sreda, 10 julijaNajnovejše novice iz slovenskega spleta

Izbira kolesa odvisna zlasti od namena uporabe

Cestna kolesa so odlična izbira za vse tiste, ki najraje načrtujete kolesarke izlete in treninge izključno po cestah. Za poganjanje koles po cestah in makadamskih poteh je dobrodošlo treking kolo; mestno kolo se najbolje obnese pri vožnji in opravkih po mestu. Za izvajanje trikov na ulici izberite BMX ali pa Dirt kolo. Gorsko kolo pa je najboljša izbira za kolesarje, ki najraje kolesarijo po gozdovih, hribih ter brezpotjih.

Cestna kolesa za rekreacijo
Cestna kolesa za rekreacijo

Ključne karakteristike cestnega kolesa

Ena od pogostejših izbir je cestno kolo. V preteklosti so tovrstna kolesa poimenovali tudi dirkalna kolesa. Najverjetneje pa ste že kdaj naleteli tudi na izraz 10-stopenjsko kolo. Sprva so imela cestna kolesa namreč le 10 različnih stopenjskih prestav. Dandanes jih imajo bistveno več – 18 ali več. Narejena so za doseganje večjih hitrosti, posledično imajo ožje pnevmatike. Slednje omogočajo malo trenja z asfaltirano površino. Vse pogosteje pa lahko najdemo modele z diski, ki uporabnikom zagotavljajo izjemno učinkovit zavorni mehanizem.

Vodnik za kupce cestnih koles – kaj morate vedeti

Na voljo je več vrst cestnih koles: aerodinamična cestna kolesa, ultralahka in vzdržljivostna. Prvi tip je znan po posebni obliki okvirja ter koles. Slednja zmanjšujejo upor na minimalno raven. Takšna vrsta je predvsem namenjena za dirkanje ter časovne preizkušnje. Omogoča namreč bolj agresiven kolesarski položaj. Torej je bolj kot na samem udobju med vožnjo poudarek na hitrosti.

Za večino kolesarjev pa so ustreznejši izbor vzdržljivostna cestna kolesa, saj ponujajo bistveno več udobja. Odlikuje jih pokončni položaj vožnje in bolj široke pnevmatike pa tudi večji razpon prestav. Določeni modeli so opremljeni še z amortizerji v okvirju oziroma v vilicah. Za vzpone z uporabo najbolj lahkih materialov so ustrezna ultralahka tovrstna kolesa. To pomeni, da niso najbolj priporočljiva za vsestransko uporabo.

Članki iz iste kategorije: