četrtek, 29 septembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Igrajmo igro naseljenci otoka Catan

Naseljenci otoka Catan je večkrat nagrajena namizna igra, tako imenovan »board game«, kar pomeni, da jo igramo na igralni plošči. Igra je namenjena več igralcem, najbolje je, da jo igrajo štirje, lahko pa tudi samo trije. Posebna razširitev za osnovno igro omogoča igranje 5 ali 6 igralcem naenkrat, obstaja pa tudi varianta za dve osebi. Tudi igra s kartami za dve osebi obstaja.
Zgodovina igre sega v prejšnje stoletje oziroma tisočletje.naseljenci otoka catan

Zamislil si jo je Nemec Klaus Teuber sredi devetdesetih, jo predstavil in leta 1995 je luč sveta prvič ugledala namizna izvedba, ki je postala v kratkem času pravi hit in osvojila srca mnogih igralcev. V dvajsetih letih je bilo prodanih mnogo več kot 20 milijonov izvodov po celem svetu, prevedena pa je v kar 30 jezikih in v mnogih v kratkem času razprodana.
Potem ko so mnoge revije in časopisi objavili recenzijo igre in so jo ponekod razglasili tudi za igro leta, so se pričeli prvi ponatisi. Za njimi pa so se pojavile že prve razširitve. V Sloveniji ne mogoče kupiti prav vse različice te odlične igre in sicer tako osnovni paket, kot razširitve in tudi igro s kartami in celo izvedbo za otroke (Catan Junior), ki jo lahko igrajo že štiri leta stari otroci – večkrat preizkušeno.

Osnovna igra Naseljenci otoka Catan

V tej igri dobi vsak igralec svojo barvo cest in mestec. Meče se kocke, število točk pa pokaže, katero polje bo v tej potezi dalo surovine. S surovinami lahko gradite nove ceste in mesta, lahko pa surovine menjate tudi z drugimi sotekmovalci, z banko ali v pristaniščih.

Mornarji

Scenarij z Mornarji ponuja obilno razširitev in nešteto novih možnosti. Gradite lahko drugačne in večje svetove, z ladjami pa lahko plujete po morjih od enega do drugega otoka.

Trgovci in barbari

trgovci in barbari catan

Omogoča igranje tudi za 5-6 igralcev in gradnjo nekaterih novih stavb v vaših mestih. Ponujajo se novi scenariji, s to razširitvijo pa lahko osnovno igro sedaj igrata tudi samo dva igralca, kar v samo osnovnem paketu ni mogoče.

Mesta in vitezi

Ta razširitev igranje igre kar precej podaljša, v borbi proti piratom pa se pridružijo sedaj tudi vitezi ter kar 96 novih kart ter kocka s simboli dogodkov.
Za konec samo še to – osnovna igra Naseljenci otoka Catan se lahko igra samostojno, vsi dodatki pa samo v kombinaciji s to igro, nikakor pa ne omogočajo igranja kot samostojna igra.
https://www.youtube.com/watch?v=ctnkWIHl96Y

Članki iz iste kategorije: