sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Okrasni pokrovi platišč niso samo dekoracija

Začasni trend odstranitve okrasnih pokrovov platišč je že minil. Navkljub temu, da avtomobil izgleda precej drugače brez dodatne zaščite gum, je slednja izjemnega pomena za varno vožnjo. Izbiramo lahko med različnimi oblikami, barvami, materiali, načini montaže, kvaliteto in življenjsko dobo. Vse našteto je odvisno od znamke vašega avtomobila in vašega predvidenega proračuna. Svetujemo vam, da kupite izdelek srednje cenovne vrednosti, saj boste tako dobili največ za svoj denar.

Namen in uporaba

Okrasni pokrovi so bili sprva namenjeni zgolj pokritju vijakov na sredini gume, s katerimi so pritrjena kolesa na podvozje. Na ta način so bile gume zaščitene med vožnjo in je obstajala manjša verjetnost za poškodbe vijakov zaradi neprevidne vožnje. Kasneje so okrasni pokrovi platišč prerasli prvotni namen in postali bolj dekorativne narave. Enostavno pritrjevanje, odstranjevanje in menjavanje, je omogočilo velik razcvet tržišča. Pokrovi so postali večji in širši ter so pokrili večji del stranskega dela koles. Včasih so bili narejeni iz masivnih materialov, dandanes pa so ultra lahki in enostavni za uporabo.

Različni dizajni in kvaliteta

Okoli leta 1940 se je začela masovna prodaja okrasnih pokrovov. Za zaključeno celoto so posamezniki kupovali kromirane in svetleče pokrove, s katerimi so avtomobili izstopali iz množice. Bolj, kot so bili svetleči, bolje je bilo. Masivna izdelava, trdna pritrditev ter dodatno ojačan zunanji rob, so naš avtomobil transformirali v nepozabno vozilo. Namenjeni so tudi vsaj delni zaščiti platišč in vijakov pred vremenskimi pogoji in predvsem soljo pozimi. Saj vsi vemo – vozilo je pač potrebno zaščiti. Tako kot cerada za avto pokrivalo zaščiti celotno vozilo, vendar samo takrat, ko vozilo miruje, okrasni pokrovi zaščitijo kolesa med samo vožnjo.

Masovna izdelava in obilna izbira

S kapitalizmom in povečano proizvodnjo, so okrasni pokrovi postali plastični ter lahko in hitro nadomestljivi. Življenjska doba novih modelov je krajša od kromiranih izdelkov. Ljudje tako nič več ne popravljajo zaščite, temveč jo enostavno zamenjajo z novo. Novejši plastični izdelki so cenovno dostopnejši., zato jih nič več ne brusimo in barvamo, temveč jih preprosto nadomestimo z novim modelom.

Članki iz iste kategorije: