torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Plonk listki

Težki časi izpitov in kontrolk so tu. Kako najbolje pomagati ubogim študentom in dijakom? S PLONK LISTKI seveda! Ker se ob pisanju plonk listka večinoma že vse naučimo, je edino prav, da ga napiše nekdo drug. V tem obdobju so vroča roba tudi že napisane seminarske naloge, obnove knjig, rezultati eksperimentov, pa poročila in zapiski ter lično urejene in po možnosti na čim manj prostora natlačene matematične definicije in formule. V tokratni spletarni boste zato našli mešanico strani, od katerih nekatere ponujajo »instant« dokumente, ki jih morate le nesti s seboj na izpit, druge pa vam bodo z obiljem informacij in člankov zgolj v pomoč pri učenju. Izberite.

1. Tabla
Že prva stran tega spletnega mesta za šolarje vas bo pošteno zaposlila. Ponuja novice s področja izobraževanja; učna gradiva (obnove literarnih del, izpiti, tudi plonkci); šolski imenik; povezave na spletne enciklopedije; seznam galerij, muzejev, slovarjev, znanstvenih revij; razna orodja (pretvarjanje merskih enot); vse o maturi (izpitne pole, roki, tematski sklopi, priročniki itd.); najrazličnejše kvize in seveda obvezni iskalnik. Stran je odlična odskočna deska za vsakršne (izobraževalne) srednješolske potrebe.

2. Šola je nora
Če šola tudi vas spravlja ob pamet, potem si oglejte te strani, ki domnevno hranijo prvi slovenski internetni arhiv šolskih datotek. Ponudili vam bodo obnove domačih branj, eseje, referate, raziskovalne naloge, vaje, primere kontrolk, testov, razne tabele, prepise celotnih ali delov zapiskov in še marsikaj. Izbirate lahko po posameznih predmetih, ki so nadalje razdeljeni po vrstah dokumentov (snov, referati, poročila…). Povrh so urejene še po abecedi zazipanih datotek, skupaj z velikostmi v bajtih, ob vsaki pa boste našli še kratek opis vsebine.

3. Maturant
Strani vsebujejo bolj ali manj vse, kar bi utegnilo zanimati maturanta. Komur se mudi, si lahko kar prek hitrega menija na prvi strani izbere šolski predmet, ki odpre seznam datotek (področje, kratek opis vsebine, jezik, šolsko leto, avtor, velikost in tip datoteke). Obiskovalcu so na voljo tudi informacije o zabavnih dogodkih za trenutke, ko se mu ne bo ljubilo učiti (koncerti, kino, prireditve), kje zaslužiti kakšen tolar, pa tudi, kje poiskati pomoč pri zasvojenosti z drogami (seznam organizacij, prva pomoč ob zastrupitvi). Ko le nastopi čas za učenje, tu lahko najde povezave na enciklopedije, slovarje, izobraževalne ustanove in seveda (celo prvi na seznamu!) plonk listke. Na prvi strani ga bo pričakala tudi zanimivost za popestritev učenja, na primer, kaj je strela in kako nastane. Spletno mesto je še v nastajanju, zato na nekaterih straneh še ni veliko vsebine, vendar avtorji obljubljajo več gradiva.

4. #1 stran za dijake
Tu boste našli vse vrste datotek, od seminarskih nalog in referatov pa do vaj. Stran je organizirana po predmetih in vrsti dokumentov, ponuja pa tudi nekaj povezav na podobne strani. Datoteke lahko nalagate zastonj in brez omejitev (datoteke so tudi protivirusno pregledane); avtor ima le to prošnjo, da prispevate svoje izdelke in da omenite izvor, če datoteke objavljate drugje. Ko izberete predmet, se prikaže seznam datotek z opisom in imenom avtorja. Preprosto in uporabno.

5. Center za boj proti (m)učenju
Tako obetavno ime spletnega mesta bo zagotovo pritegnilo veliko pozornosti med šolarji. Naj kar prepišem uvodne vrstice na prvi strani: »Ta internetna stran je namenjena vsem študentom in dijakom, ki se šolajo na kateri koli šoli v Sloveniji. Ponuja ti brezplačno zbirko v arhivu z več kot 800 kvalitetno in skrbno urejenih datotek, seminarskih nalog, plonk listkov, testov in vaj vseh vrst in velikosti, zabavnih in humornih reči, … Iskanje po datotekah poteka prek vgrajenega iskalnika, ki najde datoteko po več kriterijih iskanja.« Vendar pa morate za brezplačno nalaganje datotek najprej postati član tega kluba. To lahko storite tako, da pošljete svojo seminarsko, plonk listek ali test. Klub je v enem letu delovanja pridobil okoli 400 članov. Članstvo je potrebno s svojim prispevkom obnoviti vsako leto. Številne strani so namenjene tudi nečlanom.

6. Filipovi plonkci
Vir izčrpnih in podrobnih plonkcev za srednjo šolo je tudi Filipova stran, ki ponuja neomejeno uporabo datotek. Izbirate jih lahko po letnikih in predmetih za vsak letnik, lahko pa naložite kar celotno zbirko, priročno zapakirano v eno samo datoteko. Priporočam, da si podrobno preberete avtorjeva navodila za nalaganje in »odzipavanje« datotek. Stran ponuja tudi nekatere uporabne povezave na sorodna spletna mesta.

7. Pravniki, pozor!
Bodoči pravniki boste na teh straneh našli nekoliko zastarele ter po besedah avtorja tudi nepopolne in mestoma napačne datoteke, ki pa vam bodo zagotovo kljub temu v pomoč. Avtor jih je razvrstil po predmetih po abecedi (<I>arbitraža — ustavno pravo<I>), prijazni kolegi pa so prispevali še dodatne datoteke. Čeprav originalni zapiski datirajo tja v zgodnja devetdeseta, pa se stran sveže obnavlja in tudi veča. Na voljo so še povezave na druge pomembne pravniške strani. Avtor vse študente prava poziva k sodelovanju.

8. Za ekonomiste
Če ste se lotili študija ekonomije, vam lahko pomaga stran, ki ponuja seznam povezav oziroma datotek posameznih predmetov, skupaj z razmeroma podrobnimi opisi vsebin datotek. Našli boste povzetke predavanj za ponavljanje pred izpitom, plonk listke, zgoščene izpiske predavanj, oglasite pa se lahko tudi na Ekonomskem forumu, kjer svoje študijske tegobe lahko delite s sotrpini.

9. Svarog
Svarog je društvo študentov univerz v Mariboru in Ljubljani, ki želijo s ponudbo informacij in uporabnega znanja prek izobraževalne baze in številnih povezav ter projektov omogočiti slovenski javnosti hiter dostop do aktualnih novic in lažje ter boljše pridobivanje novih znanj. Tu se zbirajo članki, vaje in zapiski z vseh »klasičnih« šolskih področij, pa tudi iz astronomije, agronomije, mitologije, pomorstva itd. Zanimivi so še projekti (podrobneje obdelane teme), med katerimi boste našli čudesa starega sveta, zgodovino antičnega Rima, devet Beethovnovih simfonij, elektronske elemente in še in še. Nekatere izmed teh projektov v srednjih šolah uporabljajo kot gradivo.

10. Kvarkadabra — časopis za tolmačenje znanosti
Na teh straneh plonk listkov ne boste našli, si pa lahko pomagate s številnimi članki z vseh področij znanosti. Izbirate jih lahko po posameznih področjih ali pa odprete kazalo, kjer so našteti vsi. Na voljo je tudi slovar znanstvenih izrazov, nekaj iger in animacij (streljanje s topom, nadzor jedrske elektrarne, interaktivna gravitacija in podobne). Objavljen je še seznam brezplačnih predavanj o znanosti, o ljudeh, ki so jo ustvarjali, ter o naravnih pojavih in zakonitostih; če pošljete svoje podatke, vas bodo o predavanjih in novostih obvestili elektronsko. Strokovnjakom, ki urejajo strani, lahko tudi pošljete vprašanje iz znanosti (opozarjajo, da seminarskih in domačih nalog namesto vas ne bodo pisali!) in odgovorili vam bodo v najkrajšem času.

Članki iz iste kategorije: