torek, 4 oktobraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

WordPress – enostavno in hitro do spletne strani

Čeprav danes na daleč najbolj priljubljenem CMS-ju temelji že več kot četrtina vseh spletnih strani, marsikdo še vedno ne ve, kaj je WordPress. Gre za sistem za upravljanje s spletnimi vsebinami (kratica CMS izhaja iz angleške zloženke Content Management System), čeprav je WordPress v resnici mnogo več kot le to. Gre pravzaprav za sistem, s katerim lahko na zelo enostaven in hiter način postavimo spletno stran od začetka do konca, omogoča pa nam še cel kup drugih funkcionalnosti.wordpress stranNekatere izmed njih so vgrajene že v samo jedro sistema, poleg dodajanja in urejanja vsebin sem spadajo: izbira strukture spletnih povezav, dodajanje kategorij, urejanje komentarjev, izbira in urejanje grafične predloge, možnost vstavljanja slik in galerij, dodajanje gradnikov itd. Velika prednost WordPressa pa so tako imenovani vtičniki, s katerimi spletno stran prilagodimo svojim potrebam in ji dodamo praktično kakršno koli funkcionalnost. Naj bo to zgolj kontaktni obrazec ali obrazec za prijavo na e-novice, ali pa izredno obširen vtičnik – npr. takšen, ki spletni strani doda možnost postavitve spletne trgovine.
Uporaba sistema WordPress je brezplačna, saj gre za odprtokodno rešitev, ki se tudi ves čas posodablja. To je zelo pomembno, saj razvijalci z rednim posodabljanjem skrbijo tako za nove funkcionalnosti kot tudi varnost. Prav tako so brezplačni številni vtičniki, seveda pa obstaja tudi ogromno plačljivih, ki pa za neko ljubiteljsko spletno stran največkrat sploh niso potrebni.
Kako pa je z grafičnimi predlogami? Neposredno v administraciji spletne strani lahko izbiramo med več tisoč brezplačnimi predlogami, s klikom na ‘Aktiviraj’ pa se nam v trenutku spremeni izgled spletnega mesta. In ker imamo v administraciji nadzor tudi nad .php in .css datotekami, lahko zelo enostavno opravimo manjše spremembe – npr. zamenjamo barvo ozadja ali spremenimo velikost fonta. In kot pri vtičnikih tudi tu velja, da imamo na izbiro tako brezplačne kot mnogo bolj dodelane plačljive grafične predloge.
Bi radi, da tudi vaša spletna stran temelji na sistemu WordPress? Odlično, svoje odločitve zagotovo ne boste obžalovali. V nadzorni plošči, do katere vam je dostop omogočil ponudnik spletnega gostovanja, poiščite ikono Softaculous in kliknite nanjo. Nato izberite WordPress in z le nekaj kliki ter izpolnjenimi polji bo sistem že nameščen na vašo domeno.
https://www.youtube.com/watch?v=8OBfr46Y0cQ

Članki iz iste kategorije: