sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Forumi

»Forumi igrajo pomembno vlogo pri zbiranju in socializaciji internetnih uporabnikov. Pomenijo javna mesta, kjer ti izmenjujejo mnenja ter ideje, podajajo komentarje in stališča ter se ob tem tudi zabavajo,« lahko preberemo v enem izmed forumov v naši tokratni rubriki, ki je zaradi počitnic tudi za polovico daljša. FORUMI dobivajo vse bolj enotno obliko. Že prva stran običajno ponuja mnogo podatkov o forumu samem, iz katerih lahko sklepate, kako aktiven je, kdaj se je nazadnje kdo oglasil, koliko ima članov in podobno. Seveda se v razprave lahko vključite tudi sami. Če v spletni iskalnik vnesete besedico »forum«, boste lahko izbirali med več kot sto milijoni zadetkov. Tukaj jih je nekaj za pokušino.

1.
O košarki, nogometu, formuli 1, atletiki in hokeju lahko razpravljate na forumu športnega kluba Megaron. Ker je poletje čas za te zvrsti športa, nogometne kvalifikacije so v teku, spremembe pravil v formuli 1 pa so že pokazale posledice, lahko na teh straneh morda pričakujemo nekoliko večji obisk, kot so ga bile deležne doslej.

2. Harry (Potter) je zakon
Na teh zelo obiskanih straneh ne boste našli le vsega v zvezi z mladim čarovnikom, pač pa tudi številne teme, s katerimi se ukvarjajo mladi bunkeljni. V pogovorih #Pri počenem kotlu# teče beseda o razstavah psov, mobitelih, končnih izletih in podobnem, najde pa se tudi kakšna ženitna ponudba. Seveda ne gre spregledati osrednje teme foruma. Govor je o že videnih ter prihajajočih filmih, naj-naj odlomkih, citatih, scenah in podobnem, pogledate pa si lahko tudi mnenja o drugih spletnih straneh, posvečenih Harryju Potterju. Tu so se še pred objavo pete knjige zbirali odlomki njenih različic.

3. Elektronika
Tisti, ki se z elektroniko resneje ukvarjate, lahko tu poiščete rešitve za morebitne težave oziroma pričakujete mnogo odgovorov, če se na forum oglasite in povprašate za nasvet. Ojačevalniki, signali, tranzistorji, žičke, radijske postaje, baterije, pretvorniki in podobno so predmet razprav na tem forumu. Ta je eden tistih, pri katerih se ne pokaže celotna nit, pač pa morate za vsak odgovor odpreti posebno stran. To pomeni tudi, da vsebina ni razdeljena po temah, zato še nasvet: svojega sporočila ne naslovite na primer »Mi lahko kdo pomaga …«, pač pa naj naslov odraža bistvo težave.

4. Razprave
Na »forumu vseh forumov« se lahko udeležite razprav o tekočih političnih dogajanjih doma in po svetu, komentirate članke po časopisih in revijah, sodelujete pri debatah o filmih, glasbi, računalništvu, zabavi itd. Seznam vsebuje forum o spletni strani sami, kjer lahko zaprosite za pomoč pri uporabi, podate svoje mnenje o njej in se predstavite, nato pa so na voljo še #Aktualni dogodki# (gospodarstvo, kultura, šport itd.), #Družba# (dom in družina, šola, humor in podobno), #Ljubezen in spolnost, Računalništvo in multimediji# ter #Vse ostalo#, kjer se med drugim nahaja tudi nekakšna pritoževalnica (na forumih se je tovrstnih prostorčkov prijelo ime »pljuvalnik«), v kateri si lahko date duška, če ste se opekli pri kakem nakupu ali storitvi.

5. Ne maram šole
Forum vas pozdravi takole: »Forum za vse, ki ne marate šole (torej ZA VSE)«, nato pa ponudil dva sklopa, #Dijaški forum# ter #Šolske stvari#. Med prvimi so pogovori in nakladanja, izmenjava mnenj o glasbi in filmih, šalah in podobno, seveda pa ne gre brez žurov (kje, kdaj, s kom, …). Sklop #Šolske stvari# je namenjen nasvetom glede referatov, domačega branja in seminarskih nalog ter izmenjavi plonkcev. Če niste več v srednješolski generaciji, boste s terminologijo, ki se uporablja na forumu, verjetno imeli nemalo težav.

6. Rad imam šolo
Dobro obiskani forumi, ki na šolo gledajo nekoliko bolj pozitivno, so razdeljeni na več področij. V zvezi s šolo samo lahko poklepetate o tem, kako bi v šoli lahko bilo lepše, podate svoje mnenje o vaši šoli in učiteljih, se seznanite z informacijami o maturi in vpisu na druge šole, ob tem pa se z vrstniki lahko tudi pogovorite o odraščanju in z njim povezanih težavah. Sledi sklop forumov, ki se ukvarjajo s posameznimi predmeti, nato pa še #Zabava# in #Šolski oglasnik#. V poletnem času se bodo sporočila verjetno najhitreje nabirala v sklopu #Zabave#, ki zajema glasbo, potovanja, ljubezen, internet ter idealno življenje — delite s svojimi vrstniki težave in izkušnje, pa naj si bo glede računalnikov, partnerjev ali tujih dežel.

7. Fotografija
Pri poplavi fotografske opreme — še zlasti, ko gre za digitalne aparate, ki jih še nismo vajeni –, nam najbolj prav pridejo izkušnje uporabnikov. Forumi na tem spletišču so namenjeni predvsem digitalni fotografiji, čeprav brez klasične pač ne gre, kot pravi tudi ime foruma #Analogno je analogno#. Tu se lahko pozanimate o programski opremi, ceni in delovanju fotoaparatov, ki so na trgu, rešujete težave z opremo in se s svojim mnenjem pridružite tistim, ki prisegajo na s srebrovim bromidom prevlečen trak.

8. Svet zabave
Svet zabave je na tem spletišču razdeljen na #Sceno# (kako je bilo na zabavah, kje so DJ-ji, kateri komadi so #in# …), #Tehniko# (komponente, programska oprema, kamere, računalništvo) in #Ostalo#, kjer imajo svoje mesto bolj splošni pogovori ter razprave o dogajanju v naši domovini in v svetu. Brez obvezne tržnice seveda ne gre; tu lahko kupujete, prodajate, menjavate, najemate itd. Na koncu pa se lahko še po mili volji »sfajtate« (torej izraženim stališčem izrazite nasprotovanje) z drugimi obiskovalci foruma, čeprav kakšnih poglobljenih debat ne smete pričakovati. Zabava pač!

9. Multiplay igre
Partnerje za igre, ki zahtevajo več igralcev, je najbolje poiskati tam, kjer se odvijajo — na internetu. Poleg številnih iger, o katerih teče razprava na tem forumu, boste našli še nekaj zanimivih tem; v sklopu #Politika# lahko izrazite svoje mnenje o Bushu, vse, kar ne spada v druge debate, pa poiščite v t. i. #Temni sobi#. Spletišče seveda zajema tudi pogovore o nakupu primerne strojne in programske opreme, primernih internetnih povezavah ter »na splošno o igrah«.

10. Glasbena scena
Bi radi vedeli, kaj drugi mislijo o vaši najljubši glasbeni skupini? Ali pa se pred nakupom zgoščenke želite prepričati, kako je ta všeč drugim? Na forumu sklopa, ki bi splošneje govoril o glasbi, sicer (še) ni, pač pa je precej govora o posameznih skupinah. Tu lahko tudi poiščete glasbenike, če se glasbe želite lotiti tudi sami, in predstavite svoj posnetek mp3 (ali kakšno drugo pesem), saj so datoteke #Glasbene scene# neposredno dostopne s foruma.

11. Kranjčeva zbirka
Zanimiv izbor forumov so pripravili na portalu Kranjc.net. Med njimi so namreč #Življenje po ločitvi#, kjer lahko svoji/emu bivši/emu sporočite, kar mu še niste (žaljivke so prepovedane), ter poiščete tolažbo; #Pravice samskih žensk; Politični komentar#, kjer lahko izrazite svoje mnenje o obnašanju poslancev, Evropski zvezi in podobno; #Moj kuža#; ter #Moja pravica#, kjer lahko razglasite krivico, ki se vam je zgodila s strani države ali delodajalca. Med »običajnimi« sklopi so kuhanje, računalniški triki in nasveti ter šola in učenje. Ko kliknete na posamezno temo, se ne prikaže celotna nit, pač pa morate za vsak odgovor klikniti posebej.

12. Moj denar
Forum ni tako aktiven, kot bi po naslovu pričakovali, pokriva pa vse pomembnejše denarne zadeve, torej borzne trge, zavarovalništvo, leasing in davke, ob tem pa lahko razpravljate tudi o portalu, na katerem se nahaja. Teme imajo razumljiva imena (pri davkih na primer #Študent in dobiček, Obdavčitev dediščine# in podobno). Predvsem se živahna razprava odvija okoli zavarovalništva. Če vas kaj zanima, lahko poskusite tu; morda vam bo kdo odgovoril, čeprav nekaj vprašanj že čaka na odgovore.

13. »Naj« povezave
Tu tečejo razprave o najrazličnejših temah. #Slovenija in svet# se ukvarja z aktualnimi temami; tu se lahko odzovete na vprašanja, ali bo Amerika napadla Irak?, Ste za novo Jugoslavijo?, Džamija v Sloveniji, da ali ne?; na voljo pa so še #Ljubezen in spolnost, Igre# (računalniške, seveda), #Glasba, Filmi, Računalniški triki in nasveti, Spletne strani, Šale, Umetnost# in #Ostalo#. Če znate žonglirati, se v sklopu slednjega lahko oglasite in obiskovalcem foruma ponudite kak nasvet.

14. Astronomija
»Forum slovenskih amaterskih in profesionalnih astronomov« se ukvarja s splošno astronomijo, kjer boste našli deep-sky telesa, kozmologijo, planete, spremenljive zvezde, astronomsko opremo in podobno, pa astrofotografijo, opazovanja, astronomske tabore ter tudi t. i. »neutral zone«, ki nima zveze z astronomijo. Če kupujete teleskop, se prvič ozirate po nebu ali pa so vam uspeli dobri posnetki nebesnih teles, se oglasite pri strokovnjakih. Tu lahko poiščete tudi astronomske novice.

15. Računalništvo
Forum pokriva več področij, ki so naprej razdeljena na teme. Tako si lahko med #Modifikacijami# preberete o pripomočkih in zaprosite za pomoč, v rubriki #Hardware# se govori o grafiki, ropotajočih ventilatorjih, voltažah, nakupih in podobnem, #Software# vam ponudi operacijske sisteme, programiranje in igre, #Internet# pa ponudnike, oblikovanje spletnih strani ter splošne teme, kot so udba, ocenjevanje spletišč, internetne povezave itd. Jezik je precej pogovoren; večinoma so v uporabi poslovenjeni originalni angleški izrazi. Na voljo sta tudi klepetalnica in prostor za male oglase.

 

Članki iz iste kategorije: