četrtek, 11 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Časopisi in revije v elektronski obliki

ČASOPISI IN REVIJE, ki jih vidimo na stojnicah, so v vedno večjem številu predstavljeni tudi V ELEKTRONSKI OBLIKI na spletu. Eni bolj in drugi manj radodarno razkrivajo vsebino papirne različice, vse pa izkoriščajo možnosti interneta. Večina pričujočih časopisov in revij omogoča iskanje člankov s ključnimi besedami, obveščanje o spremembah (ali celo pošiljanje vsebine) po elektronski pošti, veliko barvnih fotografij, avdio- in videozapise, arhive, ankete in forume, zelo pregledno razvrščeno vsebino, kot to omogoča hipertekst, marsikje pa boste našli še dodatno, izključno on-line vsebino. Do mnogih je mogoče dostopati prek dlančnikov in mobilnih telefonov.

1. Mladina
Mladina je na spletu dnevnik, saj vsak dan ponudi izbor novic z vseh vetrov. Vsebina tiskane različice (ta ostaja tednik) pa se na spletu pojavi z nekajdnevnim zamikom in zelo dobro izkorišča možnosti interneta. Članke spremljajo seznami povezav na sorodne teme iz prejšnjih izdaj ter forum, kjer se zbirajo odzivi na vsebino. Olajšano je tudi pregledovanje stalnih rubrik iz več zaporednih številk. Lotite se lahko tudi kakšnega kviza ali pa igrice (med slednjimi so slavne <I>Fojbe<I> ter <I>Parlamentar Invaders<I>) ter sestavite svojo Diarejo; če bo dovolj duhovita, se bo znašla tudi na stojnici. Kdor želi prejemati obvestila o novostih na straneh, si lahko naroči e-kurirčka.

2. Delo
Do novic je — poleg običajne spletne vsebine — na spletišču Dela mogoče priti na več načinov. Delofax »je namenjen pregledu najpomembnejših vesti, člankov in komentarjev v Delu« so zapisali avtorji spletišča. Prihaja v obliki, primerni za tisk, potreben program pa si lahko naložite kar z njihovih strani. Čeprav so stare številke Delofaxa dosegljive v arhivu, ob nedeljah pri Delu pripravljajo pregled vseh dogodkov. Na Delofax in nekatere posebne strani oziroma priloge Dela (iz prilog in samostojnih edicij se na spletu pojavita le članek ali dva) se je mogoče tudi naročiti, v vaš elektronski predal pa bodo prispele še pred izidom tiskanega Dela. Deloskop prinaša vodnik po kulturnih dogodkih ter povezave na vse pomembnejše kulturne ustanove po Sloveniji.

3. Dnevnik
Na prvi strani spletne različice Dnevnika vas bo pričakala najpomembnejša novica dneva, po drugih pa se lahko sprehodite prek preglednih, v sklope urejenih kazal. Do »hitrih informacij« o menjalniških tečajih, vremenu, zaposlovanju in še čem lahko pridete brez klikanja: vsebina se bo pokazala, ko boste na ustrezen vnos postavili miško. Na željo vam bodo v elektronski nabiralnik dostavili informacije o spremembah z različnih področij (računalništvo, šport, pop vibracije, kratka zgodba, razpisi, kronika, svet, avtomibilizem itd.). Tu boste našli še povezave na časopise Nedeljski dnevnik, Pilot, Hopla in Orbita. Pod »Dodajte elektronskemu še tiskanega« se skriva ponudba enotedenskega brezplačnega prejemanja tiskanega Dnevnika na dom. Za tiste, ki vsebino želite brati prek dlančnika, so avtorji pripravili podrobna navodila in ustrezne naslove.

4. Finance
Spletne Finance ponujajo tri ravni dostopa. Kot neregistriran uporabnik vsebino lahko odpirate le v omejenem obsegu, posebnih storitev in servisov pa ne morete uporabljati. Že brezplačna prijava vam omogoča sodelovanje v forumu, uporabo iskalnika, dostavo člankov in podobno, naročniški status (ki velja hkrati za tiskano in internetno izdajo) pa vam seveda omogoča popoln dostop do celotne vsebine in servisov. Do novic lahko dostopate tudi prek mobilnih telefonov in dlančnikov, na svoji spletni strani pa si lahko (brez programerskih veščin in tehnične priprave) postavite »škatlico« z naslovi člankov. Storitvi »Poslovno jutro« in »Radar« bosta vsako jutro v vašem elektronskem predalu pustili pregled ključnih tem ter izbrane novice.

5. Ciciban
Spletna različica Cicibana je seveda sestavljena predvsem iz sličic, za katerimi se skrivajo kvizi in uganke. Vesela šola vsak mesec razkriva novo temo ter ponudi zanimivosti in podatke za otroke, ločeno pa še za starše oziroma mentorje. Tu boste našli povezave na Ciciklub, Cicido ter revije za nekoliko starejše otroke, na katere se lahko na spletišču tudi naročite. Avtorji so pripravili sestavljanko, ki si jo lahko naložite na svoj računalnik in natisnete.

6. New York Times
Prva stran on-line različice enega najpomembnejših ameriških dnevnikov ponudi novičke, razporejene v kategorije (mednarodne novice; novice iz sveta tehnologije, znanosti, športa itd.), vendar pa se morate, če želite priti do njih, registrirati. Registracija je brezplačna in omogoča pregled celotne vsebine. Tu boste našli prav vse, kar vsebuje tudi tiskana izdaja, in še več. Pod vabljivim naslovom »Personalize Your Weather« lahko prikličete vremensko napoved za Ljubljano, kar je zagotovo nekaj, česar v papirni izdaji ni. Ob redni vsebini so na voljo še najrazličnejši videoposnetki v zvezi z dogajanjem po svetu, avdiopovezava na povzetek svetovnih novic radia BBC ter še nekater posebne storitve, kot so nakup gledaliških vstopnic, prijava na izlete, brskanje po arhivu in podobno.

7. Time
Revija na prvi strani najprej ponudi vroče teme tedna, ob naslovnici tiskane različice pa si lahko ogledate še kazalo drugih člankov. Zgodbe spremljajo povezave s sorodnimi članki iz arhiva. Pri izključno spletni vsebini gre predvsem za fotoeseje in ankete. Tu najdete še povezavo na reviji Life in Time for Kids.

8. Newsweek
Spletišče tednika poleg vsebine, ki je objavljena v papirni izdaji, ponuja tudi obširen izbor člankov, ki so dostopni le prek spleta. Oddate lahko svoj glas v anketi in si ogledate rezultate prejšnjih. Deloma je na voljo tudi vsebina iz mednarodnih izdaj. Med izključno spletno vsebino so med zanimivostmi »Ask Tip Sheet« (strokovnjaki s področij osebne tehnologije, investicij, medicine in potovanj odgovarjajo na vprašanja bralcev), »Newsweek On Air« (avdiozapis razprav z gosti o žgočih vprašanjih), najrazličnejši avdio- in videozapisi, galerije in »zgodbe v slikah«.

9. The Straits Times Interactive
Še skok v Azijo. V Singapuru izhaja časopis v angleškem jeziku, ki pokriva dogajanje na Daljnjem vzhodu. Časopis s fotogalerijami, interaktivno grafiko, klepetalnico, anketami in podobnim izkorišča vse prednosti interneta in je zares interaktiven, kot obljublja ime spletne različice. Postavitev strani in seveda vsebina — novice — je klasična: obiskovalca pričaka najpomembnejša novica, ki ji sledijo naslovi drugih aktualnih tem, ob strani pa še v kategorije razvrščena vsebina. Povzetek novic vam na željo brezplačno pošiljajo na elektronski naslov.

10. Evropski časopisi
Po Evropi se lahko ozrete prek številnih časopisov največjih evropskih držav; nekateri svoje spletne različice objavljajo tudi v angleščini. Če ne znate kakega jezika, lahko uporabite naslednji trik: v iskalnik <I>Google<I> vnesite ime želenega časopisa, nato pa kliknite povezavo »Translate this page«, ki vam bo strani odprla v (sicer nekoliko nerodni) angleščini.
Originale pa najdete na naslednjih naslovih:
La Repubblica
Le Figaro
Bild
El Pais
Pravda
Rzeczpospolita

Članki iz iste kategorije: