četrtek, 11 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Načini sporazumevanja

Svetilniki že od nekdaj s svojo lučjo opozarjajo ladje na bližino kopnega, njihovi vzorci prižiganja pa nosijo še dodatne informacije. Ko so se nekdaj Turki bližali našim krajem, so ljudje na gričih prižigali ognje. Človeštvo je doslej izumilo nešteto NAČINOV SPORAZUMEVANJA. Neposredno informacije podajamo z glasovi in gibi (samo pomislite, kaj vse sporočamo že samo s tem, ko nekomu pomežiknemo), pri sporazumevanju na daljavo pa smo še bolj domiselni: izumili smo dimne signale, govoreče bobne, pikice in črtice … Če odpove sluh, uporabljamo vid; če odpove vid, uporabljamo tip. Tokratna spletarna govori predvsem o konceptih sporazumevanja in manj o načinih samega prenosa informacij.

1. Pisava
Poleg govora je pisava verjetno najbolj razširjena oblika sporazumevanja med ljudmi, saj — kot pravijo avtorji spletišča — »verba volant, scripta manent« (v prostem prevodu: besede minejo, zapis ostane). S pomočjo pisave se ljudje sporazumevajo skozi prostor in čas; pisava povezuje generacije z generacijami in dobe z dobami, zaradi česar je temeljni medij nenehnega kulturnega vzpona človeštva. Danes poznamo okoli tisoč različnih pisav, med njimi so nekatere iz odročnih krajev, kot so Velikonočni otoki, še vedno v veliki meri neraziskane in skrivnostne. Spletišče (seveda v črkovni pisavi, ki ji nameni tudi precejšnjo pozornost) opisuje nastanek in razvoj pisave, pri čemer seže 8000 let v preteklost, čeprav pod to obliko sporazumevanja štejemo tudi jamske slikarije izpred 30 tisoč let. Nudi tudi kratek pregled različnih zanimivih pisav — od piktogramov in ideogramov ter vozlov do klinopisa in hieroglifov. V širše zastavljenem konceptu sporazumevanja omenja še komunikacijo s predmeti, ki jo ljudje uporabljamo skozi vso zgodovino vse do danes. (Ste kdaj čakali na neznanko s časopisom pod pazduho?)

2. Morsejeva abeceda
SOS; vsi poznamo ta slavni klic na pomoč, sestavljen iz zaporedja pik in črtic: · · ·  – – –  · · ·. Če se naučimo še preostalih 39 črk, posebnih znakov in številk, se lahko pridružimo številnim zanesenjakom, ki se še dandanes na velike razdalje sporazumevajo s pomočjo Morsejeve abecede. Ob abecedi spletišče ponuja še učne ure, zvijače za lažje učenje ter nekaj posnetkov besedila, pretvorjenega v pike in črte, med katerimi so tudi upočasnjeni. Povezave vodijo na datoteke mp3 z urami Morsejeve kode za urjenje. Tudi če raje kot po Morsejevi abecedi posežete po telefonu ali internetu, je to lahko odlično razgibavanje za možgane.

3. Signaliziranje z zastavicami
Signaliziranje z zastavicami je abecedni sistem, ki poteka z mahanjem para zastavic po določenem vzorcu. Spletišče ob prikazanih vzorcih in pojasnilih, s katero roko sporočamo katero črko in kako, ponuja tudi načine za lažje pomnjenje. Tu je še povezava na mednarodne signalne zastavice — še en sistem komunikacije s pomočjo zastavic, kjer ima vsaka črka, številka in poseben znak svojo zastavico, ob tem pa imajo zastavice tudi dodatni pomen. Abecedo kakopak spremljajo sličice.

4. Jezik gluhih
Pogosta je zmota, da si ljudje, ki »govorijo« z rokami, po vsem svetu delijo isti jezik, saj bi lahko predmete enako »poimenovali«. Žal to ne drži; znakovni jezik prenaša določen govorjeni jezik (torej angleščino, slovenščino itd.) v sistem znakov. Obstaja celo več različic znakovnega jezika za isti govorjeni jezik. Stran je sicer ameriška, a vseeno podaja bistvo tega načina sporazumevanja. Vsebuje slovar, ki posamezne besede prevede v opis gibov rok, na voljo pa je tudi preprost videoposnetek prikazane besede. Predstavljena je tudi abeceda, ki jo lahko prikažete z eno roko; če se je boste lotili, lahko svoje znanje preizkusite s sporočilom, v ta namen prikazanim na spletni strani.

5. Brajlova pisava
Spletišče je zasnovano za otroke in druge otroške duše. Na zabaven način se lahko podrobno seznanite s posebno pisavo za slepe, z njenim snovalcem (ki je, mimogrede, pisavo izumil pri petnajstih letih) in s Helen Keller. Posebna stran za starše in učitelje vam bo pomagala pri uporabi številnih igric, kot so pisanje skrivnih sporočil, izpisovanje imen, uganke in rime, sestavljanke, prepoznavanje vzorcev. Nekatere igre terjajo poznavanje nekaterih knjig (v angleščini). Ali veste, kako debela je knjiga o Harryu Potterju v tej pisavi?

6. Bobni
Tudi to spletišče je zasnovano precej »šolsko« in vključuje aktivno sodelovanje otrok. Tudi če vas izdelava doma narejenih bobnov, primernih za pošiljanje poročil, ne zanima, boste iz predstavitve sporočilnih in govorečih bobnov ter še nekaterih sorodnih oblik komunikacij na daljavo izvedeli marsikaj zanimivega. Denimo, kaj sploh razumemo pod pojmom boben; kateri so najbolj primerni za pošiljanje sporočil in kateri za »govorjenje«; kako izdelamo svojo bobnarsko kodo; več pa tudi o jezikih, ki jih je mogoče oponašati z bobni.

7. Dimni signali
Kratek sestavek pojasnjuje, od kod izhajajo dimni signali, kako jih ustvariti in kaj naj bi sporočali. Ker je to zgodnja oblika optičnega telegrafa, se lahko podrobneje seznanite tudi s tem pojmom ter njegovimi drugimi oblikami, kot so zastavice, svetlobni signali in podobno.

8. Sporočilo Nezemljanom
Vesoljski sondi Voyager, ki sta bili izstreljeni pred več kot 25 leti, še danes brezhibno delujeta in se približujeta robu Osončja. Vsaka na svojem krovu nosi sporočilo drugim civilizacijam. Vsebuje pozdrave v več jezikih (ekipa pod vodstvom Carla Sagana je izbrala tiste, ki jih govori največ ljudi, čeprav za nekatere še Zemljani večinoma ne vemo), glasbo, zvoke, podobe raznolikosti življenja na Zemlji ter besedilo v starodavnem jeziku. Poleg podrobne vsebine spletišče nudi še ozadje in izvedbo zamisli, podatke o plovilih ter vsebino podobnih ploščic, ki sta jih v vesolje ponesli že sondi Pioneer 10 in 11.

9. Telepatija
Telepatija znanstveno še ni dokazana, a pojav — namišljen ali ne — je tako razširjen, da ga pozna skoraj vsakdo. Esej na tem spletišču telepatijo najprej opredeli, nato pa se podrobneje posveti temu, med katerimi živimi bitji se odvija in kakšna je telepatija med ljudmi in živalmi. Je telepatija res bolj izrazita med družinskimi člani in zlasti med ljubimci? Se je razvila kot mehanizem za preživetje? Po njihovih napotkih lahko preizkusite lastne telepatske sposobnosti. Ob obravnavi telepatije se sestavek dotakne še nekaterih sorodnih tem, denimo sporočanja prek sanj ter komunikacije z umrlimi.

10. Sporazumevanje živali
Tudi živali, zlasti socialne, se morajo sporazumevati med seboj. Večina v te namene uporablja govorico telesa, pa tudi zvoke in vonjave. Z raznolikimi signali sporočajo, kje je mogoče najti hrano, opozarjajo na nevarnost, vabijo k igri, dvorijo. Oglejte si, kaj sporoča čebela s svojim plesom in kako si sloni izkazujejo ljubezen. Marsikaterega izmed živalskih načinov sporazumevanja nevede uporablja tudi človek.

Članki iz iste kategorije: