četrtek, 29 februarjaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Vreme 1a – vse vremenske informacije, ki jih potrebujete

Vremenska napoved nam olajša vsakodnevne aktivnosti in načrtovanje naših dejavnosti. Obenem se na podlagi informacij, ki jih izvemo na raznih vremenskih portalih, lažje odločimo, kaj bomo tisti dan oblekli, s katerim prevoznim sredstvom se bomo odpravili ter kaj bomo tistega dne počeli. Vreme 1a zagotovo ponuja uporabne informacije, s katerimi lažje izpeljemo zastavljene cilje.

Vreme 1a je spletna stran, ki ponuja splošne informacije o vremenu oziroma vremensko napoved. Izvemo lahko aktualno vremensko napoved, s pomočjo radarske slike padavin preverimo, kakšno je stanje po Sloveniji, prav tako pa se lahko informiramo o snežnih razmerah na smučiščih.

Vreme 1a in radarska slika padavin

Na spletni strani vreme 1a je možnost ogleda radarske slike padavin. Gre za shemo, ki prikazuje vremensko dogajanje po državi v nekem trenutku, s pomočjo le-te pa lahko tudi predvidimo, kakšno bo vreme čez nekaj ur. Interaktiven zemljevid in sama vremenska napoved tako preprečita morebitne zaplete, ki bi lahko nastali, če bi nas vreme presenetilo. 

Vreme 1a je spletna stran, ki ponuja radarsko sliko padavin, s pomočjo katere preverimo, kakšno je stanje po Sloveniji.

Radarska slika padavin na spletni strani vreme 1a prikazuje zemljevid Slovenije, s pomočjo legende pa lahko ugotovimo, ali je v nekem kraju nizka, srednja, visoka ali pa celo zelo visoka jakost padavin. Spletna stran omogoča, da izvemo, kaj se dogaja z vremenom v različnih krajih po Sloveniji – brskalnik, ki je na voljo, ponuja ogled več kot 5000 krajev.

Uporabne informacije spletne strani vreme 1a

Poleg jakosti padavin na spletni strani vreme 1a izvemo tudi, kolikšna je trenutna temperatura v izbranem kraju, hitrost in smer vetra, odstotek vlažnosti ter koliko meri zračni tlak. Na voljo je vremenska napoved za naslednji dan oziroma za prihodnje tri dni. Tako lahko z informacijami, pridobljenimi na spletni strani vreme 1a, resnično načrtujemo celoten vikend in se odločimo, ali se bomo odpravili na izlet ali bomo raje ostali doma. 

spletna stran vreme 1a
Na spletni strani vreme 1a vidimo temperature v izbranem kraju, hitrost in smer vetra, odstotek vlažnosti ter koliko meri zračni tlak in vremensko napoved za naslednje tri dni.

Spletna stran ponuja tudi zanimive informacije, kako je bilo z vremenskimi razmerami v preteklosti. Krajši opis dogajanja in naravnih dejavnikov nekega kraja popestri samo vremensko napoved. Preverimo pa lahko tudi snežne razmere po različnih smučiščih v državi. Izvemo lahko torej, koliko centimetrov snega pokriva smučišče, temperaturo na vrhu in ob vznožju smučišča ter smer in hitrost vetra. Tako smo lahko resnično pripravljeni na vse tudi v primeru, ko se odpravljamo na smučanje.

Radarska slika padavin in informacije o vremenu

Različne spletne strani ponujajo informacije o stanju vremena in vremenskih pojavih po različnih krajih v Sloveniji. Radarska slika padavin je torej priljubljeno orodje, ki ga uporablja vsak posameznik, ki želi pridobiti informacije o trenutni vremenski situaciji oziroma biti pripravljen na morebitne spremembe vremena.

Radarska slika padavin je shema oziroma prikaz možnih padavin. Spletne strani, na katerih najdemo tovrstne informacije, običajno ponujajo še druge zanimive podatke, povezane z vremenskimi razmerami v določenem kraju. Gre za kakovostno in uporabno orodje, ki je produkt ustreznih meteoroloških služb.

Nepogrešljivost spremljanja radarske slike padavin

Radarska slika padavin nam omogoča, da preverimo vreme oziroma možnost za nastanek padavin na neki lokaciji. Na podlagi tega lažje načrtujemo svoj dan. Prav tako lahko preverimo jakost morebitnih padavin in sledimo opozorilom, ki nastanejo, če nam grozijo večje nevihtne ujme oziroma snežni meteži. Je torej vsestransko uporabno spletno orodje

Radarska slika padavin za pregled vremenskega dogajanja
Radarska slika padavin ponuja celovit pregled vremenskega dogajanja.

Uradno vremensko napoved za Slovenijo pripravlja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO). Radarska slika padavin torej nastaja na podlagi znanj ustreznih strokovnjakov. Ponuja celovit pregled vremenskega dogajanja, obenem pa na spletni strani dobimo tudi uporabne informacije o podnebnih spremembah, letalstvu, agrometeorologiji … – javno dostopen pa je tudi arhiv meritev. 

Uporabnost spletnih strani z radarskimi slikami padavin

Radarska slika padavin pa je zgolj ena izmed bolj uporabnih informacij, ki jih lahko pridobimo na tovrstnih spletnih straneh. Če radi spremljamo podatke o vremenu, imamo možnost ogleda najnižjih in najvišjih temperatur in spremljanje višine snežne odeje. Prav tako smo lahko pozorni na agrometeorološke napovedi ter bioprognozo, izvemo pa lahko tudi aktualne informacije o vremenu v gorskem svetu in na smučišču. 

Kako deluje vremenski radar za radarsko sliko padavin?

Agrometeorološke napovedi nam med drugimi ponujajo informacije o hidrometeoroloških razmerah, na voljo pa je tudi sušomer – torej ocena sušnih razmer po Sloveniji. Uporabne informacije lahko dobimo tudi o podzemnih vodah, na voljo pa so tudi letalske karte, na podlagi katerih lahko dobijo informacije tudi vsi tisti, ki se ukvarjajo s tovrstnimi aktivnostmi, kot so npr. jadralci in balonarji. 

Spletne strani, ki ponujajo radarsko sliko padavin, so vsestransko uporabno orodje; številne informacije o vremenu in drugih stanjih v državi tako obvestijo uporabnika o aktualnem vremenskem dogajanju, posledično pa postane načrtovanje aktivnosti enostavneje.

Članki iz iste kategorije: