torek, 5 decembraNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Strešni nosilci za avto za lažje prevažanje prtljage

Skoraj vsakemu vozniku je že kdaj zmanjkalo prostora v avtomobilskem prtljažniku. Prostora za shranjevanje nam hitro zmanjka tudi v večjih vozilih. Res je, da lahko vedno podremo zadnje sedeže in tako pridobimo nekaj prtljažnega prostora. Slabost tega je izguba zadnjih sedežev in slabša varnost, saj lahko neprimerno shranjeni predmeti postanejo nevarni ob nenadnem zaviranju. Veliko bolje je, če se poslužimo prostora na strehi našega vozila. To pa nam omogočijo strešni nosilci za avto, kateri so nameščeni na strehi naše limuzine, SUV-a, ter drugih jeklenih konjičkov.

Različni strešni nosilci za naše vozilo

Nekateri avtomobili imajo že tovarniško nameščene nosilce na strehi. V nekaterih primerih pa imamo samo vtore, nosilce pa moramo dodatno kupiti. Lahko pa se tudi zgodi, da nimamo niti strešnih nosilcev za avtomobil niti vtorov. Dobra novica je, da lahko tudi v slednjem primeru namestimo na naše vozilo nosilce na katerih lahko prenašamo raznovrstno prtljago.

Avtomobilski strešni nosilci
Strešni nosilci omogočajo prevoz prtljage, koles, smuči, …

Avtomobili brez vtorov za strešne nosilce

Na avtomobilih z manjšo streho je mogoče opaziti, da pogosto na strehi nimajo nič. Lahko bi rekli, da imajo golo streho na kateri ne moremo prevažati prtljage. Če imamo tak avtomobil, ni razloga za skrb. Kupimo lahko posebne avtomobilske strešne nosilce, ki so prilagojeni takim vozilom. Namestimo jih na podboje vrat s posebnimi sponkami.

Univerzalni strešni nosilci Nordrive

To je idealna rešitev, če imamo tako rečeno golo streho. Pomembno je, da smo pozorni na najvišjo dovoljeno težo, ki jo lahko nosilci prenašajo. Če so pritrjeni samo s sponkami, smo omejeni na manjšo največjo težo prtljage, če jih primerjamo z drugimi nosilci.

Vozila s tirnicami na strehi

Veliko vozil ima vgrajene tirnice na strehi. Te so lahko vzporedne s streho in imajo prireditvene luknje za nosilce. Druge pa so dokaj opazno vzdignjene. Na njih je mogoče namestiti strešne nosilce za avto, kamor lahko nato pričvrstimo raznovrstno prtljago manjših in večjih dimenzij. 

Tirnice so odlične tudi za voznike, ki želijo imeti avtomobilske strešne kovčke nameščene dalj časa oziroma celo leto. Tirnice so zelo fleksibilne, saj na njih lahko namestimo različno prtljago. Obenem pa je to zelo močan sistem, ki lahko sprejme več teže. Kljub temu je priporočeno, da v priročniku preverimo največjo dovoljeno težo, ki jo priporoča proizvajalec vozila.

Nosilci za odtočne kanale na strehi avta

Starejši avtomobili imajo na strehi odtočne kanale za vodo. Če si lastimo tako vozilo, lahko namestimo strešne nosilce za avto, ki so namenjeni za pričvrstitev v omenjene odtočne kanale. Načeloma so strehe z kanali večinoma imela starejša terenska vozila, nekateri kombiji in SUV-ji. Dandanes pa večina vozil ima tirnice oziroma druge sisteme za prevažanje prtljage.

Strešni kovčki za varno prevažanje prtljage

Razpoložljiv prostor za prtljago na strehi najbolje izkoristiti s strešnimi kovčki za avto, ki jih brez težav namestimo na nosilce. Primerni so za prevažanje manjše in večje prtljage. Obenem pa jih lahko pustimo na vozilu tudi skozi celo leto, saj so odporni na naravne elemente, kot so dež, sneg, UV žarki, leteči predmeti ipd.

Strešni kovčki za varno prevažanje prtljage
Strešni kovčki so način, da povečamo uporabno prostornost avtomobila

Zaščitimo prtljago na strehi

Na strehi lahko prtljago dobro pričvrstimo z vrvjo ali drugimi sistemi. To je sicer zadovoljiva rešitev, vendar ne bo nudila primerne zaščite bolj občutljivim predmetom. Bolj priporočeno je, da uporabimo avtomobilske strešne kovčke, ki odlično zavarujejo vse vsebovane predmete. Omenjena lastnost nam pride zelo prav v primerih, ko nas ujame nepričakovan dež, veter in drugi elementi med vožnjo. Vgrajena ključavnica, ki jo imajo strešni kovčki, pa tudi prepreči nepridipravom, da bi se polastili naše prtljage.

Preprečimo poškodbe notranjosti vozila

Pogosto se zgodi, da moramo v notranjosti vozila prevažati ogromne količine prtljage. To je lahko dokaj nevarno, saj lahko v primeru nenadnega zaviranja številni predmeti postanejo izredno nevarni. Če pa imamo prtljago pospravljeno v strešnih nosilcih za avto, pa se omenjeni nevarnosti izognemo. Obenem pa sprostimo notranji prostor v kabini, kar bo omogočilo večjo mero udobja vsem potnikom, kot tudi vozniku in sovozniku.

Bolj čist zrak znotraj našega vozila

Notranjost našega vozila lahko hitro napolnimo s številno prtljago. Pri tem se moramo zavedati, da lahko različna živila, orodja in oblačila povzročijo onesnaženje zraka v kabini. To lahko rešimo do neke mere z uporabo avtomobilske klimatske naprave, vendar ne za dolgo. Veliko bolj je, da predmete z vonjem pospravimo v strešni kovček za avto. S tem bomo razbremenili notranjost kabine, kar nam bo olajšalo vožnjo. Obenem pa nas moteči predmeti ne bodo motili med vožnjo, kar je lahko zelo nevarno. 

Nakup kovčka za streho našega avtomobila je ena izmed najboljših dolgoročnih naložb. Tudi, če se odločimo zamenjati naše vozilo, lahko kovček preprosto premestimo na drug avtomobil, SUV, kombi ipd. Pri tem se moramo zavedati, da v vsakem primeru potrebujemo primerne nosilce.

Članki iz iste kategorije: