sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Kako izbrati prave gume za svoj jekleni konjiček

Studded tyre Español: Neumático de invierno co...
(Photo credit: Wikipedia)

Izbira avtomobilskih gum oz. pnevmatik lahko marsikomu predstavlja velik problem. Navsezadnje imamo na trgu vedno več ponudnikov, zato je težko izbrati pravega. Med najbolj priljubljenim in cenovno ugodnimi znamkami so vsekakor gume Sava in gume Goodyear.

V osnovi se gume ločijo predvsem po letnem času, katerem so namenjene: letne, zimske in celoletne pnevmatike. Letne pnevmatike so narejene za vožnjo v poletnem času, zato imajo profil prilagojen vožnji po vročem asfaltu ter močnem deževju. Z letnimi gumami naj bi imel avtomobil tudi manjšo porabo goriva, kar je v današnjih časih dobrodošla lastnost. Zimske pnevmatike predstavljajo obvezno opremo avtomobila od 15. marca do 15. novembra.

Zaradi namembnosti vožnje v zimskih razmerah so zimske gume narejene iz drugačnega materiala ter imajo drugačen profil, ki mora pnevmatiki omogočiti dober oprijem na zasneženem ali ledenem vozišču. Tudi celoletne pnevmatike so dovoljene za vožnjo z zimskem obdobju, vendar strokovnjaki ne priporočajo njihove uporabe. Celoletne gume so namreč narejene iz materialov, ki zadostujejo uporabi v poletnih, kot tudi zimskih mesecih. Vsekakor se takšne pnevmatike ne morejo kosati z kvaliteto, ki jo dajo gume, ki so namenjene zgolj določenim razmeram. Pri nakupu pnevmatik morate biti pozorni tudi na izbiro prave velikosti in izbiro pravega premera.
Če se na avtomobilsko opremo ne spoznate najbolje vam priporočamo obisk vulkanizerja, ki vam bo pomagal tako pri izbiri, kot tudi montaži pnevmatik. Ali pa si na internetu oglejte nekaj testov, ki vam bodo pomagali izbrati najboljšo izbiro.

Enhanced by Zemanta

Članki iz iste kategorije: