sreda, 29 majaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Načrtovanje počitnic

Slovenci poleti raje počitnikujemo kot pa potujemo. Vzamemo kopalke in kako dobro knjigo in se podamo v hotel ali kamp. Šele ko je počitnic konec, lepe poletne dneve radi izkoristimo tudi za izlete po domovini. Tokratna spletarna vam bo pomagala pri NAČRTOVANJU POČITNIC in vam ponudila kakšno idejo za izlet. Predvsem se osredotoča na Slovenijo, nekoliko manj na Hrvaško, med »drobižem« na koncu pa boste lahko našli tudi nekaj turističnih povezav na druge sosede. Turistična spletna mesta so dovolj dobro založena z informacijami, da lahko celotni načrt počitnic, vključno z nastanitvijo, ogledi, športnimi aktivnostmi in kulinaričnimi željami, izdelate kar doma.

1. Slovenska turistična organizacija
Na spletnih straneh Slovenske turistične organizacije se lahko (v štirih jezikih) izčrpno poučite o turistični ponudbi v Sloveniji. Osnovne informacije so namenjene predvsem tujim gostom, ker se osredotočajo na dokumente, formalnosti na mejah, začasnem uvozu, predstavništvih v tujini itd. Druge povezave, kot so namestitev in hrana, turistična območja in turistični produkti — prireditve, igralnice, muzeji, navtika, pohodništvo itd. –, pa bodo prišli prav tudi Slovencem. Če se na primer odločite za obisk kakšnega slovenskega gradu, imate na voljo zemljevid in seznam vseh gradov, kjer najdete še nadaljnje informacije in zanimive podatke. Zelo dobro so predstavljene tudi toplice. Na teh straneh lahko naročite promocijski in informativni material (npr. <I>Priročnik za turistične agencije, Hotelski cenik, Slovenska mesta, Počitnice na podeželju, S kolesom po Sloveniji<I>). Omenjeno spletišče je odličen vir informacij za vsakršne popotniške, počitniške ali izletniške želje.

2. Slovenski kras
Obisk Krasa je vedno prijetno, sproščujoče doživetje. Če bi si radi ogledali turistično zanimive točke, »polistajte« po teh straneh, ki omogočajo povezave na vse pomembnejše destinacije (Lipica, Škocjanske jame). Kdor pa bi se ob tem rad naužil tudi kraških dobrot, naj klikne na povezavo <I>Osmice<I>, ki ponuja seznam osmic v naslednjem tednu ali dveh, naslov domačije, točne datume in telefonske številke. Na straneh boste našli tudi informacije o dogajanju na Krasu (slikarski tečaji, obvestila, ponudba kraških dobrot). Avtorji spletnega mesta ponujajo elektronsko obveščanje o novostih in prireditvah na Krasu.

3. Slovenski turistični portal
Kot se za portal spodobi, lahko že na prvi strani brez prebijanja skozi številne menije dobite dober pregled nad ponujenimi informacijami. Strani so sicer primerne tudi za počitnikarje, vendar bodo tu na svoj račun prišli predvsem izletniki. Turistična ponudba je razdeljena na regije in na 29 kategorij (hoteli, rafting, znamenitosti, naravni parki itd.). K portalu sodijo tudi novice (skupaj z arhivom) in koledar prireditev s področij turizma, športa, kulture itd. Strani ponujajo uporabne povezave na vozne rede, stanje na cestah, vreme, zemljevide ter planinsko in kolesarsko dogajanje. Za neodločne stran ponudi predlog, kam in s kom na izlet, skupaj s kratkim opisom in priporočili. Spletno mesto je še sveže, zato sta izlet meseca in recept meseca še v pripravi. Na voljo je tudi forum, kamor lahko sporočite svoje mnenje o določenih turističnih zmogljivostih, oziroma si ogledate, kaj o njih mislijo drugi.

4. Dobrodošli doma
Spletno mesto, na katerem boste sicer našli splošne informacije o ponudbi v Sloveniji, izstopa predvsem s svojo ponudbo za otroke, zanimivi pa so tudi izsledki različnih anket, ki zbirajo podatke uporabnikov turističnih storitev. Slednje so deloma statistične narave (<I>Kje najdete informacije o počitnicah v Sloveniji? Kam najraje hodite? Kje boste preživeli jesenske počitnice? Kje boste smučali?<I>), deloma pa nudijo uporabne informacije (Ali vas na slovenski obali kaj moti? Katero je najboljše slovensko smučišče?). Če ankete niso dovolj informativne, si lahko ogledate priporočila, prispevate pa lahko tudi svoja.
Tu so še »izletniške informacije«, torej vreme, razdalje med kraji, informacije o muzejskem in kopalnem vlaku itd. V posebni ponudbi počitnic za otroke lahko izbirate med izobraževalnimi počitnicami (šola v naravi, spoznavanje domačih živali, …), športnimi počitnicami, tabori in gorništvom, prireditvami itd. Vsem je skupna zabava za otroke, družabne igre in podobno.

5. Ilustrirani krajinski zemljevidi
Na ilustriranih krajinskih zemljevidih so posamezni zanimivi objekti (gradovi, cerkve, slapovi, posebnosti) prikazani s sličico. Zaradi poudarka na objektih je zemljevid pogosto nekoliko popačen in je zato bolj primeren za na steno kot pa za v popotniški žep, vendar je po besedah avtorjev še vedno uporaben za orientacijo in navigacijo. Ponudba tovrstnih zemljevidov je na teh straneh precej bogata. Vmes se je znašla tudi zanimiva povezava <I>Utrdbe<I>, kjer boste našli seznam vojaških utrdb iz različnih obdobij (tudi v okolici Slovenije). Ko izberete katero izmed njih, se prikaže razmeroma podrobna zgodovina utrdbe, kak zemljevid, fotografije utrdbe in fronte ter zanimive povezave. Tudi spoznavanje zgodovinskih vojaških utrdb je lahko dobra ideja za izlet!

6. Turistična zveza Slovenije
Turistična zveza Slovenije — prostovoljna, interesna, neprofitna turistična društvena organizacija — je bila ustanovljena leta 1905 in združuje več kot 520 turističnih društev, 23 občinskih in območnih zvez, 170 turističnih podmladkov in 58 turističnih informacijskih centrov. Bolj kot na običajne turistične informacije o prenočiščih in podobnem se osredotoča na stanje turizma pri nas in snuje številne projekte za izboljšanje okolja, ponudbe in promocije. Med več kot 30 projekti so spomladansko čiščenje, kolesarjenje kot turizem, turistični telefon, predmet turizem v devetletki, turistično izrazoslovje, nakupovalni turizem itd. V projektu <I>Od izvira do morja<I> si na primer prizadevajo za varovanje voda in njihovo uporabo za turizem in kakovost življenja; v ta namen sodelujejo s šolami in strokovnimi ustanovami ter prirejajo različne akcije in dejavnosti. Na brezplačnem turističnem telefonu, ki deluje 24 ur na dan, lahko turistični delavci in turisti sporočajo svoje pripombe, pritožbe, kritike in predloge, pa tudi pohvale (mimogrede: telefon ne deluje vedno). Za naključne izletnike bodo bolj uporabne informacije o prireditvah, ki so razporejene po regijah in po področjih (dediščina in folklora, različni sejmi, gastronomske prireditve, športne, gledališke, …).

7. Hrvaška
Spletno mesto pokriva celotno Hrvaško in ponuja vse potrebne turistične informacije. Razdeljeno je na pet glavnih področij (destinacije, nastanitev, turistični vodnik, prihod v deželo, več o Hrvaški). Na prvi strani lahko poleg menija najdete še »najboljšo destinacijo«, vremenske razmere, seznam prireditev, novice, pretvornik valut in iskalno okence z več kot 500 kraji na Hrvaškem, ki vam vrne podrobne informacije o izbranem kraju, slike in telefonske številke ter elektronske naslove. Na tej strani lahko naročite še turistične brošure, pošljete elektronsko razglednico ali pa si v svoj računalnik prenesete eno izmed računalniških tapet. Pri turistični namestitvi vam poleg kampov, hotelov in zasebnih sob ponujajo tudi svetilnike; slednjih je na voljo presenetljivo veliko. Med informacijami najdete sliko, kratek opis, osnovne podatke in vse potrebne telefonske številke oziroma elektronske naslove.

8. Dalmacija
Že na prvi strani boste našli pregledno razporejene povezave, ki vabijo na južno obalo Hrvaške. Spletno mesto pokriva vse potrebe morebitnega turista: sestavek o Dalmaciji, zgodovina dežele, zemljevidi in karte, fotografije, pomembne informacije o vizah, denarju, zavarovanjih in podobnem, gastronomski vodnik ter seveda informacije o vremenu (ki pa jih lahko kar takoj preverite prek spletne kamere v Splitu, če se ji seveda uspe sporazumeti z vašim računalnikom). Že takoj na domači strani lahko svoje iskanje zožite na določeno vrsto turizma (narava, dediščina, prireditve, naturizem, …) in vrsto nastanitve, ki jo lahko rezervirate kar po internetu. Informacije o posameznih krajih so geografsko razdeljena na tri območja: Otoki, Riviera in Notranjost Dalmacije (ta vključuje podkategorijo »okolica Dalmacije« z Medjugorjem). Za športne tipe je na voljo obilo informacij o različnih dejavnostih — od deskanja in potapljanja do lova in skokov s padalom. Iskalnik kampov omogoča, da izbirate glede na velikost in ponudbo športnih dejavnosti kampa.

9. Istra
Na teh straneh je vse, kar morate vedeti, ko se odpravljate v Istro. Pripravljene so tako dobro, da si Istro lahko vnaprej ogledate kar z računalnikom. Informacije o kampih na primer vsebujejo sliko kampa, opremljenost (hladilniki, topla voda, bungalovi za najem, splavišče za čolne itd., celo podatek, ali so dovoljeni psi), zmogljivosti in seveda telefonske številke. Na voljo imate celo podatke o kakovosti morja ob istrski obali, skupaj z arhivom zadnjih treh let. Že na prvi strani vas pričakajo informacije o posebnih ponudbah in popustih, tu pa lahko tudi izveste, kje je naprodaj kakšna počitniška vila. Izjemno dobro je pripravljen gastronomski vodnik, ki ponuja podatke o odpiralnih časih in zmogljivostih gostišč, možnostih plačila s kreditnimi karticami ter ocene jedi, pa tudi prijaznosti, stanja sanitarij in vsega, kar vpliva na počutje pravega gurmana. Nekoliko zavajajoča je le povezava <I>Internet Cafe<I>, ki je pravzaprav povezava na določeno zasebno sobo, kjer je na voljo dostop do interneta. Spletno mesto ponuja tudi cene namestitev ter možnost rezervacij po internetu.

10. Turistični drobiž
Erazmova sopotniška centrala , kjer lahko najdete družbo za izlet, potovanje ali le počitnice:
Prostorske slike Slovenije
Kulinarična Slovenija , vodnik po restavracijah in gostilnah (tudi obilo receptov):
Spletni turistični katalog , kamor posamezni turistični delavci pošiljajo svojo ponudbo (seznam je še naprej razdeljen na kategorije: slovenski običaji, turistične agencije itd.):
— Na uradni turistični strani za obisk v Italiji so na voljo vse običajne turistične informacije, pa tudi nekaj predlaganih poti, opisi mest itd.
Madžarsko pogosto kar spregledamo, ko načrtujemo počitnice ali izlet; morda ji s tem delamo krivico, saj v resnici mnogo ponuja.
Uradne turistične strani naših severnih sosedov

Članki iz iste kategorije: