sreda, 10 aprilaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Nasveti za najem stanovanja v Ljubljani

Pri najemu našega novega doma moramo upoštevati nekaj nasvetov, da pridobimo največ za svoj denar. Preučiti moramo svoj proračun in vse skrite stroške. Pri selitvi se vedno pojavijo dodatni stroški za transport stvari, renovacijo in vzdrževanje. Bližina oziroma oddaljenost od pomembnih točk v vašem življenju je včasih najpomembnejši dejavnik pri izbiri nepremičnine. Razlika med polurno in enourno vožnjo se ne pozna samo na naših stroških za bencin, temveč tudi na naši utrujenosti po vožnji.

Preučite svoj proračun

Selitev v novo stanovanje Ljubljana je velikokrat izjemno stresno. Pri selitvi moramo upoštevati kup dejavnikov, med njimi pa najbolj izstopa proračun. Preveliki stroški za najemnino bodo vplivali na druge stroške v našem življenju. Včasih je bolje, da izberemo manjše in cenovno ugodnejše domovanje in tako prihranite denar za druge stvari. Stroški za hrano, porabo, oblačila, bencin in podobno so izjemno visoki in se vedno višajo. Pri izbiri moramo tako najti srednjo pot med stradanjem in pretiranim zapravljanjem.

Kakšni so dejanski stroški najema?

Pri izbiri nepremičnine moramo izvedeti vse podatke, med drugim tudi vrednost are, velikost mesečnih stroškov, višino porabe in količino dodatnih stroškov. Lastno stanovanje Ljubljana sicer predstavlja visoko stopnjo samostojnosti posameznika, ampak obenem predstavlja velik mesečni strošek. Najbolj idealno je, da za najemnino zapravimo do 30 odstotkov mesečnega proračuna. Pred podpisom pogodbe moramo torej dobiti fiksno pojasnilo vseh predvidenih stroškov. Pri tem morate gledati prav na vse. Npr. ali je v stanovanju pohištvo? Če ga ni, ga boste morali morda kupiti ali boste lahko pripeljali svojega, pri čemer vas seveda zanimajo tudi dimenzije. Pomembna je tudi opremljenost kuhinje. Posode, krožniki, luči, kuhinjska miza, stoli, kuhinjski elementi in vse ostalo kar boste morali obnoviti, očistit, kupiti ali pa boste lahko uporabljali v obstoječem stanju.

Dodatni stroški selitve

Selitev v novo stanovanje Ljubljana ni povsem brez dodatnih stroškov, saj nekateri lastniki želijo eno ali dve najemnini vnaprej. Na ta način si zagotovijo, da ne boste predčasno zapustili nepremičnine in s tem znižali njihov mesečni prihodek. Preučite tudi razdaljo med novim bivališčem, vašo službo in trgovino. Razdalja mora biti čim manjša, saj boste tako prihranili denar za gorivo. Poglejte tudi oddaljenost od mestnega prevoza, ker boste gotovo kdaj potrebovali vožnjo z mestnim prometom.

Vas zanima nakup hiše Maribor? Preberite si naš članek na to temo.

Članki iz iste kategorije: