sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Znanstvena fantastika

Tema tokratne spletarne je ZNANSTVENA FANTASTIKA, predvsem knjige in kratke zgodbe te literarne zvrsti. Čeprav je poletje, ko bi se lahko s kupom knjig med prtljago lahko odpravili na počitnice, že mimo, se branje prileže tudi v turobnih oktobrskih popoldnevih, da o deževnih večerih sploh ne govorimo. Najprej si bomo ogledali nekaj spletišč, ki so posvečena znanstveni fantastiki na splošno, nato bomo predstavili dve znanstvenofantastični reviji, temu bodo sledila spletišča nekaterih znanih pisateljev iz klasičnega obdobja tega žanra, na koncu pa boste izvedeli še, kje lahko na internetu najdete podatke o znanstvenofantastičnih filmih.

1. SciFi
Spletišče vsebuje pregled dogajanja na »ZF-sceni«, tj. zares veliko informacij o ZF-filmih, knjigah, stripih itd. Med drugim lahko tu dobimo precejšnje število preoblek za naše priljubljene programe, se priključimo spletnim klepetalnicam, se udeležimo računalniške ZF igre ali pa si postavimo svojo spletno stran, saj je <I>SciFi<I> tudi spletna skupnost. Zbirka povezav služi kot odlično izhodišče za nadaljnje potovanje po spletu.

2. Vodič po ZF spletnih virih
Tudi to spletišče je odličen vir informacij o ZF. Vsebuje namreč obsežen seznam pisateljev, seznam znanstvenofantastičnih IRC-kanalov, veliko podatkov o napovedanih ZF-srečanjih, seznam združenj, ljubiteljev ZF in ZF-klubov, zbirko poštnih seznamov, veliko o ZF-filmih ter ocene in kritike ZF-del ter seznam elektronskih ZF-revij. Je eno izmed redkih spletišč, ki ponuja tudi seznam ZF-aktivnosti v novičarskih skupinah USENET.

3. Analog
Analog je spletišče ene najbolj znanih ZF-revij, ki je imela v prvi polovici 20. stol. izreden vpliv na razvoj znanstvene fantastike in je v veliki meri odgovorna za uveljavljanje znanstvene komponente v dotlej pretežno fantastičnih zgodbah. Tudi danes se revija ne ukvarja izključno z ZF, kar pove njen podnaslov: <I>Znanstvena fantastika in dejstva<I>. Del spletišča je posvečen trenutni številki, del pa drugim dejavnostim in novicam iz sveta ZF. Žal je najava ZF-dogodkov orientirana precej ameriško. Tisti, ki se ne nameravajo udeležiti kakšne ZF-konvencije v ZDA, pa lahko tu najdejo najave internetnih klepetov z znanimi gosti. Klepeti so razmeroma pogosti (2–3-krat na mesec) in potekajo prek sistema IRC ali pa neposredno prek brskalnika z Javo.
Zanimiv je seznam zgodb, objavljenih v reviji od leta 1980, a starih številk na žalost ni mogoče kupiti. Po internetu se lahko naročimo na revijo, dostopna pa je tudi v elektronski obliki.

4. Fantasy and Science Fiction
To je še ena častitljiva revija, ki izhaja že 53. leto. Spletišče vsebuje pregled vsebine najnovejše številke, pisma bralcev in veliko dodatnih povezav na spletišča založnikov, posameznih avtorjev ZF in ilustratorjev. Kdor se želi poskusiti (ali pa se že poskuša) kot pisec ZF, ima tu na voljo precej povezav na spletne strani za pisatelje. Na revijo se lahko naročimo prek spleta, naročiti je mogoče tudi prejšnje številke, za številke od januarja 1999 naprej pa si lahko ogledamo pregled njihove vsebine (kazalo). Tudi to revijo lahko snamemo v elektronski obliki in jo prebiramo na dlančniku.

5. Isaac Asimov
Ljubitelji Isaaca Asimova, verjetno najplodovitejšega avtorja ZF vseh časov, bodo tu našli obilo zanimivega materiala. Vse skupaj se začne s seznamom pogosto zastavljenih vprašanj (FAQ) in zgodovino objavljanja njegove znamenite serije o pozitronskih robotih ter galaktičnem imperiju, nadaljuje pa s pisateljevim življenjepisom in obsežno bibliografijo. Ta obsega poleg seznama knjig in kratkih zgodb tudi seznam poljudnoznanstvenih esejev, saj Asimov ni pisal izključno znanstvene fantastike. Glede na to, da je Asimov objavil več kot 500 knjig, se je avtor spletišča odločil narisati graf števila objavljenih del glede na letnico izida. Res ni veliko pisateljev, ki bi se lahko pohvalili s takšnim grafom.
Spletišče vsebuje še ocene in analize del, povezave na dodatne vire informacij o pisatelju in seveda seznam povezav na dodatne ZF spletne lokacije.

6. Alfred Bester
Alfred Bester je bil pisatelj, ki je bil v marsičem pred svojim časom. Predvsem je eksperimentiral s tehniko pisanja ter vpeljal veliko novih in nenavadnih elementov. Spletišče vsebuje pisateljevo biografijo, bibliografijo, komentarje, ocene njegovih del, intervjuje in povezave na nadaljnje vire informacij.

7. Arthur C. Clarke
Arthur C. Clarke je eden izmed velikanov klasične ZF-literature. Po njegovi literarni predlogi je med drugim nastal kultni ZF-film »2001, vesoljska odiseja«. Poleg pisateljevanja je bil tudi aktiven znanstvenik in futurolog. Vse življenje je napovedoval nove tehnološke dosežke in izume — in njegove napovedi so se velikokrat izkazale za preroške. Med drugim je »izumil« tudi geostacionarne satelite, geostacionarna orbita pa se po njem imenuje <I>Clarkova orbita<I>. Spletišče vsebuje skromno količino pregledno urejenih podatkov: pisateljevo biografijo, bibliografijo, seznam filmov, pri katerih je kakor koli sodeloval oziroma vplival nanje, nekaj splošnih informacij iz njegovega življenja in kazalce na druge vire informacij.

8. Philip K. Dick
Spletišče še enega velikega pisatelja znanstvene fantastike, ki je s svojim značilnim slogom in temami, ki jih je obdeloval, zaznamoval mnoge kasnejše ZF-stvaritve. Tako je bil na primer film <I>Blade Runner<I> posnet neposredno po Dickovem romanu <I>Do Androids Dream of Electric Sheep<I>, zelo »dickovski« pa je tudi novejši film <I>The Matrix<I>. Rubrike so precej standardne: pisateljeva biografija, bibliografija, seznam filmov, intervjuji in podobno. Po originalnosti izstopa le rubrika <I>Novice<I>, ki vsebuje zgodbe oziroma novice, ki so sicer resnične, a so videti take, kot bi jih vzeli iz kakšnega Dickovega romana ali zgodbe.

9. Vonnegut
Zgornji naslov nas popelje na spletišče velikega cinika. Vonnegut je vedno govoril, da ne piše znanstvene fantastike, ampak »literaturo«, a ljubiteljev dobre knjige to predalčkanje ni motilo. Njegova dela so se dobro prodajala tudi, če so stala na policah z znanstveno fantastiko.
Na spletišču najprej najdemo seznam njegovih knjig. Pri vsaki lahko preberemo oceno in kak zanimiv odlomek. Objavljena bibliografija poleg knjig zajema tudi veliko kratkih zgodb. Sledijo še Vonnegut FAQ, biografija in intervjuji. Opisano spletišče je del obroča spletišč, posvečenega Kurtu Vonnegutu, in če si zaželite dodatnega branja, se na koncu zapeljite v kronosinklastični infundibulum. (Če ne veste, kaj je to, preberite Vonnegutov roman <I>Sirene s Titana<I>).

10. Znanstvenofantastični filmi
Gre za znanstvenofantastični oddelek spletne podatkovne zbirke filmov, ki je odličen vir podatkov o ZF-filmih. Tu namreč najdemo podrobne informacije o več kot 3000 filmih, ki so jih vzdrževalci zbirke označili kot znanstvenofantastične.

Članki iz iste kategorije: