četrtek, 26 januarjaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Skrbimo za okolico svoje hiše

Če imate hišo, lahko za okolico poskrbite z mnogimi ukrepi. Tako lahko na primer vzdržujete trato in vrt, pospravljate morebitne odpadke in na splošno pazite, da je vse v dobrem stanju. Veliko nam lahko doprinese urejanje okolice hiše, ki zajema oskrbo vseh rastlin kot tudi vrta. Obenem pa bo urejena zunanja okolica našega doma povišala vrednost same nepremičnine.

Košenje trave

Redno košenje je ključno, če želimo, da trava ohrani svojo gostoto, moč in zeleno barvo. Če ne uspeva dobro, morda potrebuje gnojilo ali sajenje. Veliko škode tudi storijo razni paraziti, ki se radi skrivajo v visoki travi. To je še eden dober razlog za redno košenje. Je pa res, da bomo potrebovali primerno kosilnico. Če je nimamo, je mogoče najeti profesionalnega oskrbovalca trave za naš dom. Pri urejanju okolice hiše je ključno, da poskrbimo tudi za zdravje travnika in bližnjih rastlin.

Z obrezovanjem odstranimo odmrle ali bolne veje, izboljšamo videz drevesa in spodbujamo zdravo novo rast.

Obrezovanja sadnih dreves

Ljudje živimo v sožitju z mnogimi rastlinami. Pomembne so tudi za zdravje zemlje, saj preprečujejo njeno degradacijo. Pogosto je zimski čas najboljši za obrezovanje sadnih dreves, saj so takrat v globoki hibernaciji.

Znano dejstvo je, da sadna drevesa lahko zelo slabo obrodijo, če ne odstranimo mrtve in bolne veje. Profesionalno obrezovanje dreves bo vzpodbudilo rast novih vej. Obenem pa prepreči poškodbe debla, zaradi prevelike teže plodov ali snega. To pa pomeni, da bodo naša drevesa veliko bolj zdrava in bodo obrodila več sadov.

Okolica naše hiše je tudi bolj zdrava za rastline, če odstranimo nevarne veje in druge elemente, ki negativno vplivajo na drevesa, travnik ipd. S tem tudi preprečimo razvoj bolezni, ki lahko močno skrajšajo življenjsko dobo sadnih dreves.

Članki iz iste kategorije: