četrtek, 30 novembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Pust in noč čarovnic

PUST in NOČ ČAROVNIC sta dva različna praznika, ki pa imata vendarle marsikaj skupnega. Oba se, vsak s svoje strani, oklepata zime, predvsem pa sta oba priložnost, da se skrijemo za masko (in se s tem pogosto tudi razkrijemo). Tokratna spletarna se osredotoča predvsem na pust in je mešanica pripovedi o izročilih in tradicijah ter informacij o pustnem dogajanju po Sloveniji in po svetu. Od noči čarovnic pa si večinoma izposoja nasvete za izdelavo mask, kostumov in obraznih poslikav ter podatke o možnostih nakupa tovrstne opreme prek interneta. Po teh straneh pobrskajte tudi tisti, ki zgolj iščete ideje za maske in preživljanje letošnjega pusta.

1. Pust v Cerknici
»Maske in šeme v Cerknici rajajo že od pamtiveka,« lahko preberemo na spletišču o pustu v Cerknici, nato pa izvemo še podrobnosti o maskah, šemah, Cerknici, rajanju in tudi pamtiveku — skupaj s fotografijami s preteklih pustovanj. Program je bil v času pisanja teh vrstic še lanski, vendar si lahko obetamo, da bomo tudi letos na tem spletišču izvedeli, kdaj, kje in kako bodo potekali žaganje babe, butalski deželni zbor, otroška maškarada, pustni karneval ter pokop pusta. Vsekakor pa se letos nadejamo lepšega vremena.

2. Bejži zima, kurent gre!
Ponovno si izposodimo besede z uvodne strani spletišča: »Kurentovanje — čas, ki prinese magično veselje in razigranost ter pridih mističnosti — je ena najpomembnejših tradicionalnih prireditev v Sloveniji in srednji Evropi.« Spletišče je namenjeno seznanjanju javnosti s tekočimi prireditvami v okviru te tradicije, zato na njem najdete program, cenike, prikaz poteka mednarodne povorke in nekaj statistike o obisku, vključuje pa tudi podrobnejši opis šege in fotogalerijo.

3. Laufarji
»Z druge strani sivega povprečja« prihajajo jedrnati, a poučni sestavki o slovenskih tradicijah — od fužinarstva, solinarstva in osmičarstva do penkanja. Med njimi najdemo tudi laufarje in kratek opis edinstvenih mask, poteka prireditev ter njihovega pomena za dobro letino in debelo repo. Kakšno vlogo ima pri vsem tem pust in kaj se revežu zgodi pod laufarskimi botami, si lahko tudi v živo ogledate v Cerknem.

4. Podobe beneškega karnevala
Spletišče je zasnovano tako, da se skupaj s fotografom sprehodite po Benetkah. Ob čudovitih kompozicijah in kratkih pripisih k slikam je jasno čutiti fotografovo navdušenje nad maskami in tudi nad mestom samim, saj je zapazil mnoge zanimive detajle, ki jih sami morda še niste videli.

5. Beneške maske
Ostajamo pri beneških maskah, vendar tokrat beseda teče o zgodovini beneškega karnevala, izvoru in pomenu ter vrstah mask. Izvemo, zakaj so za skoraj dve stoletji izginile z beneških ulic, kaj imajo skupnega s prešuštvom in kugo, ter kakšen je pomen mask danes. Ker je spletišče namenjeno predvsem posredovanju turističnih informacij o hotelskih nastanitvah, izposoji avtomobilov in ugodnih poletih, ne manjka niti podatek, kje v poplavi brezštevilnih trgovin in ulične ponudbe najti najboljše in najbolj kakovostne maske.

6. Brazilski karneval
Kaj imajo skupnega predsednik, transvestit, mladenič v Adamovem kostimu, trije rožnati pudlji in šop zlatih balonov? Preberite si zanimive zgodbe z brazilskega karnevala, pa boste izvedeli. Ali pa si samo oglejte informacije o prireditvah, maskah, datumih, vodenih izletih po Riu, restavracijah, nočnem življenju; rezervirajte si hotelsko sobo ali stanovanje ter letalske karte. Tu so še napotki za »začetnike« v Riu, zemljevidi ter fotografije mesta, ne manjka pa niti sestavek o zgodovini tega svetovno razvpitega karnevala.

7. Debeli torek v Ameriki
Tudi v Ameriki praznujejo pravi pravcati pust. Dogaja se pretežno v južnem delu ZDA — najbolj odmevno parado pripravljajo v New Orelansu –, kamor so ga zanesli Francozi, zato ima tudi francosko ime: Mardi Gras (Debeli torek). Seveda so si praznik na drugi strani luže začinili po svoje. Na spletišču, ki so jo izdelali otroci, lahko preberete vse o zgodovini debelega torka, paradah in slaščicah (seveda skupaj z recepti), ki pa niso krofi. Tudi tu najdete kak nasvet o maskah ter navodila za izdelavo paradnega voza za domačo rabo. Na voljo so še pustne razglednice, natisljiv model za preprosto masko ter nekaj pustnih pobarvank.

8. Naredi sam
Spletišče je zbirka različnih prispevkov iznajdljivih glav in spretnih rok. Bi bili za pusta radi voščenka? Ali pa drevo (nikar si ne pozabite na vejo namestiti ptička), pajek, dalmatinec ali slon? Kostumi, ki jih je preprosto izdelati, so na posebnem seznamu. Ker so v Ameriki namenjeni praznovanju noči čarovnic, več priboljškov najdete kar na »pokopališču«. Tu so še maske, poslikava obraza, dodatki ter nasveti za izdelavo kostumov za pare ter skupine.

9. Maske iz domače omare
Kaj je lažjega, kot narediti luknje v belo rjuho? Če želite biti malce drugačen duhec, okoli odprtin narišite trepalnice in dodajte uhane. Ali pa iz različnih kosov garderobe naredite obleko za klovna, strašilo, ameriškega turista ali piflarja. Ob drugih klasičnih maškarah (pirat, starka ali starec, notredamski grbavi zvonar), živalih in rastlinah so tu še bolj domiselne, med njimi peneča kopel in Rubikova kocka. Nasveti za obrazne poslikave se osredotočajo zgolj na tehniko in material, ne pa na vzorce same.

10. Nakup kostumov
Če vam ročna dela ne dišijo ali nimate časa (in se vam ob tem ne ljubi niti v trgovino po kostum), lahko vso opremo nabavite kar prek interneta. Na tem spletišču ločujejo kostume za debeli torek oziroma pust ter druge priložnosti, ko si nadenemo maske, zato se splača pobrskati po več kategorijah. Na razpolago so korzeti, rokavice, nogavice, vinilne obleke, kostumi za božič, kostumi iz različnih desetletij prejšnjega stoletja, srednjeveški kostumi, rimsko-grški kostumi in še in še. Ponudba je pospremljena s slikami, podrobnejšimi opisi in seveda cenami.

Članki iz iste kategorije: