližnjo in daljno prihodnost, med katerimi boste našli stvarne poglede na razvoj, pa tudi mnoge mračne prerokbe.

1. Kako preživeti
Snovalci spletišča se zavzemajo za to, da bi bili vi in vaša družina na varnem, ko pridejo katastrofe. Te vključujejo vojne, pa tudi premike zemeljske skorje in poplave ter potrese zaradi poravnave planetov (s strani skrivnostno izginjajo napovedi katastrof, ki bi se že morale zgoditi, a se niso), še posebej pa se moramo prihodnje leto paziti dvanajstega planeta, ki prihaja k nam od Temne zvezde, brata našega Sonca. Planet je velikanski in bo verjetno povzročil konec sveta. Seveda gre s takšnimi napovedmi skupaj tudi pestra ponudba najrazličnejše literature za preživetje tega dogodka, na primer priročniki za gradnjo majhnih elektrarn ali nabiranje hrane. Ponujajo tudi dizelske generatorje, posebno posodo za kuhanje in škatle za hrano, vitamine in celo mline za pšenico. Na voljo je tudi darilni bon.

2. Bliža se konec sveta
Spletišče ponuja nekaj zanimivih napovedi, ki imajo predvsem opraviti z biblijo in drugimi duhovnimi besedili. Ob datumu napovedanega dogodka je na voljo kratek opis. Vsi imajo skupno točko: konec sveta. Ko bo svetovna populacija na primer dosegla številko 6,66, bo poslednja bitka uničila svet. Pozno pomladi leta 2003 bo Zemlja potovala skozi rep kometa, za katerega smo izvedeli od vesoljcev in ki se vrača vsakih 3657 (!) let. Takrat se bo vrtenje Zemlje za nekaj dni ustavilo, pojavljale se bodo gigantske strele in divji vetrovi in z neba bo deževal ogenj, po nekaj dneh pa se bo Zemlja spet začela vrteti, vendar z različnimi poli, ekvatorjem, geografijo in podnebjem. Na spletišču je na voljo tudi povezava na okoli osemdeset napovedi iz preteklosti, ki se niso uresničile.

3. Prihodnost človeštva
Zanimiva in pestra stran najprej ponuja kazalo, kjer lahko izbirate med poglavji »Nemogoči dogodki«, »Neverjetni dogodki«, »Akademski razvoj« (kaj ljudje vedo), »Tehnološki razvoj« (kaj znajo ljudje uporabiti), »Industrijski razvoj« (kako ljudje izvajajo dejavnosti), »Socialnopolitični razvoj« (kako se ljudje vedejo) in drugimi. Sledi kratek pregled dogodkov iz zgodovine, na primer tehnoloških revolucij, kot je bil na primer začetek uporabe orodja ali razvoj jezika, ki se naravno nadaljuje v prihodnje prelomne dogodke, na primer genetsko ustvarjanje novih podvrst leta 2200.

4. Prihodnost znanosti in tehnologije
(<I>Timeline<I>)
Stran je pravzaprav del že omenjenega spletišča, ki zasluži posebno pozornost. Ponuja preprost »urnik« dogodkov v prihodnosti, ki jih lahko slutimo že danes in jih je mogoče napovedati na podlagi napredka znanosti in tehnologije. Avtorji strani so celo uporabili drugačno barvo besedila za napovedi, ki bi utegnile biti sporne, in tiste, ki se bodo skoraj zagotovo zgodile (leta 226,000.000 bo Sonce končalo krog okoli središča Rimske ceste). Napovedi segajo zelo daleč v prihodnost; leta 1 milijarda bo na primer večina potomcev homo sapiensa živela zunaj meja našega Osončja. Seznam napovedi se konča z zadnjo izhlapelo črno luknjo čez veliko veliko časa. Spletišče prek povezav omogoča dostop do razlag določenih pojmov.

5. Zbirka napovedi
Napovedi z vseh vetrov in področij so zbrali pri brezplačni internetni enciklopediji Wikipedia. Segajo tja do leta 2109, ogledate pa si jih lahko po desetletjih ali posameznih letih. Ob napovedih so omenjeni tudi »preroki«, o katerih lahko več izveste s klikom na njihovo ime. Na primer leta 2049 bomo z nanotehnologijo pridelovali vso hrano in poljedelstva ne bo več, leta 2050 pa se bo končala največja vojna vseh časov. Veliko je tudi govora o robotih, računalnikih in seveda bibliji.

6. Človeštvo v naslednjem stoletju
Spletišče poleg znanstvenega in tehnološkega razvoja obravnava tudi prihodnost socialne družbe in gospodarstvo. Uporabniki interneta, ki bo do takrat že bistveno spremenil naše institucije, bodo na primer okoli leta 2015 že zelo izolirani v smislu tipičnih medčloveških odnosov, za nekatere oblike duševnih motenj pa bodo ugotovili, da so nalezljive.
Na dnu strani se nahajajo povezave, kjer bodo na svoj račun prišli ljubitelji avtomobilov in vojne tehnologije, večni zarotniki, varstveniki okolja in čakajoči na znamenje inteligentnih bitij iz vesolja.

7. Soočeni s prihodnostjo
Tudi to spletišče se dotika vseh plati življenja. V nasprotju z drugimi ga sestavljajo bolj poglobljeni članki na določeno temo. Preberete si lahko na primer o tem, da se bomo v prihodnosti gospodarstva učili od »manj razvitih« dežel, o prihodnosti denarja, o podzemni arhitekturi, o letečih avtomobilih ter seveda o kloniranju in vesoljskem turizmu. Stran ponuja tudi možnost, da sami opišete svoje želje in zamisli o prihodnosti.

8. Onkraj 2010
To spletišče omogoča malce bolj lahkoten pogled v prihodnost. Začne se z besedami: »Leta 1963 sem prebral knjigo, ki je zagotavljala, da bodo ljudje čez 20 let zaradi napredka mehanizacije delal pol toliko kot danes …« Napovedi torej ne gre jemati preveč resno, zato so se na tej strani nabrale ideje, kot je genetska kombinacija drevesa in moškega (ki bi bil bolj stabilen in se ne bi toliko potepal), skupni nastop Alberta Einsteina, Marilyn Monroe in Elvisa Presleyja na televiziji, podvojevanje samega sebe (pri čemer je največji problem to, da je treba vse nahraniti) ali nanorobot z okusom češnje, ki ga bomo ob bolezni pogoltnili, da nas bo pregledal od znotraj. Nazadnje si lahko »izberete prihodnost«.

9. Portal prihodnosti
Stran Projekta »Open Directory« je zgolj seznam povezav na spletišča, ki se na tak ali drugačen način ukvarjajo s prihodnostjo in še posebej z napovedovanjem prihodnjih dogodkov. Najprej so na voljo kategorije (krščanske prerokbe, uresničevanje znanstvene fantastike, indijanske prerokbe, paranormalne prerokbe, verske prerokbe ter znanstvene napovedi), sledi pa še posebna povezava na katastrofe. Na koncu je abecedni seznam vsakovrstnih spletišč na to temo. Na vrhu seznama je na primer »Kratka zgodovina apokalipse«, zatem pa napovedi Arthurja C. Clarka.

10. Nostradamus
Brez Nostradamusa pač ni napovedovanja prihodnosti. Pričujoča stran ponuja hipotetično kronologijo prihodnosti, kratek povzetek Nostradamusovih napovedi, ki so se že uresničile, ter seveda tudi prihodnje dogodke. Če pobrskate po tem spletišču, boste našli še mnogo podatkov o Nostradamusovem življenju. Na voljo je tudi spletna knjigarna s knjigami na to temo.

Članki iz iste kategorije: