torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Nasveti za izbiro imena naše spletne strani

Naša spletna stran potrebuje primerno ime s katerim si bomo zgradili unikatno znamko. Pri izbiri pa moramo biti dokaj previdni, saj moramo upoštevati dosti dejavnikov, ki vplivajo na bodočo prepoznavnost. Tako se lahko hitro izgubimo v vseh pravilih, ki jih moramo upoštevati. Registracija domene je lahko dokaj velik izziv, če se s tem še nikoli nismo srečali. Da bi vam olajšali izbiro, smo v tem članku napisali vse, kar moramo vedeti o domenah in gostovanju.

Domena, ki bo predstavljala našo znamko

Dejstvo je, da so kreativna imena veliko bolj uspešna, kot pa navadna. Registracija domene nam bo omogočala, da nas bodo ljudje pod izbranim imenom našli in dostopali do naše spletne strani. Pomembno je, da damo unikaten pridih imenu, saj si generičnih besed in fraz skoraj nihče ne zapomni. 

Da bi prišli do boljših zamisli, se lahko zgledujemo po sledečih smernicah:

 • Izdelajmo svoje besede

  Če uporabimo kombinacijo besed, ki se hitro ujamejo v uho, smo na pravi poti. Lahko se spomnimo svojih besed, ki menimo, da se dobro slišijo in izgovorijo. To tudi pomeni, da si jih bodo ljudje lažje zapomnili.

 • Spremenimo ali podaljšajmo že obstoječe besede

  Če imamo izbrano ime, vendar je že zasedeno, ga lahko poskušamo spremeniti. Pri tem moramo biti previdni, da ni preveč podobno že obstoječim znamkam in produktom na trgu.

 • Predlogi imen

  Registracija domene, ki jo bomo opravili pri ponudniku gostovanja, vsebuje generator alternativnih imen. Tako bomo imeli na voljo mnogo alternativnih predlogov, če naša domena ne bo na voljo.

Krajša imena so bolj popularna

Ko bomo registrirali domeno, si bomo morali izbrati primerno dolžino imena. Načeloma velja, da so kratke domene bolj popularne, saj si jih ljudje lažje zapomnijo. Tako priporočamo med 4 in 20 črk najdaljše ime. Veliko raziskav tudi dokazuje, da je dobro, če ciljamo na čim manj znakov in črk. 

Ugodna registracija domene
Registracija domene lahko vsebuje samo črke, številke in vezaje

Če si moramo izbrati daljše domeno, potem priporočamo, da jo naredimo bolj tržno z unikatnim imenom, ki ga bodo ljudje hitro prepoznali.

Izbira paketa gostovanja

Tukaj moramo na hitro omeniti, da je paket gostovanja izredno pomemben, ko želimo vzpostaviti svojo spletno stran. Na spletu bomo našli veliko ponudnikov, ki se med seboj precej razlikujejo. Pomembno je, da izberemo takega, ki bo najbolj ustrezal našim potrebam. Dandanes je izredno popularno in ugodno VPS gostovanje, saj nam omogoča največ funkcij za poganjanje naše spletne strani.

Na spletni strani www.domenca.com bomo našli odlično izbiro gostovanja za male in velike podjetnike. Poleg tega pa je tudi možna registracija domene in njene končnice. Možnost imamo tudi samosvoje izdelave spletne strani z gradniki, ki so izredno napredni in enostavni za uporabo.

VPS gostovanje na strežniku

Prej smo omenili VPS gostovanje, kot najbolj popularno izbiro za mnogo različnih organizacij in podjetnikov. Temu je večinoma tako, saj nam nudi:

 • Možnost nadgradnje prostora, pasovne širine ter moči procesorja 
 • Prilagajanje strežnika našim potrebam
 • Popolnoma varno delovanje
Ugodno in kvalitetno VPS gostovanje
VPS gostovanje nam nudi prilagajanje strežnika našim potrebam

Za najmanjše stroške lahko vedno izberemo deljeno gostovanje, kjer si bomo strežnik in njegove zmogljivosti delili z mnogimi drugimi uporabniki. VPS gostovanja je tudi narejeno na podoben način, vendar lahko spreminjamo vse nastavitve našega virtualnega strežnika.

Tehnične omejitve pri izbiri domene

Dobro je, če poznamo omejitve imena domene, preden se poskušajmo domisliti svojega. Ne glede na to ali se bomo odločili za VPS gostovanje ali drugo obliko, se moramo držati določenih pravil in omejitev, ko izbiramo ime. Ta pravila so:

 • Registracija domene lahko vsebuje samo črke, številke in vezaje, drugi znaki niso dovoljeni
 • Domena se ne more začeti ali končati z vezaji
 • Podvajanje imena ni mogoče, tako da mora biti vsako popolnoma unikatno
 • Minimalna dolžina imena so 3-je znaki, maksimalna dolžina pa je 64

Ko bomo pri ponudniku izbirali paket in registrirali domeno, bomo opozorjeni na že obstoječa imena, ki so v uporabi. Naš gostitelj spletne strani nam lahko poda različne alternativne predloge našega izbranega imena, če je že zasedeno.

Razmišljajmo dolgoročno

Morda je na začetku težko, vendar moramo biti prepričano o uporabi našega imena dolgoročno. Res je, da lahko vedno registriramo domeno, ki je nova, vendar se je dobro temu izogniti, če ni potrebno. Lahko imamo tudi izdelanih več spletnih strani za naše podjetje, proizvode, posebne dogodke ipd. V vsakem primeru pa si vzemimo čas in raziščimo trg, saj nočemo, da smo preveč podobni že obstoječim podjetjem in znamkam.

Članki iz iste kategorije: