četrtek, 11 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Zabavni poskusi

Prebujajoče se poletje ter vedno daljši in toplejši dnevi kar vabijo na prosto. Tokratna Spletarna je namenjena učiteljem, saj ponuja številne ideje za zabavne eksperimente in učenje na prostem, prav pa bo prišla tudi vsem tistim, ki radi eksperimentirate in se o svetu učite tako rekoč »iz prve roke«. ZABAVNI POSKUSI pokrivajo vse starostne skupine in številna področja znanosti. Med njimi boste našli mehurčkologijo, sladke vulkane, užitne kamnine; navodila za izdelavo gozda v kozarcu, pljuč, raket iz vžigalic, oblakov, papirja in papirnatih čolničkov na milni pogon; napotke za gojenje kristalov, izločanje DNK iz čebule ter še in še.

1. Eksperimenti za vse starosti
Strani ponujajo skoraj 500 najrazličnejših eksperimentov, primernih za vse razrede osnovne in srednje šole. Na prvi strani lahko izbirate med poskusi glede na starost nadebudnih raziskovalcev, po področjih (astronomija, biologija, kemija, fizika, tehnologija, veda o zemlji) ali pa kar po abecedi. Pri biologiji lahko na primer s pomočjo plitve posode, kozarca mleka, različnih barvil za živila in tekočega čistila za posodo ugotovite, kako žuželke hodijo po vodi, mlajšim pa lahko med kakšno uro fizike pokažete moč sonca tako, da jim na »sončni pogon« pripravite okusno malico.

2. Znanstveni projekti
Stran je sicer namenjena predvsem tistim, ki pripravljajo projekte za znanstvene sejme, kot jih poznajo v Ameriki, kljub temu pa vsebuje mnoge nasvete, ki vam bodo koristili pri vsakršnih tovrstnih aktivnostih. Pomoč pri izvedbi projekta je na voljo kar prek primera zanimivega eksperimenta (ali je mežikanje hoteno ali ne). Lepo izdelan načrt najprej opredeli problem, poda hipotezo, našteje potrebni material in po korakih opiše postopek, nato pa poda rezultate ter predlaga razširitev poskusa. Hkrati svetuje, kako najbolje predstaviti svoje delo. Na koncu ponudi še bogat seznam zanimivih projektov. Na voljo so tudi brezplačne elektronske novice o spletnem mestu.

3. Raziskovanje okolice šole
Vsi eksperimenti so zasnovani tako, da jih je mogoče izpeljati na šolskem vrtu. Poskusi so skrbno načrtovani in opisani — od potrebnega časa za izvedbo, potrebnih gradiv in podrobnih navodil do vprašanj za učence ter predlogov za interpretacijo rezultatov. Pri vsakem eksperimentu je na voljo obrazec z rezultati s šol, ki so poskus že izvedle, prispevate pa lahko tudi svoje, ko od organizatorja pridobite svoje uporabniško ime in geslo. Esperimenti obsegajo merjenja kislosti dežja in kakovosti zraka, hitrosti razpadanja različnih stvari, ko jih zakopljete, ter temperatur površja; z njimi pa lahko ugotovite tudi, katere barve privlačijo največ žuželk, kaj vse živi v ribniku, in podobno.

4. Zanimivo nočno nebo
Pogosto se zgodi, da ponoči na nebu vidimo planet ali dva. Včasih pa se planeti na svojih poteh okoli Sonca poravnajo tako, da jih vidimo še več hkrati. Aprila in maja letos bomo tako lahko kar vseh pet s prostmi očmi vidnih planetov (Merkur, Venera, Mars, Jupiter in Saturn) opazovali na razmeroma majhnem delu neba. Čeprav so spletne strani, ki prikazujejo razporeditev planetov, postavljene v Ameriki, bomo enako sliko videli tudi pri nas. Na omenjenih straneh boste našli kratko razlago pojava, nekaj slik, shematski prikaz trenutnega položaja planetov v Osončju ter navodila za opazovanje. Čas opazovanja za Slovenijo si lahko lahko ogledate v efemeridah (str. 80).

5. Nikotin kot insekticid
Opisani eksperiment razkriva učinke nikotina na žuželke. Na spletišču boste našli podrobna navodila za izvedbo poskusa, potrebne pripomočke, dodatna pojasnila in variacije poskusa, nazadnje pa še nekaj vprašanj in odgovorov v zvezi z rezultati. Med drugim je stran uporabna za prikaz škodljivosti kajenja.

6. Znanost na lažji način
Ob dobrodošlici, kratki predstavitvi strani ter seznamu področij (vesolje, Zemlja, življenje, fizika, tehnologija) vas prva stran pričaka z nekaj privlačnimi povezavami in ponudbami: na voljo so brezplačni elektronski časopis z novicami o znanstvenih dosežkih, brezplačni ohranjevalnik zaslona s podobami iz sveta znanosti in tehnologije, slovarji znanstvenih izrazov in podobno. Pod posameznimi področji boste našli mnoge zanimivosti, novice in povezave; snovalci so primerno vsebino poiskali pri vseh vodilnih znanstvenih ustanovah (NASA, NOAA) ter najboljših univerzah.

7. Učenje je igra
Na teh straneh boste našli zanimive ideje za poučevanje konceptov iz matematike, znanosti, jezika (angleškega), sociologije, obstaja pa tudi kategorija »mešano«. Teme so naprej razdeljene na različne učne stopnje, od osnovne do srednje šole. Zbirka je obsežna; za osnovne šole je na področju znanosti na voljo okoli 130 eksperimentov in »minilekcij«, ki vsebujejo vse — od navodil za izdelavo preproste kamere pa do zamisli, kako osnovnošolcem na zabaven način prikazati delovanje magnetov, temperaturno pogojeno gibanje molekul, gibanje zraka v atmosferi in še mnogo drugega.

8. Merjenje dolžine dneva
Pridružite se več kot 60 šolam s štirih celin, ki poskušajo ugotoviti, kako oddaljenost od ekvatorja vpliva na temperature in dolžino dneva. Šolarji morajo v določenem obdobju vsak dan izmeriti zunanjo teperaturo ter število minut dneva po točno določenem in opisanem postopku. Ko se šola vpiše na seznam, lahko svoje podatke posredujejo organizaciji. Na straneh lahko pobrskate še po različnih prispevkih šol, ki vključujejo fotografije s terena, poročila o poskusih in drugo. Seveda je na straneh na voljo pomoč v zvezi z merjenjem temperature, določanjem geografske dolžine in širine ter iskanjem podatkov o sončnem vzhodu in zahodu.

9. Vesolje na šolskem dvorišču
NASA je lepo poskrbela za učitelje oziroma skupine radovednih zvezdogledov, ki se želijo prek eksperimentov čim več naučiti o vesolju. Na voljo je čez dvajset aktivnosti s podrobnimi opisi in razlagami. Na preprost in zabaven način lahko na primer preizkusite delovanje gravitacije in dobite občutek za gravitacijsko polje; na 50 načinov »mučite« različne materiale in vidite, kako se njihove lastnosti spreminjajo v mejnih okoliščinah, kot je vesolje; ali pa s preprostim bobnanjem po mizah pošiljate signale in se s pomočjo dvojiške kode pogovarjate s sosedom.

10. Juliana
Pozna pomlad je tudi vznemirljiv čas za botanike. Če vam bolj kot kaj drugega prija lagoden sprehod v bogatem rastlinskem okolju, se podajte v Trento. Na tem spletišču lahko poiščete podatke o Alpskem botaničnem vrtu. Veliki ljubitelj in pesnik Julijskih Alp je o njem zapisal: »Začarani vrtovi rojenic so že zdavnaj izginili. Mračna pravljica o Zlatorogu nam pripoveduje, kako se je zgodilo. Toda tu je nastal nov čarovni vrt, sredi svetle sedanjosti!« Omenjeni vrt je že leta 1926 ustanovil Albert Bois de Chesne. Poleg podatkov o njegovem nastanku in zgodovini ter številnih botanikih in vrtnarjih, ki so tam delovali, si lahko ogledate tudi slike in opise nekaterih izmed 500 različnih vrst rastlin, ki tam uspevajo.

Članki iz iste kategorije: